Aktywne Wpisy
Neycza +164
Patrzcie jakiego ładnego maila dostałem! I co Kingu jak to powiedziałeś wykop to same #!$%@?* i nic nie mogą? Mamy 3 strike!!! Za tydzień kanał mleczne gówno może spaść!
#kononowicz
#kononowicz
Skopiuj link
Skopiuj linkWykop.pl
W październiku miałam okazję brać udział w akcji "Trenuj z wojskiem". Było to jednodniowe szkolenie zapoznające cywilów (obu płci) z wojskiem, które odbyło się w CSWL w Poznaniu. Te wprowadzające zajęcia obejmowaly:
- zapoznaie z bronią (zlozenie, rozłożenie karabinu, ładowanie magazynka)
- ćwiczenie postawy strzeleckiej
- strzelanie na symulatorze Snieznik
- zapoznaie z rodzajami granatów, zasady bezpieczeństwa, rzut granatem treningowym
- elementy taktyki, poruszanie się oddziału w warunkach kontaktu z wrogiem (był dym i huk)
- elementy survivalu, w tym nauka rozpalania ognia
- pierwsza pomoc, prowadzenie resuscytacji, w tym na defibrylatorze, przenoszenie rannego
- elementy walki wrecz
- praca z mapa, podstawy używania kompasu i busoli
- reagowanie na alarmy, ewakuacja do schronu
- ochrona przed skażeniami, rodzaje zagrożeń i ochrona osobista (maski p. gaz.)
Same pożyteczne i przydatne umiejętności. Wojskowi szkoleniowcy to byli ludzie na poziomie, sympatyczni i otwarci, nastawieni na nauczenie czegos grupy setki ludzi. Każdy sobie wzajemnie pomagal i atmosfera była bardo pozytywna.
Zatem, jako ktoś, ko miał do czynienia ze szkoleniem wojskowym z poziomu totalnego cywila, kompletnie nie wiem, czego się tak boicie xd
#obowiazkowecwiczeniawojskowe #wojsko #armia #polska #oswiadczenie
@ciemnienie: jego, czyli czyja?
@ciemnienie: XDDDD Jest to poświęcenie na które jesteś gotowa XD
ZA
KAŻDYM
#!$%@?
RAZEM
@Fearaneruial: To są zalecenia NATO jako minimalny poziom xD
@Dodwizo: Porównujesz wznowienie obowiązkowych ćwiczeń do "tworzenia masy mięsa armatniego" a jednocześnie sugerujesz że ja lecę pomiędzy skrajnościami?
FAKT: bardzo wielu zagranicznych ochotników na początku konfliktu skierowano do szkolenia ochotników i powtarzali jak mantrę - w razie konfliktu jest już za późno na szkolenie od zera
szkolenie nie jest skrajnością a wykopki płaczą jak by im mordowali matki -
@Glikol_Propylenowy: UE przy okazji pokazuje dokument który podpisaliśmy w którym stoi jak byk co mamy zrobić zanim tą kasę dostaniemy... Więc w tym momencie to jest kwestia bycia odrobinę poważnym krajem a nie podległości
(nasza podległość UE objawia się zupełnie gdzie indziej)
@Fearaneruial: To po co Ci tyle ledwo wyszkolonych żołnierzy jak nie na mięso armatnie? Pozatym kompletnie nie odniosłeś się do swojego bzdurnego "rozwiązać armię, bo jest NATO"
@ciemnienie: ustalmy sobie jeden fakt. Chwalisz się, że poszłaś na jakiś chędożony piknik stworzony do oswajania ludzi z armią i nie spędziłaś nawet nocy w koszarach. Na tej podstawie wyrażasz opinię na temat obowiązkowych, miesięcznych ćwiczeń dla faktycznego żołnierza rezerwy.
W żołnierskich słowach odpowiem: w dupie byłaś i gówno widziałaś babo ( ͡° ͜
@ciemnienie: Widzisz i tu wg mnie się mylisz - nie ma tak naprawdę żadnej takiej powinności - jego powinność jeśli sam będzie tak uważał, to obrona jego najbliższych, obrona czegokolwiek innego jest tak naprawdę bez sensu. Dlaczego mam przelewać krew za kraj, który okrada mnie w każdy możliwy sposób, nakładając podatek za to że zarabiam pieniądze, za to
@Dodwizo: odniosłem się
przyznałem że jest durne a jednocześnie zaznaczam ze za równie durne traktuje opowiadanie o mięsie armatnim
Co?
Jest super fajne, ale nie zapewni nam bezpieczeństwa za nas. Potrzebujemy własnych sił. W tym REZERW
bo "bardzo
Kwestia do rozwiązania przez ustawodawcę. Wiesz, czasem działają siły wyzsze i serio, nie jesteś w stanie na miesiąc przekazać nikomu swoich obowiązków zawodowych? Jak ty żyjesz?
@ciemnienie: to źle uważasz. Byłoby, tym bardziej, że teraz młodzi ludzie są dużo bardziej chwiejni psychicznie niż w latach 90, ale nie możesz o tym zbyt dużo wiedzieć.