Wpis z mikrobloga

Cześć, codzienne gotowanie jest irytujące.

Pomyślałem, że mógłbym zakupić zgrzewarkę próżniową + cyrkulator sous vide i zamrażać GOTOWE dania jak:
- Kawałki kurczaka w sosie + ryz
- Kotlet schabowy+ ryż
- Kotlet mielony + ryż
- zacierkową bez ziemniaków
itp

Szkoda miejsca na pojemniki dlatego chciałbym to w folie pakować (w tym zupę)

Zastanawiam się jak podgrzewać te dania zeby nie brudzić naczyń.

Czy cyrkulator do gotowania sous vide przejdzie? Nie mam pojęcia jak długo takie danie będzie się podgrzewać w wodzie. Danie powinno być raczej rozmrożone? Jakieś przeciwwskazania?

W skrócie chciałbym jak najmniejszym kosztem przechować i podgrzać jedzenie.

#kuchnia #gotujzwykopem #sousvide #pytaniedoeksperta #gotowanie
Helonzy - Cześć, codzienne gotowanie jest irytujące. 

Pomyślałem, że mógłbym zakup...

źródło: comment_1668921400L5phAX2JxqxVXsmYxx4uhn.jpg

Pobierz
  • 12
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@Helonzy: to nie gotuj codziennie, tylko porcje na 3 dni. Jedz przez dwa, jedna do zamrożenia. Jeśli szkoda Ci miejsca, to na początku mroź w zwykłym woreczku. A zupy nie zapanujesz raczej próżniowo w stanie płynnym, więc tutaj pojemniczki i tak będą wygodniejsze.
  • Odpowiedz
Cześć,

Zamykanie próżniowe płynu pakowarką listwową jest ciężkie. Nie niemożliwe ale trudne. Dodatkowo po zapakowaniu wszelkie "chrupkie", części typu panierka na kotlecie, będą rozmiękczone.

Co do odgrzewania to dobre rękawy/worki przeznaczone do sous vide mają możliwość podgrzewania w kuchence mikrofalowej.

Podgrzewanie
  • Odpowiedz
Podgrzewanie cyrkulatorem sprawdza się całkiem spoko ale czas zależy od grubości tego co w worku i temperatury wody.


@PingwinCygan: Tylko ja nie do końca rozumiem po co koledze @Helonzy cyrkulator do samego odgrzewania kotleta mielonego w torebce.
Nie wystarczy po prostu to wrzucić na gorącą wodę w garnku?
  • Odpowiedz
Sous vide nie sluzy do odgrzewania tylko gotowania.
Szykujesz surowe jedzenie i mrozisz lub chowasz do lodowki, tak wyjdzie najlepiej i o to chodzi. Do odgrzewania nie potrzebujesz cyrkulatora xddd
  • Odpowiedz
@paramyksowiroza: Chodzi mi tutaj o wygodę. W cyrkulatorze można ustawiać temperaturę i czas, a podgrzewając tradycyjnie nie mam takiej wygody. Ponoć można w mikrofali podgrzewać, ale czy wtedy jedzenie będzie smakować? hmmm
  • Odpowiedz
  • 1
@Helonzy poczytaj o "instant pot". Ostatnio kupiłem i polecam. Opcja "keep warm" na high fajnie sprawdza się w odgrzewaniu :) poza tym też masz tam właśnie sous vide, saute, steam i dużo więcej.
  • Odpowiedz
Chodzi mi tutaj o wygodę. W cyrkulatorze można ustawiać temperaturę i czas, a podgrzewając tradycyjnie nie mam takiej wygody. Ponoć można w mikrofali podgrzewać, ale czy wtedy jedzenie będzie smakować? hmmm


@Helonzy: A ugotowany ryż, który został zamrożony, a potem ogrzewany w torebce będzie smakować?
Co do tego pilnowania czasu i temperatury to zrób sobie test, zapakuj taki kotlet do rękawa (takiego do piekarnika), wyciągnij tyle powietrza ile dasz radę,
  • Odpowiedz