Wpis z mikrobloga

• 297
@Gustav88 i tak też zrobią u nas. To jest genialne rozwiązanie. Kto jest przy władzy już się obkupił i nie będzie musiał kupować więcej. A oligarchii już nikt nie dogoni bo go zniszczą podatkiem od transakcji.
  • Odpowiedz
@maryjuszpitagoras Ci już obkupieni, albo Ci co mają w dupie te 25%. Oczywiście w poprzednim wpisie zapomniałem dodać jakby ktoś nie zauważył, że to genialne rozwiązanie dla obajtka i jemu podobnych.

A jak się to odbije na najmie i dostępności mieszkań to właściwie będzie zależało od ogólnej sytuacji ekonomicznej i tego jakie są alternatywny do inwestycji.
  • Odpowiedz
@Gustav88 no właśnie mówię że zależy jakie będą altenatywne opcje na lokatę kapitału. A co do okupowania się to chodzi mi o to, że swoi ludzie się obkupią a dopiero potem wprowadzą ten podatek. Moim zdaniem jedyny powód dlaczego nie mamy katastru itp. podatków to właśnie to, że politycy przy korycie (niezależnie od partii) jedyne w co umieją wsadzić hajs z łapówek lub posad po 50k/mies dostanych po znajomości to właśnie
  • Odpowiedz
@Hafahafa: No Morawiecki czemuś kupił obligacje ( ͡° ͜ʖ ͡°) Generalnie chyba też jest kataster w Singapurze. Tam w ogóle był zakaz posiadania więcej niż jednego mieszkania kiedyś
  • Odpowiedz
  • 0
Tylko w Singapurze ma to swoje uzasadnienie. Tak samo jak horrendalnie wysokie podatki przy zakupie samochodu.

@dr3vil Singapur jako miasto-państwo o znacznie bardziej ograniczonej powierzchni do rozrostu jest oczywiście bardziej narażone na tego typu kwestie.

Natomiast to też nie jest tak, że w Polsce sytuacja jest diametralnie inna. Strefa pracownicza, biurowcowa w Wawie jest w jakims stopniu zlokalizowana w środku miasta. Tam mieszkan wiele więcej nie zrobisz. A rozwijanie mieszkalne przedmieścia
  • Odpowiedz
A rozwijanie mieszkalne przedmieścia nie uleczy tej sytuacji, bo w pewnym momencie koszty dojazdów będą społecznie bardziej uciążliwe niż były (tysiące ludzi marnują czas, potrzeba infrastruktury itd.).

@Halbr: A to jakiś problem lokować miejsca pracy także dalej od centrum? We Wrocławiu mamy miejsca pracy rozłożone w różnych miejscach i nie wiem czemu niby Warszawa jest jakimś wyjątkiem od tego.
  • Odpowiedz