Wpis z mikrobloga

czy zatajenie przed pracodawca ostatniego miejsca pracy i udawanie ze w tym czasie sie nic nie robilo jest zgodne z prawem? albo czy pracodawca moze jakos wyweszyc ze w tym czasie podejmowalem prace? pracowalem w jednym korpo przez dosc krotki okres czasu i ze wzgledu na niedlugi staz pracy podejrzewam ze mogloby nie wygladac to korzystnie w moim cv i jednoczesnie odstraszac managerow/hrowcow.
#pracujzwykopem #korpopraca #korpo #pracbaza #pytanie
  • 17
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@fastnbulbous: W CV pisać nie musisz. Jeśli zapytają, nie wiem jak prawnie, ale możesz zawsze powiedzieć, że musiałeś rzucić pracę, bo ktoś bliski w rodzinie poważnie się pochorował i się opiekowałeś. Żaden HR raczej nie będzie rozgrzebywał takiego prywatnego tematu.
  • Odpowiedz
@yhbgrobdoivbvwamsv: @sierramikebravo: @Jechanka: w ogole to nie rozumiem jaki np. maja sens zwolnienia dyscyplinarne skore z tego co mowicie i tak nie trzeba przedkladac pracodawcy swiadectwa z nim? z tego co mowicie to wychodzi na to ze moglbym byc zwalniany dyscyplinarnie z robot jedna za druga i nie informowac o tym przyszlych pracodawcow skoro i tak nie musze. tzn. ja nie dostalem zadnej dyscyplinarki ale tak
  • Odpowiedz
@yhbgrobdoivbvwamsv: nie wspomnialem tez ze ja z tej roboty nie odszedlem sam tylko mialem okres probny na trzy miechy i pracodawca wypowiedzial umowe bo nie byl zadowolony z tego jak pracowalem. nie zadna dyscyplinarka tylko po prostu wypowiedzenie umowy czasowej z zachowaniem okresu wypowiedzenia. cos to zmienia czy nic?
  • Odpowiedz
ten pracodawca ma mozliwosc sprawdzenia w jakis sposob ze jednak cos wtedy robilem?

@fastnbulbous: tego akurat zabraniają przepisy o ochronie danych osobowych, aczkolwiek działy hr czasami kierują się własną logiką.
Będzie natomiast chciał świadectwa pracy do wyliczenia wymiaru urlopu, więc jeśli jesteś młodym pracownikiem, będziesz w plecy na stażu pracy o ten zatajony okres zatrudnienia.
Jeśli przyznasz się jednak, że pracowałeś, musisz wymyślić dobrą historię, dlaczego cię stamtąd wy*ebali.
  • Odpowiedz
@MostlyRenegade: slyszalem wlasnie o tym okrojonym urlopie ale w gruncie rzeczy to dziala to chyba tylko na korzysc pracodawcy bo bede mial troche mniej urlopu niz powinienem. myslisz ze utrata tych kilku dni wolnego to najgorsze co w tym wypadku moze mi grozic?
  • Odpowiedz
@fastnbulbous: o ile jakimś pokrętnym kanałem nie dowiedzą się, że zataiłeś pracę, z której cię zwolnili, to tak.
Konsekwencji prawnych w każdym razie nie ma, bo gdyby wsadzali za kraty każdego, kto nakłamie w CV, to wszyscy byśmy siedzieli
( ͡° ͜ʖ ͡°)
  • Odpowiedz
@fastnbulbous: nie pracuje w korpo i widzę, że pracodawcy nie patrzą zbytnio na to, że pracowałeś tylko 3 miesiące w jakiejś firmie. Jeżeli natomiast twoje cv składa się 10 takich 3 miesięcznych historii to cię mogą olać. Zależy wszystko od firmy i ludzi. Jak coś umiesz to idzie się w minutę wybronić z tego.
  • Odpowiedz