Aktywne Wpisy
kaszaamanna +1269
Po dziesięciu latach biernego przeglądania forum przyszedł niestety dzień w których chciałbym poprosić Was o dobre myśli i modlitwę. U mojej 30 letniej żony zdiagnozowano nowotwór z przerzutami - rokowania są kiepskie ale się nie poddam.
Dla nas i naszej małej córki . Dziękuję za każdą dobrą myśl..
Dla nas i naszej małej córki . Dziękuję za każdą dobrą myśl..

mirko_anonim +30
✨️ Inwestowanie w Giełdę: Czy Warto Zaryzykować? Ⓘ
Żona prosiła, żebym wyciągnął 30k z 2% lokaty i wrzucił to na 4 miesiące do innego banku póki mają tam promocyjne oprocentowanie w tym czasie.
Powiedziałem, żeby mi zaufała bo dam radę wyciągnąć dużo większy zysk na giełdzie.
Na obecną chwilę trochę się myliłem, ale nic jej nie mówię.
Czy żeby wyjść chociaż na zero, muszę puścić drony na granicę albo na ogrody prezydenckie? ( ͡° ʖ̯ ͡
Żona prosiła, żebym wyciągnął 30k z 2% lokaty i wrzucił to na 4 miesiące do innego banku póki mają tam promocyjne oprocentowanie w tym czasie.
Powiedziałem, żeby mi zaufała bo dam radę wyciągnąć dużo większy zysk na giełdzie.
Na obecną chwilę trochę się myliłem, ale nic jej nie mówię.
Czy żeby wyjść chociaż na zero, muszę puścić drony na granicę albo na ogrody prezydenckie? ( ͡° ʖ̯ ͡

"Chiny po prostu wybrały sobie kolej, a Stany wolą samoloty - tak sobie wybrały"
Teraz jeszcze w twicie dodał, że nie może być samolotów nad Chinami, bo tam wojsko rządzi (proste) xD
To jest idealny przykład jego uproszczeń intelektualnych a'la Korwin-Mikke oraz myślenia na chłopski rozum. I z przyjemnością wytłumaczę dlaczego:
I. USA mają własną ropę, Chiny - nie.
Chiny są największym importerem czarnego złota na świecie. Można powiedzieć, że na ten moment nie mają swojej ropy. Szczególnie jeśli spojrzymy na ich zapotrzebowanie. Nie mając własnych surowców - logiczne jest by transport był zatem głównie na prąd. Samoloty zużywają ogromne ilości ropy, kiedy to pociągi korzystają z elektrycznych trakcji.
II. W USA trzeba pokonać znacznie większą odległość pomiędzy dwoma największymi miastami.
USA mają najwięcej mieszkańców przy swoich wybrzeżach. Pośrodku kraju gęstość zaludnienia jest znacznie mniejsza. Największe dwa miasta - NYC i LA oddalone są o około 4300 km. To mniej więcej tyle co z Moskwy do Lizbony. Czas lotu trwa około 6 godzin. Jazda bez przerwy nawet superszybkim pociągiem trwałaby z 15 godzin. W realu byłoby to 24+ godzin jazdy. Logiczne zatem, że nawet jakby takie połączenie było - większość wybierze samolot. W Chinach sytuacja ma się inaczej - zdecydowana większość ludności mieszka po wschodniej części Chin. Zachód to głównie góry i pustynie - niezamieszkałe przez ludzi. Odległość dwóch największych miast - Pekinu i Szanghaju - wynosi 1200 km. Superszybkim pociągiem pokonamy tę trasę w 5 godzin. Samolotem w 1,5 godziny. Biorąc pod uwagę, że należy być na 2-3 godziny przed odlotem, bo lotniska w Szanghaju i Pekinie są gigantyczne - czas obu środków transportu staje się podobny. Pociąg wydaje się być wygodniejszą opcją jeżeli jedziemy z centrum miasta do centrum miasta.
III Różnice w transporcie to nie spisek z YouTube.
Podsumowując - w USA wciąż lata się samolotami ze względu na ogromne odległości jakie trzeba pokonać pomiędzy miastami oraz wciąż w miarę taniej ropy, dzięki własnym źródłom - w porównaniu do innych krajów. W Chinach bardziej ekonomiczną i wygodniejszą opcją jest pociąg. Tyle. (proste)
Aha - w Stanach działa AMTRAK - tak więc na krótsze trasy można wybrać pociąg. (np. z SF do LA) A w Chinach jest przecież spora linia lotnicza Air China - która łączy najważniejsze chińskie miasta oraz znaczną część Azji i świata z Chinami. Tak więc to jak zawsze zerojedynkowe uproszczanie Napierały, szukanie spisków, i myślenie na chłopski rozum, nierozumienie świata takim jaki jest.
NAPIERAŁA JEST NIEWARTY OGLĄDANIA!
#napierala #chiny #usa #transport #samoloty #kolej #schoweknamiotly #bestiazewschodu
źródło: comment_1666354785VRQHyyxiiDN1KKvaDOi6Pq.jpg
Pobierzhttps://dailyhive.com/toronto/chicago-crews-train-tracks-fire-video-2019
W środkowej części Stanów, wiatr przewraca wagony jak zabawki.
https://siouxlandnews.com/amp/news/local/wind-gusts-knock-over-train-cars
W górach burze śnieżne, lawiny i obsunięcia.
Problem numer dwa, tych linii kolejowych łączących wschód z zachodem jest tylko kilka, jak się coś stanie to wszystko stoi na całej trasie i tu nie mówimy o