Wpis z mikrobloga

• 11
2412 + 1 = 2413

Tytuł: Java. Programowanie funkcyjne
Autor: Pierre-Yves Saumont
Gatunek: informatyka, matematyka
Ocena: ★★★★★

„W Javie 8 wprowadzono elementy programowania funkcyjnego, może przeczytam książkę ‘Java. Programowanie Funkcyjne’, żeby się czegoś o tym dowiedzieć”. Podejrzewam, że mogło tak pomyśleć sporo osób, które sięgnęły po opisywaną tu książkę, ale tak naprawdę wpadły w misternie zastawioną przez autora pułapkę. Java nie pozwala na PRAWDZIWE programowanie funkcyjne, ale spokojnie, autor przygotował własną, lepszą i nieużywaną przez nikogo bibliotekę, która stanowi konkurencję dla pakietu java.util.function oraz kilku innych. Optional.of się zamieni na Option.some, żeby było inaczej, a klasy dotyczące kolekcji i strumieni też własne, w końcu to książka dla poważnych ludzi, a nie takich, którzy korzystają z biblioteki standardowej. Sama treść przypomina mi „Strukturę i interpretację programów komputerowych”, jednak obie pozycje dzieli kilka dekad i dzisiaj nieco nietrafione wydaje mi się opisywanie budowania całych poziomów abstrakcji od zera i osoby początkujące w temacie raczej się od tej książki odbiją.

Te dwie książki łączy coś jeszcze, a konkretnie to, że zawierają całą masę ćwiczeń, co znowu łatwiej wytłumaczyć w przypadku tej starszej, bo docelowo była podręcznikiem akademickim, ale tak naprawdę ta nowsza może być traktowana jako zbiór zadań, bo jest ich nawet więcej niż właściwej treści. Na plus można zaliczyć to, że każde zadanie ma tutaj rozwiązanie, nawet dosyć obszerne, ale nie zachęciło mnie to i tak do ich rozwiązywania. Język autora również jest standardowy dla pozycji informatycznych, czyli przede wszystkim suchy, jakiekolwiek ubarwienia znajdziemy praktycznie tylko we wstępie i zakończeniu. Dobrze się składa, bo akurat te części książki najbardziej przypadły mi tematycznie do gustu, bo autor staje się tam trochę zrzędliwy i narzeka na Javę, że właściwie to lepiej byłoby programować funkcyjnie w czymś innym, ale jest jak jest na rynku i trzeba się dopasować.

Gdyby ta książka została napisana pod koniec lat 90., to mogłaby zmienić kierunek rozwoju ludzkości, ponieważ dzięki niej Java stałaby się prawdziwie funkcyjnym językiem programowania, ale niestety, Pierre-Yves Saumont był mądry po fakcie i napisał książkę głównie do swojej szuflady. W gruncie rzeczy nie wiem do kogo innego ona jest skierowana, być może podłapią ją wykładowcy akademiccy przy okazji wprowadzenia do programowania funkcyjnego.

Wpis dodany za pomocą tego skryptu

#bookmeter #readdev #ksiazki #programowanie #naukaprogramowania #czytajzwykopem #informatykabookmeter #matematykabookmeter
nightmaar - 2412 + 1 = 2413

Tytuł: Java. Programowanie funkcyjne
Autor: Pierre-Yves ...

źródło: comment_1665735757AEU5RJ8Jd423QLcisObL30.jpg

Pobierz
  • 2
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach