@M4rcin: Może włóż odwrotnie kości do slotów na płycie. Ja raz miałem taki problem, że kości włożyłem w kolejności 1A 2B i komputer nie chciał odpalać (RAM 4GB x2 ten sam model). Jak zrobiłem 1B 2A to nagle ruszył XD
@lilitch123 właśnie próbowałem różne konfigurację i po pewnym czasie robi się to samo. Czasem działa 2 miesiące a czasem 1 dzień. Zaaktualizuje mu bios, przeskanuje pamięć i zobaczę. Ten komputer nie jest obciążony, raz na tydzień łączę się z nim na kilka minut.
@M4rcin: Byś może uszkodzeniu uległa kość pamięci RAM, albo masz uszkodzony slot na płycie głównej. Musiałbyś spróbować z inną kością żeby zobaczyć w czym rzecz
@M4rcin: uszkodzone kości nie dają takich objawów jak filmie. Wgraj biosa, przeczyść sloty pamięci jak i same pady na pamięciach izopropanolem używając softowej szczoteczki do zębów i będzie działać. Ewentualnie przeczyść też piny w podstawce procesora również używając szczoteczki(obowiązkowo o twardości ultra-soft) lecąc w kierunku w którym lecą piny.
@wypokowy_expert: @JoeBlade: wszystkie filmy i opisy problemu wskazują jednak na RAM. Mam 3 kości 2x2GB + 4GB. Zawsze jak "pobawiłem się" RAMem to zaczęło działać. Teraz zostawiłem 4+2GB samsunga a wyciągnąłem 2Gb Microna i na razie działa. zostawie go tak na weekend
Powiedzcie mi jaki jest sens emigrowania z Polski w dzisiejszych czasach ? Przecież na zachodzie już wcale nie jest lepiej chyba, że się jest jakimś specjalistą…
https://streamable.com/7ee6et
Jak wyciągnę ram i za jakiś czas włożę ponownie to działa kilka\kilkanaście dni non stop aż do momentu jak na filmie.
#komputery #informatyka #pcmasterrace #serwispc #dell
źródło: comment_1665728216xqYChOS52zT0M2gqiIG5zK.jpg
PobierzWgraj biosa, przeczyść sloty pamięci jak i same pady na pamięciach izopropanolem używając softowej szczoteczki do zębów i będzie działać.
Ewentualnie przeczyść też piny w podstawce procesora również używając szczoteczki(obowiązkowo o twardości ultra-soft) lecąc w kierunku w którym lecą piny.
@M4rcin: to może być nawet pęknięta ścieżka na płycie głównej. Oddaj z filmikiem i opisem co się dzieje