Jak rekruterka na LinkedInie chce ode mnie datę urodzenia i część PESELu (czyli mogą sobie odtworzyć cały PESEL bez jednej cyfry) przed jakąkolwiek rozmową rekrutacyjną to jakaś nowa forma scamu? ( ͡°͜ʖ͡°) #programista15k #programowanie #pracbaza #pracait
@bart40404: nie wiem czy to jakiś scam ale tak, jak będą mieli twoją datę urodzenia i 4 przedostatnie cyfry to ostatnią można wyliczyć, bo to liczba kontrolna i będą mieli pełny PESEL. Jak dla mnie to śmierdzi coś
Mając Twoją datę urodzenia i cztery ostatnie cyfry PESELu mają praktycznie cały pesel bo ostatnia cyfra jest kontrolna i wylicza się ją na podstawie poprzednich. Czyli mogą sami sobie wyliczyć jakiej cyfry im brakuje. Ja bym olał.
@Koliat @Malkof @_kapsel @sepuqqu @acpiorundc @Hepar @z___ @siemasz_ziomek @Sibu I tak chciałem ich zghostować po tym co napisała, ale teraz to chyba aż z ciekawości napiszę do jej firmy (jakaś outsourcingowa z 3k pracownikami) czy na pewno tam pracuje, bo próbuje wyłudzić ode mnie dane osobowe xD
#programista15k #programowanie #pracbaza #pracait
źródło: comment_1665496697gAkOlTwMTUSv6BIyDp0WJL.jpg
PobierzKomentarz usunięty przez autora
XD
I tak chciałem ich zghostować po tym co napisała, ale teraz to chyba aż z ciekawości napiszę do jej firmy (jakaś outsourcingowa z 3k pracownikami) czy na pewno tam pracuje, bo próbuje wyłudzić ode mnie dane osobowe xD
@z___: pewnie rekrutacja na security engineer.
@bart40404: tak wygląda, ewentualnie test na debila, jak wyślesz to biorą kredyt, jak nie wyślesz to zapraszają na rozmowę
@bart40404: wołaj
Komentarz usunięty przez autora