Wpis z mikrobloga

Jak dokładnie działa #intermittentfasting #if ? W żadnym artykule nie potrafię znaleźć odpowiedzi na to czym różni się zwykły deficyt kaloryczny od deficytu połączonego z IF i jak duże korzyści daje takie połączenie. Tak samo o ile faktycznie skuteczniejszy jest post 20/4 od 16/8, umie ktoś pokrótce wytłumaczyć albo ma pod ręką jakieś rzetelne źródło?

#odchudzanie #dieta #mikrokoksy
  • 14
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@Adam_Lake: działa tak, że jak jesteś w deficycie to chudniesz ( ͡° ͜ʖ ͡°), jeśli Ci tak łatwiej utrzymać michę to tak sobie rób, ale nie ma tu żadnych cudów
  • Odpowiedz
@Adam_Lake: Ja stosuję (od 6 lat) bo jest to po prostu wygodne i łatwe.

Ponoć myszy dłużej żyją na IF ale na ludziach tego jeszcze nie udowodnili. Ale jedna niepodważalna korzyść to zdrowsze zęby - bakterie próchnicowe poszczą razem z tobą.
  • Odpowiedz
@Adam_Lake: Te które opisałem. IF jest łatwy bo ciało się przyzwyczaja do nowego rozkładu posiłków więc podczas postu nie czujesz za bardzo głodu.

Polecam spróbować kilka sposóbów odchodzania, włączając IF, któryś w końcu załapie.
  • Odpowiedz
@Adam_Lake: wiele diet opierających się na trzymaniu pewnych zasad polega na trzymaniu się zasad które wymuszają deficyt kaloryczny bez liczenia kalorii

IF zwyczajnie działa bo większość ludzi nie przeje swojego zapotrzebowania w kilka godzin
diety sokowe czy warzywne działają bo większość ludzi nie przeje swojego zapotrzebowania warzywami czy owocami
można stworzyć na przykład diete ziemniakową i też pewnie na niej schudniesz bo nie przejesz swojego zapotrzebowania jedząc same
  • Odpowiedz
@Adam_Lake: IF po prostu polega na tym, że ustalasz sobie jakieś okno czasowe, przed lub po nocy, w którym jesz. U mnie to około godzin 16-22, poza tymi godzinami nie jem. Po przyzwyczajeniu jest nawet ok, i dużo mniej samozaparcia potrzeba, aby utrzymać się w limitach kalorycznych.

Po prostu w wyznaczonym czasie dużo trudniej przyjąć więcej kalorii, bo człowiek czuje się pełny. Oczywiście jeśli przyjmiesz w ustalonym oknie więcej niż
  • Odpowiedz
@Loginconajmniej4znaki:

IF zwyczajnie działa bo większość ludzi nie przeje swojego zapotrzebowania w kilka godzin

Z tym sie akurat nie zgodze, jestem w stanie o--------c spokojnie 4kkcal na 1 posiłek ( ͡° ͜ʖ ͡°), a jak pojde na jakiegos fastfooda to juz wogole sky is the limit ( ͡° ͜ʖ ͡°), ja na IF i tak musze liczyc kalorie bo nawet na omadzie
  • Odpowiedz
@Adam_Lake:
What happens when you are fasted?
- Reduces Mtor (Protein active in cells that are growing).
- Increases in AMPK and ketons: cell breakdown and repair
- Assists with microbiome health and irritability syndrom
- Increases brown fat stores (People who have low brown fat have more chances of
Piks0n - @Adam_Lake: 
What happens when you are fasted?
 - Reduces Mtor (Protein ac...
  • Odpowiedz