Wpis z mikrobloga

Cześć wszystkim wykopowym inwestora ( ͡° ͜ʖ ͡°)

Od pół roku buduje swój długo terminowy portfel inwestycyjny. Obecnie tak on wyglada:

40% - obligacje EDO
10% - złoto
10% - ETFy (60% - rynki rozwinięte 40% - rynki wschodzące)
5% - PPK (tutaj wig 20 króluje ale tez jest tam 20% portfela w SP500 i kraje starej Unii)
30%- gotówka
5% - to taka drobnica spekulacja troche bitcoinow (a dokładniej setnych części bitcoina ( ͡° ͜ʖ ͡°) ), trochę srebra, dolary w gotowce na naprawdę czarna godzinę i euro na revolucie.

Stoję przed dwoma wątpliwościami.

1) W ciągu miesiąca 10% z 30% gotówki pójdzie do ETFow. Patrząc co się dzieje na świecie i bardzo duży „come back” Ameryki w działaniach wojennych na Ukrainie. Pokazanie miejsca w szeregu Rosji i prawdopodobnie tez Chińczykom. Raczej rynki wschodzące będą u mnie miały mniejszy udział do Rozwiniętych. Czyli udział moich etefow zagranicznych 80% rozwiniete 20% wschodzące. Tutaj tak naprawdę zbliżam się do etfow na cały świat który ma proporcje chyba 90% do 10%. Mam głupie trochę pytanie ale kto pyta ten nie błądzi. Co decyduje w indeksie światowym ze ten podział tak wyglada? Ogólna sytuacja gospodarcza świata?

Moje małe rozważania spekulacyjne: Obecna koniunktura gospodarcza, militarna i fed bedzie moim zdaniem wpływać na jeszcze większe umocnienie dolara czyli kapitał bedzie leciał ciurkiem do Stanów przez co może dojść do niskich wycen na wschodzących rynkach i promocji na te etfy wiec dobrze byłoby zostawić trochę wolnych środków na koncie maklerskim na rynki wschodzące - jeżeli sie mylę proszę o brutalne sprowadzenie na ziemie.

2. Następne 10% z tych 30% gotówki chciałem przeznaczyć w złoto ale wojna w lutym pokrzyżowała mi plany. Powoli cena złota wraca do cen przed wojennych pomimo słabej złotówki. Fed będzie podnosić stopy napewno do końca roku wiec dolar będzie się umocnial, złotówka będzie raczej spadać No może jakimś cudem zatrzyma się w miejscu. Złoto w wycenie USD raczej będzie spadać ale kto to wie. Polityka budżetowa naszego kraju niestety nie wpływa moim zdaniem na opanowanie inflacji wiec będzie raczej gorzej w kraju.

Minus mojego wbicia 10% gotówki w zloto to to ze ogólnym rozrachunku mój cały portfel będzie miał 20% w złocie. Co raczej jest to dużo nawet na naganiaczy na zloto

Plus jest taki ze to będzie mój ostatni zakup złota na następne 2-3 lata (jak nie dłużej). Każde inne aktywo finansowe będzie zasilane przeze mnie z moich co miesięcznych nadwyżek finansowych. PPK będzie rosnąć chyba ze politycy będą próbowali coś kombinować ale wtedy szybko wypłacam i większość tego aktywa wraca do mnie w gotowce. Co miesiąc bardzo małej kwocie dokupuje bitcoina, euro i dolary (jest to bardzo mała kwota coś porównywalne do wypadu do knajpy z dziewczyna ale w skali roku robi się z tego jakieś tam pół procenta moich aktywów). Wszystkie duże nadwyżki będą lecieć do rynku akcji i w zakupu obligacji EDO.

Czy wg was jak to mówił nasz jaczomb sa tutaj szkolne błędy w założeniach? Albo planuje coś głupiego zrobić? Proszę o opinie.

Zaznaczam również ze nie robię dzikich ruchów typu już szybko balansować portfel bo coś wysoko jest coś jest nisko. Na przestrzeni 3 lat będę dokupować różne powyższe aktywa i może wtedy dojdę już do kwot gdzie będę robił różne rebalansingi

#inwestycje #gielda #srebro #inwestowanie #obligacje #zloto
dzester - Cześć wszystkim wykopowym inwestora ( ͡° ͜ʖ ͡°) 

Od pół roku buduje swój d...

źródło: comment_1663507284c639lZt8ToVtLGPjf2oShd.jpg

Pobierz
  • 22
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

via Wykop Mobilny (Android)
  • 0
@Hoehunter23: To żeby była jakaś dyskusja to ja dodam, że każda dywersyfikacja jest lepsza od trzymania wszystkiego w jednym koszyku. Dodatkowo myślenie inwestycyjne będzie implikować zainteresowanie ekonomią, a to procentuje na zaś.
@dzester dodałbym do tego koszyka waluty, ja staram się dywersyfikować kupując relatywnie dobrze wycenione ostatnio waluty (ostatnio niestety tylko funt się załapuje). U mnie w koszyku dolar amerykański, funt brytyjski, frank szwajcarski i troszkę euro.
Gdzie kupujesz
  • Odpowiedz
@dzester: p--------e jeszcze w dół to będziesz płakał. Masz mnóstwo śmieciowych akcji i firm które zamiast paść na ryj to są pompowane przez durną ulice w nadziei na gigantyczne zwroty.
  • Odpowiedz
  • 0
@dzester: p********e jeszcze w dół to będziesz płakał. Masz mnóstwo śmieciowych akcji i firm które zamiast paść na ryj to są pompowane przez durną ulice w nadziei na gigantyczne zwroty.

@picasssss1: Czyli co jest wg Ciebie lepsze? Obecnie 15% mojego majątku jest na giełdzie wiec nawet jak walnie spadnie o -50% to jakoś nie będę się keszowal bo mi cały majątek spadł o 8%

No ale załóżmy ze
  • Odpowiedz
@dzester: bardzo rozsądne zachowanie, w zależności od horyzontu jeśli to 20+ lat to dałbym więcej akcji niż obligacji. Generalnie time with market bije time the market więc nie powstrzymywał bym się w zakupach, po prostu kupuj w transzach. Jak tak robię i powiem ci za 20 lat jak mi poszło ( ͡° ͜ʖ ͡°)
All-world index to po prostu suma wszystkich wycen giełdowych z całego świata.
  • Odpowiedz
  • 0
@Xianth2: To dobrze rozumiem ze jak wschodzące się rozwiną to tak czy inaczej będą w all-world?

Która opcje byś wybrał na moim miejscu?
Rynki wschodzące i rozwinięte?

Czy all world, który tak naprawdę odzwierciedla sytuacje giełd na
  • Odpowiedz
@dzester: kupuj tak często jak się da zważając na kwotę minimalna (akumuluje aż kwota minimalna transakcji nie stanowiła dużego % transakcji. All-world się sam zbalansuje - jak nagle Brazylia zostanie mistrzem świata gospodarczego to ich udzial w all world wzrośnie. Więc tak, rynki rozwijające się szybciej niż średnia światowa będą rosły w tym indeksie.
Jak horyzont taki długo to imho nie ma co siedziec w obligacje, zrobiłbym na twoim miejscu
  • Odpowiedz
@dzester: Skąd na wykopie takie uwielbienie tych ETF'ów i to w obecnej sytuacji gospodarczej jaką mamy na Świecie? Miałem podobny dylemat jak Ty gdzieś w kwietniu, asy z wykopa doradzili mi bym sporą część wpakował w ETF, najlepiej właśnie "all-world", podali nawet konkretne nazwy - jeśli bym ich posłuchał to teraz po tych 5 miesiącach.. byłbym w plecy od 12 do 15% a jeszcze kryzys światowy się na dobre nie
  • Odpowiedz
  • 0
@lunar4: Moje kupowanie etefow jak pisałem wcześniej to minimum perspektywa 27 lat ( ͡° ͜ʖ ͡°)
Wiec to będzie spadać rosnąć minimum 3 razy w tym okresie. -15% straty to czas na uśrednianie. W EDO jak pisałem jest opokawany na maxa i prawdopodobnie uderzę zwrot w szczyt inflacyjny w lutym i mniejsza inflacje w maju/czerwcu oczywiście wg prognoz ( ͡° ͜ʖ ͡°)
  • Odpowiedz
@dzester: ale skąd taka pewność, świat zaczyna się dynamicznie zmieniać, głównie politycznie. Przed nami spory kryzys który wywołano właściwie na życzenie, tak on minie ale czy nie pojawia się kolejne? Ogólnie szanuje za jasno obraną strategie długofalową, aczkolwiek uważam że niczego nie można być obecnie pewnym.
  • Odpowiedz
  • 0
@picasssss1: No akcje to udziały w firmach. Jeżeli mam w portfelu etfa na rynki rozwinięte tzn ze mam udziały w najlepiej wyceniać firmach w krajach rozwiniętych. Nawet jak przyjdzie wielki krach firmy będą padać to zawsze będą inne na szczycie indeksu dlatego uważam ze zawsze będzie jakaś wartość dodawania tych firm i akcji. Chyba ze zapanuje komunizm ale wtedy to będzie mój najmniejszy problem ( ͡° ͜ʖ ͡
  • Odpowiedz
@dzester: no to się zgadzam, chociaż obecnie bardziej skłonny byłbym zatrzymać się z zakupami i ewentualnie gotówkę ulokować tam gdzie jest jakikolwiek zwrot ale jest do niej szybki dostęp
  • Odpowiedz
Moje kupowanie etefow jak pisałem wcześniej to minimum perspektywa 27 lat ( ͡° ͜ʖ ͡°)

Wiec to będzie spadać rosnąć minimum 3 razy w tym okresie. -15% straty to czas na uśrednianie

@dzester: Optymistyczne założenia (z tymi 27 latami), nie mówię, że ETF nie mają sensu, ale na pewno kupowanie ich w tym momencie nie należy do rozsądnych, nawet jeśli masz na myśli długą perspektywę -
  • Odpowiedz
Skąd na wykopie takie uwielbienie tych ETF'ów

@lunar4: Chcesz odpowiedź czy to było pytanie retoryczne?

Przy horyzoncie inwestycyjnym 20+ lat (cel: FIRE, wcześniejsza emerytura, jakakolwiek emerytura jeśli nie wierzysz w ZUS) możesz albo pieniądze trzymać w:
  • Odpowiedz
  • 0
@Xianth2: A gdzie mogę po polsku poczytać o etfie na rynki rozwiniete i wschodzące? Bardziej chodzi mi co dokładnie wchodzi w skład tego instrumentu.

WIG 20 - wiem co oznacza dokładnie
SP500 - tez

A nazwa etf rynek rozwinięty/wschodzący to pojęcia bardzo potoczne. Mam w swoim portfelu IS3N i SWDA ale szczerze nie wiem co tam się kryje w tych pakietach. Czy mam polskie akcje? A może inne kraje tam
  • Odpowiedz