Wpis z mikrobloga

Mam pewne doświadczenie z platformą .NET oraz z JavaScript. Znam HTML oraz CSS. Myślę nad nauką PHP, bo łatwo znaleźć w tej technologii pierwszą pracę. Czy rzeczywiście PHP jest aż tak "złe"? Da się jakoś przyzwyczaić do tego języka i go polubić? Co przykładowego można samemu jako początkujący zbudować w PHP tak poza rozbudowywaniem Wordpressa?

Wcześniej uczyłem się C#, ale trochę trudno znaleźć w tym juniorską pracę w mojej okolicy, a nie stać mnie na relokację. Podobnie z JS. Ogólnie myślałem nauczyć się PHP, powtórzyć JS i atakować jakieś juniorskie pozycje web devowe w okolicy, ew. próbować zdalnie.

#php #naukaprogramowania #nieprogramowanie #pytanie
  • 21
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@ujdzie: Nie przejmuj się. Po prostu szkolenia i książki się nie sprzedają więc produkuką co kilka lat nowe wysrywy we wszystkich językach żeby był "rozwój".

Języki programowania służą do pisania programów, rozwiązujących pewne problemy. No i w pewnym momencie coś źle przeskoczyło i dla niektórych samo pisanie prpgramu stało się problemem. No i teraz próbują go "rozwiązać".
  • Odpowiedz
Co przykładowego można samemu jako początkujący

@ProbablyHappy: złe podejście. To Ty sobie odpowiedz najpierw co chcesz robić, a dopiero potem dobieraj do tego narzędzie.

W PHPie najwięcej zleceń jest na mały i średni e-commerce (Prestashop, Magento, Woocomerce), backend aplikacji dedykowanych (głównie Symfony, Laravel) i utrzymywanie legacy kodu (PHP 5.6 o zgrozo).
  • Odpowiedz
@ProbablyHappy: Z tego co piszesz, to masz po trochę wszystkiego, czyli tak w sumie to nic. Czy to tylko mi się tak wydaje?
Czy firma woli juniora, który umie jedną rzecz lepiej, czy kilka po trochu?

Co można zrobić w PHP? Ja zrobiłem grę na przykład. Może nawet być w CLI jak nie chcesz we FE wchodzić. Tak naprawdę to cokolwiek wymyślisz. Po prostu zrób coś, wrzuć na GitHuba. Nauczysz
  • Odpowiedz