@kamil-wasniewski: Następny. Gdzie on przespał ostatnie 10 lat? Wypuszczanie na rynek produktu w ostatecznej wersji i zamrożenie go na następne 4 lata to jest główna specjalność Tesli. Ta bateria jest od razu produkowana w najtrudniejszej do zrobienia wersji jaką potrafią, na masową skalę, do samochodów które mają małą baterię, a nie jakichś Semi czy Roadsterów na następny rok. Potem jest bardzo ciężko przełączyć się na LFP, mniej kobaltu czy 30% Si,
@abraca: Możliwe, że nie posiadają technologii, aby produkować baterie bez kobaltu i wszystko to jedynie hypeowanie, aby sprzedać więcej akcji. Pamiętam jak fanboye Tesli twierdzili, że są oni lata przed innymi producentami aut, a najprawdopodobniej wcale tak nie jest.
@gysnde: Gdzie wy widzicie 30% wiecej zasiego z proporcji baterii? albo 50% wiecej zasięgu? bateria masa/pojemność jest podobna. Ja widze tylko zysk z tego że bateria jest wyższa 70 vs 80 co daje 14% wiecej, pojemności zasięgu.
Redukcja masy, tak (struktualna budowa) Tańsza produkcja, tak Szybsza, efektywniejsza produkcja, tak
Wiecej pojemmności, nie (tylko 15% ze ze wzgledu na wyzszy pakiet)
@QRQ: anode material -> fail cathode material -> moze na 4% coś tam zmienili cell vehicle integration -> success (1cm grubszy pakiet) cell design -> scam, jest nowy dobry design ale nie ma wpływu na zasieg,
Podsumowujac 1cm grubszy pakiet->wiekszy pakiet ->wiekszy zasięg Koszt -> duzo nizszy, mniej ogniw, tańsza produkcja I tyle, a jeszcze mnie kanaów chłodacych, bo co 2 rzedzy wiekszych ogniw więc jedynie na tym jeszcze coś mozna
#gielda
#ev
https://twitter.com/TaylorOgan/status/1569429825399541763?t=OlvMSeuYveS6w0jDifvHRQ&s=19
Komentarz usunięty przez autora
W końcu to małe auto sportowe...
Pamiętam jak fanboye Tesli twierdzili, że są oni lata przed innymi producentami aut, a najprawdopodobniej wcale tak nie jest.
bateria masa/pojemność jest podobna. Ja widze tylko zysk z tego że bateria jest wyższa 70 vs 80 co daje 14% wiecej, pojemności zasięgu.
Redukcja masy, tak (struktualna budowa)
Tańsza produkcja, tak
Szybsza, efektywniejsza produkcja, tak
Wiecej pojemmności, nie (tylko 15% ze ze wzgledu na wyzszy pakiet)
cathode material -> moze na 4% coś tam zmienili
cell vehicle integration -> success (1cm grubszy pakiet)
cell design -> scam, jest nowy dobry design ale nie ma wpływu na zasieg,
Podsumowujac 1cm grubszy pakiet->wiekszy pakiet ->wiekszy zasięg
Koszt -> duzo nizszy, mniej ogniw, tańsza produkcja
I tyle, a jeszcze mnie kanaów chłodacych, bo co 2 rzedzy wiekszych ogniw więc jedynie na tym jeszcze coś mozna