Aktywne Wpisy

wykop +11
Dzień dobry, Wykop! (ツ)
Mamy dla Was kilka ciekawych informacji, a zaczynamy od tej, która na pewno Was zainteresuje – changelog Wykopu w końcu ma swoje dedykowane miejsce! To tutaj na bieżąco będą pojawiać się informacje o wprowadzonych zmianach, poprawkach i nowościach. Nie martwcie się jednak, większe podsumowania nadal będziemy publikować w tradycyjnej formie, więc śledźcie nasze wpisy! (ツ)
A teraz przechodzimy do konkretów – oto, co nowego znajdziecie na Wykopie!
Mamy dla Was kilka ciekawych informacji, a zaczynamy od tej, która na pewno Was zainteresuje – changelog Wykopu w końcu ma swoje dedykowane miejsce! To tutaj na bieżąco będą pojawiać się informacje o wprowadzonych zmianach, poprawkach i nowościach. Nie martwcie się jednak, większe podsumowania nadal będziemy publikować w tradycyjnej formie, więc śledźcie nasze wpisy! (ツ)
A teraz przechodzimy do konkretów – oto, co nowego znajdziecie na Wykopie!
źródło: Wykop
Pobierz
mickpl +803
Stano zmiana jest na stałe.
A na Komisji Infrastruktury gość z PZFD zupełnie serio argumentował, że to "zwiększa podaż samochodów" co "szkodzi polskim rodzinom" XD
#nieruchomosci
A na Komisji Infrastruktury gość z PZFD zupełnie serio argumentował, że to "zwiększa podaż samochodów" co "szkodzi polskim rodzinom" XD
#nieruchomosci
źródło: stano
Pobierz

https://www.nowiny.pl/biznes/193986-rafako-ujawni-fakty-i-dokumenty-zwiazane-z-uszkodzeniem-bloku-910-mw-w-jaworznie.html
Do 31 sierpnia obowiązuje linia kredytowa:
https://www.bankier.pl/wiadomosc/RAFAKO-Zawarcie-aneksu-do-Umowy-limitu-kredytowego-wielocelowego-z-Powszechna-Kasa-Oszczednosci-Bank-Polski-S-A-8381450.html
Nie bez powodu przedłużali Rafakowcom „tylko" o miesiąc – począwszy od maja.
Nie sądziłem, że to się tak skończy. Na pewno wykluczyłem jakiekolwiek „przejmowanie" spółki przez państwo... czy różnych miliarderów (amatorów). Pisałem to już w kwietniu. Nikt przy zdrowych zmysłach nie pakowałby się na taką minę.
Nie przewidziałem, że Tauron dostanie zgodę w takich... nadzwyczajnych okolicznościach (wojna = kryzys energetyczny / zima / rok do wyborów) na zakończenie sprawy Jaworzna 910. Byłem zdziwiony, gdy Rafako (słusznie) wyleciało z bloku na zbity pysk.
Nie ma Jaworzna – nie ma linii kredytowej. Po co mieliby ją teraz przedłużać? Praktycznie do realizacji przez RFK została tylko ec. Radlin dla JSW K--s.
Nadal chciałbym poznać raport w tej sprawie:
https://cba.gov.pl/pl/aktualnosci/4814,Kontrola-w-JSW-K--S-SA-zakonczona.html
Wracając – taki problem, to nie problem. I nie sądzę, by miał stanowić jakąkolwiek przesłankę dla podpisania przez PKO kolejnego aneksu.
Jutro będzie niemałe widowisko w mediach. Już pewne rzekome zdj. z bubla hulają po necie. Warto obserwować i mieć minimum świadomości o tym, co wydarzy się wkrótce.
A tak jak pisałem już w kwietniu, będzie to największa afera związana z energetyką w Polsce
Moim zdaniem temat Rafako można powoli zamknąć. Niechlubne zakończenie historii spółki, która faktycznie kiedyś była filarem polskiej energetyki ¯\_(ツ)_/¯
#gielda #technologia #energetyka
Komu PKO sprzeda aktywa Rafako... tzn. swoje aktywa ( ͡° ͜ʖ ͡°) to już nie jest takie ciekawe.
Nie sądzę, by firmy ustawiały się po to w kolejce.
Od 2 lat wiodące firmy z branży inwestowały sporo kasy pod energetykę atomową – co Rafako ma do zaoferowania? Narzędzia po bublu? Pliss – czy halę, w której budowano palniki do bubla, a
@ejsidisi:
Tak było. Tylko że były to sprawy groszowe, bez większego znaczenia dla elektrobudowy
w sensie co? Rafako oddało trefny kocioł i to nie wina kiepskiego węgla?
Węgiel jest kiepski, od początku taki był. Nawet podpisano aneks do pierwotnej umowy, o dodatkową rozbudowę infrastruktury, w celu umożliwienia spalania paliwa o większej rozpiętości w zakresie podstawowych parametrów, niż wskazano w kontrakcie, patrzcie:
źródło: comment_16617964300QzM8ycFalLKNF8aFiQOIF.jpg
PobierzTeż nie jestem. Nie musisz się na tym znać, by zrobić małe śledztwo
źródło: comment_16617988267Y96TdoqkErcT3I5tYXsMu.jpg
PobierzNie nie nie :)
Jutro robią
Pewnie!
A w sumie to nawet nie musisz oglądać – podejrzewam, że wszystkie media będą o tym pisać. Będziesz miał skróty :P
Aczkolwiek dzięki za info o konferencji, będę śledzil temat
@Vetinari:
Tak sądzę – ale nie mam na to niezbitych dowodów. To Rafako twierdzi, że robiło ekspertyzy, choć ich nie pokazało.
„Mam ale nie pokażę! Niech Tauron
Tak, była. Główne media nie rozpisywały się szczególnie o tym, ale wszystkie branżowe owszem.
Lipa, bo jednak pomyliłem się z aneksem. PKO znowu podpisało im linie kredytową na ten miesiąc. Nie wiem dlaczego to zrobili ¯\_(ツ)_/¯