Aktywne Wpisy
PanNieznanypl +208
Wystawiłem negatyw na allegro, firma znalazła mnie na linkedinie i grozi że przekaże screeny mojej firmie w której pracuje jeśli nie usunę co z tym robić dalej, bo wku..li mnie niemilosiernie i chce ich zniszczyć za takie działania
#prawokarne #prawo #ecommerce #prawnik #internet
#prawokarne #prawo #ecommerce #prawnik #internet
b_oski +140
Uważam, że wary-obciągary są ostatecznym dowodem na to, że #rozowepaski nie "upiększają" się dla #niebieskiepaski, tylko dla innych różowych.
Dla mnie takie pontony to chyba jeszcze większy turnoff niż tatuaże.
#tinder #p0lka #logikarozowychpaskow #uroda
I one mają prawa wyborcze...
Dla mnie takie pontony to chyba jeszcze większy turnoff niż tatuaże.
#tinder #p0lka #logikarozowychpaskow #uroda
I one mają prawa wyborcze...
Według danych z GUS, w aptekach i punktach aptecznych w 2021 roku pracowało 26,1 tys. magistrów farmacji (kobiety to 83,1%) i 32,2 tys. techników farmaceutycznych (94,3% to techniczki).
Farmaceutą zostaje się po uzyskaniu dyplomu ukończenia studiów na kierunku farmacja i po odbyciu 6-miesięcznej praktyki zawodowej w aptece (podczas której nie otrzymuje wynagrodzenia, bo wlicza się to do czasu studiów) - przyznane zostaje wtedy PWZ. Każdy magister farmacji może wydawać i sporządzać wszystkie możliwe leki, wystawiać recepty i zostawać sam w aptece. Jest osobą uprawnioną do udzielania usług farmaceutycznych. Wyłącznie farmaceuci mogą uzyskać uprawnienia do wykonywania szczepień w aptekach. Jako pacjenci, macie prawo poprosić o rozmowę z magistrem (ja raz tak zrobiłam i trafiłam akurat na sytuację, kiedy technik był sam w aptece).
Kształcenie techników zostało wydłużone kilka lat temu i obecnie trwa ono 2,5 roku. Nie są to studia, jest to szkoła policealna (nie trzeba zdawać matury). Po zdaniu egzaminu odbywają oni 2-letni staż, podczas którego otrzymują wynagrodzenie. Bez względu na staż pracy, technik nie może zostawać sam w aptece (może w punkcie aptecznym) i nie wolno mu wydawać ani sporządzać leków zawierających substancje odurzające oraz psychotropowe (grupy I-P i II-P).
Tytuł farmaceuty podlega ochronie prawnej. Oznacza to, że nikt inny nie może nazywać siebie farmaceutą (grozi za to m.in. grzywna). Kiedyś nawet była o to afera, bo w jednym programie na TVN Style techniczka posługiwała się tytułem farmaceuty. Osobiście widziałam nieraz jak technicy mieli wpisane na facebooku lub instagramie, że są farmaceutami. Słabe to – trochę, jak zmyślanie koleżankom w podstawówce, żeby Cię bardziej podziwiali XD
Ciekawa jest kwestia sprzedaży przez techników leków z wykazu A, ponieważ Prawo farmaceutyczne zabrania sprzedaży leków zawierających substancje bardzo silnie działające określone w Urzędowym Wykazie Produktów Leczniczych. Natomiast tam nic takiego nie ma, tylko znajduje się to w Farmakopei. Najczęściej wygląda to tak, że technik prosi magistra o przelogowanie się i sprzedaje dany lek na jego koncie (lub sam sobie przełącza na konto farmaceuty).
Jeśli chodzi o współpracę z technikami, to mam same dobre doświadczenia. Będąc jeszcze na stażu czy na początku swojej pracy zawodowej, dużo się od nich uczyłam. Mogłam się zapytać o wszystko. Teraz również mam fajne koleżanki techniczki 乁(♥ ʖ̯♥)ㄏ
PS. Nie ma czegoś takiego, jak technik farmacji.
Więcej ciekawostek na: https://www.instagram.com/dwa__fartuchy/
Mój tag: #dwafartuchywaptece
#praca #ciekawostki #zdrowie #apteka #leki #farmacja #medycyna #infografika
@dwa__fartuchy: Ból d--y o takie pierdoły mogą mieć jedynie farmaceuci... Dla normalnego człowieka magister farmacji i technik farmaceutyczny to jedno i to samo.
@dwa__fartuchy: zapewne użyte w znaczeniu "ten kasjer w aptece", żeby ludzie niezwiązani z branżą mogli łatwiej zrozumieć.
Nie chce im soe rozmawiać z klientami? ( ͡° ͜ʖ ͡°)
@dwa__fartuchy: Oczywiście, że jest. Technik to wykastrowany farmaceuta.
To że praca jednego i drugiego sprowadza się do bycia sklepikarzem i magazynierem to inna sprawa ( ͡° ͜ʖ ͡°)
Przewaznie jest to kolejna specjalizacja, więc pracują jako np. Interniści w oddziałach interny i farmakologii kln.