Wpis z mikrobloga

@PABLO__ESCOBAR: Jak nie wiadsomo o co chodzi, to o pieniądze... Po to, coby faceci nie uchwalili im np. ustawy konfiskującej ich konta w banku ( ͡º ͜ʖ͡º)
Nie jestem entuzjastą najnowszych fal feminizmu, ale kiedyś ten kierunek miał jednak rację, przynajmniej dopóki nie zrobił się aseksualny.
  • Odpowiedz
Wytlumaczcie mi dlaczego kobiety maja prawa wyborcze skoro nie musza walczyc za ten kraj w trakcie wojny tylko moga dobrowolnie sobie wyjechac.

@PABLO__ESCOBAR: Generalnie widać, że jest tu jakiś problem z nadążaniem prawa za zmianami cywilizacyjnymi. Wielu zwolenników możliwości wyjazdu kobiet uważa, że mogą potem odbudować naród. Osobiście się z tym nie zgadzam. Po pierwsze coraz mniej kobiet decyduje się na dziecko. Po drugie pewnie wiele osób w swoich wyobrażeniach
  • Odpowiedz
Wytlumaczcie mi dlaczego kobiety maja prawa wyborcze skoro nie musza walczyc za ten kraj w trakcie wojny tylko moga dobrowolnie sobie wyjechac.

@PABLO__ESCOBAR: Bo jeśli zginie 10 000 młodych kobiet to populacja Ukrainy zmniejszy się w następnym pokoleniu o 10 000 dzieci, i będzie mniej Ukraińców w następnym pokoleniu. A jak zginie 10 000 młodych facetów Ukraińców to następne pokolenie nie ucierpi, bo dzieci rodzą tylko kobiety, a zapladniac je
  • Odpowiedz
Bo jeśli zginie 10 000 młodych kobiet to populacja Ukrainy zmniejszy się w następnym pokoleniu o 10 000 dzieci, i będzie mniej Ukraińców w następnym pokoleniu. A jak zginie 10 000 młodych facetów Ukraińców to następne pokolenie nie ucierpi, bo dzieci rodzą tylko kobiety, a zapladniac je moga i starzy faceci i nawet jeden facet bez problemu może kilka kobiet.

@oydamoydam: Taki był współczynnik dzietności na Ukrainie przed wojną, myślisz
Nighthuntero - > Bo jeśli zginie 10 000 młodych kobiet to populacja Ukrainy zmniejszy...

źródło: comment_1660423015rETA4oQi8GE9FRvv1BOD7M.jpg

Pobierz
  • Odpowiedz
@Nighthuntero: Od wieków nie używa się kobiet do walki w wojnie właśnie z tego powodu.

Jak jest 10 kobiet i 10 mężczyzn to może urodzic się 10 dzieci.

Jak jest 10 kobiet i 5 mężczyzn to może urodzic się 10
  • Odpowiedz
@oydamoydam Jeżeli kierujemy się argumentem utylitaryzmu, to proponuję przedłożyć ustawę nakazującą wypełnienie kobiecego obowiązku, tj. urodzenie 2-3 dzieci celem ustabilizowania demografii.

Jeśli zaś kierujemy sie utylitaryzmem wybiórczo, to proponuję zarzucić całkiem ten argument.
  • Odpowiedz
@FlimboQuest: Kwestia tradycji.

Kazirodztwo dziś tez nie musi skutkować płodzeniem dzieci z defektami, wszak mamy antykoncepcję, ale mimo to kazirodztwo jest penalizowane podlega karze pozbawienia wolności od 3 miesięcy do lat 5.
  • Odpowiedz
@FlimboQuest: Jednym i drugim. Bo tradycja wypływa z utylitaryzmu.

Kobiety rodzą dzieci i dlatego są chronione. Bez dzieci wygrana wojna i tak jest przegrana, bo tylko kwestią czasu jest aż wszyscy wymrą. Jednocześnie w dzisiejszych czasach kobiety nie rodzą. Ale prawa kobiet wynikają z owej utartej tradycji, dawnej kultury prawnej.

Analogicznie jest z kazirodztwem. Choć akurat w tym przypadku nie o prawa, a o zakazy chodzi.
  • Odpowiedz
@oydamoydam Czyli wracamy do tego co napisałem na początku, tj. kierujemy się argumentem utylitaryzmu wybiórczo. Tak jak wcześniej, proponuję go zarzucić bo sam czasem dajesz mu wiarę a czasem niedowierzasz.

Offtop, ale tradycja nie wypływa z utylitaryzmu. Są to dwie, oddzielne koncepcje cholernie często ścierające się dziś w sferze politycznej, społecznej i kulturowej. Co najwyżej stwierdzić można że pewne tradycje mają wartość utylitarystyczną.
  • Odpowiedz
@PABLO__ESCOBAR: w gospodarce wolnorynkowej kobiety muszą pracować bo to +- połowa populacji, wówczas generują dochód i można je opodatkować. Nie można sobie obecnie pozwolić żeby 50% ludzi aktywnych zawodowo nic nie robiło, niczego nie produkowało. Nie byłoby to możliwe gdyby nie mialy praw wyborczych czy gdyby nie mogły jeździć samochodem jak mężczyźni.
  • Odpowiedz
@PABLO__ESCOBAR: jak mezczyzni chca miec prawa wyborcze to powinni miec urlopy tacierzynskie w takiej samej ilosci jak kobiety i zajmowac sie wtedy dzieckiem, zeby kobiety wrocily do pracy/wojska. ( ͡° ͜ʖ ͡°) powinnismy im tez raz w miesiacu upuszczac krew, bo kobiety miesiaczkuja i cierpia i to nie fer. ( ͡° ͜ʖ ͡°)
  • Odpowiedz
@PABLO__ESCOBAR: w Izraelu jakoś się da by kobiety miały prawa wyborcze i jednocześnie obowiązkową służbę wojskową. Pamiętam jak użyłem tego argumentu w stosunku do jednej witaminki w pracy dla które "chłop to musi być chłop i powinien iść do wojska" to usłyszałem, że jak mi się nie podoba to niech się wyprowadzę do Izraela.
  • Odpowiedz