Wpis z mikrobloga

@Iikanai: za to powinny być kary nakładane w aplikacji/mandat od SM

ja bym zrobił system p------------a parkowania w ich wlasnych aplikacjach -> p-----------z 10x źle zaparkowane hulajnogi - 10min darmowego przejazdu ( ͡° ͜ʖ ͡°) nie ma nic bardziej polskiego
  • Odpowiedz
są, ale trzeba zgłosić w innym miejscu niż portal ze śmiesznymi obrazkami

@Deska_o0: Wiesz, niby mamy straż miejską, która właśnie takimi rzeczami powinna się zajmować. Niestety zarówno oni, jak i policja zajęci są zaczajaniem się w krzakach na ludzi przechodzących na czerwonym świetle, tego żądają obywatele ( ͡° ͜ʖ ͡°)
  • Odpowiedz
@aegispolis: ewentualnie jeszcze muszą obstawiać drogi na wygwizdowie upewniając się że nikt nie przejdzie nie po pasach przy zawrotnym ruchu trzech samochodów na dobę, ale nie zmienia to faktu że takie coś zgłasza się w innym miejscu niż wykop jeżeli liczy się na jakąkolwiek reakcję a nie na plusy
  • Odpowiedz
@Iikanai: w #warszawa też częsty widok, za takie coś kary w ramach aplikacji powinny być i tyle, albo jak z rowerami, operator powinien zorganizować punkty gdzie się odbiera i zdaje hulajnogi. Nikomu głowa z korony nie spadnie jak przejdzie się kilka kroków.
  • Odpowiedz
@Iikanai: ogólnie rozwiązanie polegające na wyznaczonych miejscach do parkowania tak jak w przypadku np. roweru miejskiego we Wrocławiu jest dość optymalnym.

#wrm #wroclawskirowermiejski

To wymagałoby czegoś precyzyjniejszego do określania położenia niż #geofence z GPS - prawdopodobnie rozwiązania opartego o #beacon-y ( #rfid ) i słupki z nadajnikiem/odbiornikiem z 0,5-1m zasięgu, lub wręcz odwrotnie - przecież to hulajnoga ma zasilanie,
  • Odpowiedz
@HansLanda88: w ogóle inteligentne miasto mogłoby wymagać w przetargach, aby takie parkingi rowerowe, czy słupki zawierały w sobie pasywne tagi #rfid.

To samo np. kocie łby na ulicy też mogłyby zawierać pasywne tagi #rfid - to pomogłoby właśnie w określanie takiego geofence z większą precyzją, czy też pomogłoby w systemach asystenta pasa ruchu.

Podkreślam - pasywne - czyli bez zasilania i bez prądu i bez
  • Odpowiedz
@Iikanai: Nie wiem jak to jest skonstruowane, ale jeśli parkujesz hulajnogę to system wie kto i gdzie ją zostawił. Jeśli będzie zaparkowana nieprawidłowo - kara. Oczywiście każdy może się tłumaczyć, że to ktoś inny przestawił - wystarczy czujnik ruchu rejestrujący zmiany położenia po zaparkowaniu. Odstawiona niepoprawnie, nieruszana od zaparkowania - stówkę poprosimy, albo dwie. Cieszyłem się, że u mnie w mieście nie ma hulajnóg do wypożyczania właśnie z tego powodu,
  • Odpowiedz