#anonimowemirkowyznania 33 lata, 1 ciąża, USG na pierwszym prenatalnym wzorowe za to Pappa z krwi wyszła gorzej i ryzyko zespołu Downa około 1:200. Lekarz polecił amniopunkcję. Po konsultacji z innymi ginekologami zrobiłam najpierw test Sanco i jest prawidłowy, nie stwierdzono ZD. Czy wynik Sanco jest wystarczający czy jednak decydować się na to amnio? Na początku ciąży mialam problemy z krwawieniami i tarczycą, teraz podejrzenie przodującego łożyska, trochę się boję amnio ze względu na poronienie zdrowej ciąży w rodzinie po tym badaniu. #ciaza #medycyna #ginekolog #macierzynstwo #rodzice
@AnonimoweMirkoWyznania: Moja bratowa miała podejrzenie na 99 procent zespołu downa, krwawień tez dużo plus dziecko nie miało kości nosowej wytworzonej, zrobiła jakieś badania za 2-3 kafle i wyszły dobrze i mala faktycznie jest zdrowa na 100 procent, nie dam tylko ręki uciąć, czy to były te same
@AnonimoweMirkoWyznania: Są bezinwazyjne metody. My wykonywaliśmy NIFTY. Tak wiem to kosztuje ale jest całkowicie bez ryzyka dla dziecka a wyniki są pewne. Pappa opiera się na statystykach, po 30 roku życia wyniki są słabe. A ryzyko zawsze wysokie wychodzi.
@somskia: nifty @AnonimoweMirkoWyznania: jeśli w badaniu prentalanym PREINATOLOG, (a nie lekarz ginekolog po kursie) stwierdził ze kosc nosowa jest ok, przeziernosc karku tez to wyluzuj, pappa pokazuje tylko prawdopodobieństwo
@AnonimoweMirkoWyznania: 33 lata to wbrew pozorom całkiem dużo na dziecko. W wieku 35 lat kobiety mają szansę na dziecko z zd 1:350 więc całkiem blisko do tego, co wyszło Ci z Pappa. USG wyszło ok, przezierność karku ok, kość nosowa jest to bym se na Twoim miejscu odpuścił i wrzucił na luz. Dla pocieszenia powiem, że my przez #!$%@? konowałów również sraliśmy po gaciach bo niekompetentna prowadząca nie zauważyła na zdjęciach
OP: Tu OPka, Sanco to jest właśnie coś takiego NIFTY, badanie DNA z krwi za 2 kafle, i wyszło dobrze, wykluczone wszystkie choroby. Ale pierwszy lekarz prowadzący ciążę (zmieniam go ze względu na szpital w którym chce rodzić) naciskał na amniopunkcję więc nie wiem czy dobrze robię zostając tylko przy teście nieinwazyjnym... Na USG do Pappy robionym w specjalistycznej klinice i kolejnym na kontroli u lekarza prowadzącego jest wszystko ok, wszystkie
@AnonimoweMirkoWyznania: Rób badania, nie żałuj pieniędzy. USG też tak średnio bym ufał na Twoim miejscu, bardzo dużo zależy od sprzętu który posiada dany lekarz czy placówka a z tym jest nawet nie tyle różnie, co tragicznie. Jeśli jesteś z Warszawy albo okolicy to odezwij się na PW mogę Ci polecić świetnego lekarza z odpowiednimi kwalifikacjami i co równie ważne - z nowoczesną aparaturą na miarę 21 wieku.
@AnonimoweMirkoWyznania: u nas lekarz przy ryzyku 1:61 i dobrym Sanco odradził amnio. Większe ryzyko jest powikłań po amnio niż tego, że się Sanco pomyliło. I to duuuzo większe.
No i dzięki @alteron teraz już wiesz jak to słowo się pisze poprawnie... chyba że jesteś dumna ze swoich błędów i/lub ignorancji wtedy nic Ci już nie pomoże.
@Mirko_z_Przypadku: @robertx: @Franzowaty: @RozowaZielonka: @AnonimoweMirkoWyznania: z czystej ciekawości, dowiedzielibyscie się, że jest zespół Downa i co robicie? Moja narzeczona też jest teraz w ciąży dopiero 7 tydzień, co prawda jesteśmy młodzi 23 lata, więc szansa bardzo mała, ale niby nie ma reguły
33 lata, 1 ciąża, USG na pierwszym prenatalnym wzorowe za to Pappa z krwi wyszła gorzej i ryzyko zespołu Downa około 1:200. Lekarz polecił amniopunkcję. Po konsultacji z innymi ginekologami zrobiłam najpierw test Sanco i jest prawidłowy, nie stwierdzono ZD. Czy wynik Sanco jest wystarczający czy jednak decydować się na to amnio? Na początku ciąży mialam problemy z krwawieniami i tarczycą, teraz podejrzenie przodującego łożyska, trochę się boję amnio ze względu na poronienie zdrowej ciąży w rodzinie po tym badaniu.
#ciaza #medycyna #ginekolog #macierzynstwo #rodzice
---
Kliknij tutaj, aby odpowiedzieć w tym wątku anonimowo
Kliknij tutaj, aby wysłać OPowi anonimową wiadomość prywatną
ID: #62ec75fccd8e77c268b6367a
Post dodany za pomocą skryptu AnonimoweMirkoWyznania ( https://mirkowyznania.eu ) Zaakceptował: karmelkowa
Wesprzyj projekt
Komentarz usunięty przez moderatora
Pappa opiera się na statystykach, po 30 roku życia wyniki są słabe. A ryzyko zawsze wysokie wychodzi.
@AnonimoweMirkoWyznania: jeśli w badaniu prentalanym PREINATOLOG, (a nie lekarz ginekolog po kursie) stwierdził ze kosc nosowa jest ok, przeziernosc karku tez to wyluzuj, pappa pokazuje tylko prawdopodobieństwo
Widzę że jesteś pod opieką super. Heparynę dostałaś?
@RozowaZielonka: chciałeś napisać PERINATOLOG
Komentarz usunięty przez autora
Jeśli jesteś z Warszawy albo okolicy to odezwij się na PW mogę Ci polecić świetnego lekarza z odpowiednimi kwalifikacjami i co równie ważne - z nowoczesną aparaturą na miarę 21 wieku.
No i dzięki @alteron teraz już wiesz jak to słowo się pisze poprawnie... chyba że jesteś dumna ze swoich błędów i/lub ignorancji wtedy nic Ci już nie pomoże.