Wpis z mikrobloga

#anonimowemirkowyznania
Takie pytanie od przyszłego studenta informatyki- co, poza programowaniem, przynosi podobne zarobki. Może są tu jakieś osoby z #it które nie programują i pochwala się co robią?

#programowanie #programista15k #it #praca #pracait

---
Kliknij tutaj, aby odpowiedzieć w tym wątku anonimowo
Kliknij tutaj, aby wysłać OPowi anonimową wiadomość prywatną
ID: #62eb08787d6cea9fd2fc9b78
Post dodany za pomocą skryptu AnonimoweMirkoWyznania ( https://mirkowyznania.eu ) Zaakceptował: karmelkowa
Wesprzyj projekt
  • 79
@Marcines często dax jest rozumiany jako integralna część power bi i nie wymieniana jako osobny punkt w ogłoszeniu. Tak jak ktoś napisze, że wymagany jest Excel to oczekuje, że potrafisz pisać i znasz formuły, a nie tylko wiesz jak robić wykresy i pivoty.
@tylkostrimi: @Alnimak: Dobry manual bez programowania potrafi osiągnąć pułap 10k netto, dla każdego normalnego człowieka to jest dość sporo. Tylko programiści będą się śmiać, że łohoho poniżej 15k to mi się nie opłaca odpalać IDE ( ͡° ͜ʖ ͡°) Ja rozumiem, że jest ssanie na automatyków i zarabiają więcej (bo praktycznie oni są już pół-programistami) ale testerzy manualni też są potrzebni i też to może być
@TotalDisaster: Nie twierdzę, że jako tester manualny nie da się zarobić przyzwoitych pieniędzy, ale zgodzisz się chyba, że brak umiejętności programowania blokuje ci ścieżkę kariery? W pewnym momencie okaże się, że albo marnujesz dużo czasu na rzeczy, które można zautomatyzować, albo po prostu nie będziesz mógł pewnych rzeczy zrobić ze względu na brak umiejętności.

Kolejna sprawa to to, że automatyzacja (i dotyczy to każdej dziedziny życia, nie tylko IT), postępuje i
@AnonimoweMirkoWyznania: chmury: azure, aws

ewentualnie wyspecjalizowac sie w jakims korpo sofcie np backup veeam i robic jako konsultanto-sprzedawca - znam takich co po 20k na reke maja a nie tylaja w ogole ani administracji ani programowania xD tylko trzeba lubic ludzi i umiec w obiecanki
@tylkostrimi: Oczywiście, że blokuje i ja się uczę programowania (w żółwim tempie ale jednak xd) ale na dobrą sprawę można być dobrym testerem manualnym bez automatyzacji i zarabiać "podobne" pieniądze co programiści.
Testy automatyczne są dobrym narzędziem, zdecydowanie, ale a) powstają narzędzia do automatyzacji nie wymagające programowania b) nie wszystko da się / opłaca automatyzować, mrzonki o automatyzacji całego procesu testowania są równie śmieszne co mrzonki o automatyzacji pisania kodu. I
@wyjalowiony: pisałeś o menagmencie, czy w IT menager faktycznie więcej zarabia niż specjalista programista?
Jestem programistą midem i chciałbym iść w stronę menagmentu bardziej właśnie. Samo programowanie jest ok, ale zdecydowanie nie jestem geekiem co sprawdza nowości w nowej wersji języka i no mam z tyłu głowy, że programista to taki robol, tylko że używa klawiatury zamiast łopaty i to zdecydowanie mnie nie jara na dłuższą metę.
I pytanie jest takie