Wpis z mikrobloga

Mirki #programowanie #it #testowanieoprogramowania. Zacząłem poważnie zastanawiać się nad przebranżowieniem w świat IT. Chciałbym zacząć uczyć się testowania manualnego - jest to podobno najszybszy sposób na wejście do świata IT. Czy mógłby ktoś polecić jakiś kurs udemy albo jakikolwiek, którym warto się zainteresować?
  • 34
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@pawel694: jest tu taki Mirek który ładnie wszystko podsumował, że bootcampy to naciąganie na kasę, że będzie trudno, że trzeba się całe życie uczyć i nie każdy dostąpi zaszczytu tych mitycznych 15k. Ze 2 razy w tygodniu na pytanie jak zacząć widzę jak ludzie to wrzucają.
  • Odpowiedz
@eMaciek na Facebooku jest taka grupa "Testowanie oprogramowania" i ma 45k członków. Testerów jest tam pewnie z 10% :) Praktycznie codziennie pojawiają się posty że ktoś chce się przebranżowić, szuka od 3,6,12 miesięcy i nie może znaleźć pracy itp. Żeby się załapać, czymś musisz się wyróżniać np. szukają do testowania aplikacji bankowej, a ty pracowałeś wcześniej przez 5 lat w banku.
  • Odpowiedz
@Averte Często ich się nie wrzuca na strony typu justjoinit bo to kosztuje sporo, a juniorzy i tak się zgłaszają. Warto szperać, poogarniac strony dużych korpo lokalnie, popytac znajomych którzy już są w różnych firmach czego musisz się nauczyć, żeby dostać pracę.

@eMaciek dużo łatwiej jest dostać się z polecenia. Ale to potrafi być też problematyczne, ja np. Do firmy polecam tylko tych znajomych wobec których mam pewność, że coś
  • Odpowiedz
@suckmyduck
To prawda. Kiedyś ta grupa była genialna kopalnia materiałów, webinarow itd. Obecnie już tam nie zaglądam, chociaż Kiedyś na tej grupie dostałem pracę w której się bardzo dużo nauczyłem.

@keton22 Zarobki w IT rosną szybko i ludzie lgną do szybkich podwyżek. Zwłaszcza, że np. Inż. Manager po 10 latach w wielu firmach zarabia mniej niż mid tester z 3 latami w branży. Ja się nie dziwię, bo to praca
  • Odpowiedz
@diarrhoea: niech ci będzie że odpowiem, wytłumacz mi proszę jak to miałoby sens że dziewczynka manualna do klikania w guziczki ma progresować płacowo kiedy jak jako dev muszę jej pokazywać jak klikać, scenariusze robi test manager ze mną a to co ona robi może robić skrypt który napiszę nudząc się na spotkaniu w oczekiwaniu na lunch? A o manuali było pytanie.

Nie mówię że takich nie ma, dzięki korpopolitykom wsadzili
  • Odpowiedz
@keton22
Cóż, małpy do klikania też są, ale wiele osób nie uważa ich za testerów manualnych, tylko za małpy, bo nie odpowiadają za proces testowy (to trochę jak nazywać kierowcą kogoś, kto odkurza fotel kierowcy).

Kiedy pracowałem jako tester manualny całkowicie odpowiadałem za proces i moja znajomość aplikacji byla znacznie lepsza, niż devów. Test manager piszący test casey razem z developerem to absurd i palenie pieniędzy. Nie wiem kto wam ten
  • Odpowiedz
Nie wiem kto wam ten proces projektował, ale jest w mojej ocenie idiotyczny.

@diarrhoea: dziękuję że potwierdzasz że nie zwariowałem. Takich 'testerów' mamy pierwszy raz i każdy zastanawia się po co są. Góra kazali i tyle.
  • Odpowiedz
@keton22:
W sumie to jak się tak wam dobrze pracuje, to kij z tym. Ale jak nie, to masakra. Przecież to palenie pieniędzy w piecu.
Decyzja brzmi jak odgórne zarządzenie, żeby więcej testów było bo się apki sypią na produkcji xd i cyk, po kosztach lecimy.
  • Odpowiedz
scenariusze robi test manager ze mną a to co ona robi może robić skrypt

@keton22: grubo bo nawet na freelancerskich stronach ze stawka 12zl/h wymaga się żeby to tester pisał scenariusze pracujesz w jakimś dużym korpo?
  • Odpowiedz
@Meserole: coraz bardziej mi się tak wydaje, w szybko rosnącej organizacji która dobrała sobie świeżą kadrę zarządzającą, samych 'mundrych' to na pewno. Przez pół roku było 100% coverage goal i '10 jednostkowych, 0 integracyjnych' ale to szło olać. Teraz jest że testerzy pomogą devom żeby ich przypilnować i żeby devovie testowali. To też niby idzie na luzie olać bo zawsze się testuje i mamy rzeczy oskryptowane ale jak dostajemy opr.
  • Odpowiedz
@suckmyduck: aktualnie pracuję na stanowisku managerskim od ponad 3 lat, ale w innej branży, choć w takiej, która też bardzo mocno stawia na nowoczesne technologie. Chciałbym spróbować swoich sił w IT, zawsze interesowały mnie ciekawostki technologie/gadżety, kiedyś (gimbaza) bawiłem się w tworzenie stron internetowych, rootowałem androida, żeby wgrywać custom romy itp., więc jakieś zacięcie w tym kierunku mam (tak mi się wydaje przynajmniej).
  • Odpowiedz
  • 0
@eMaciek: dziękuję wszystkim za odpowiedzi. Zaryzykuję - kupię parę kursów, poczytam, porobię zadania, poczytam sylabus i postaram się podejść do egzaminu. Potem liczyć na znajomości, bo z samej rekrutacji przy takiej konkurencji nie ma szans.
  • Odpowiedz
via Wykop Mobilny (Android)
  • 0
@LiczbaPi: jak wygląda rynek na manuala? 5-6 lat doświadczenia zagranicznego (po angielsku) jaka stawkę można się spodziewać i jak łatwo/szybko znaleźć pracę? Można się zapytać?
  • Odpowiedz