Wpis z mikrobloga

Pytanie do #programista15k ale też do testerów z #testowanieoprogramowania, co was najbardziej denerwuje we współpracy z testerami? Pytanie dotyczy ich stylu i sposobu pracy, umiejętności, komunikacji itd. Coś, po czym nabierasz wątpliwości czy dana osoba nadaje się do tej roli. Dużo się mówi o pożądanych cechach testerów, ale jakie są te niepożądane?
#pracait #pracbaza
  • 35
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@LittleBallofFur
- Wspomniane braki podstawowej wiedzy technicznej
- u takich newbe to efekt Dunninga-Krugera mówiący o przecenianiu własnych umiejętności, typu "no no, ja już wszystko umiem, dawaj mi te automaty"
- pytanie każdą pierdołe, bo "Ty wiesz, a nie chce mi się szukać w dokumentacji. Szybciej bedzie jak mi powiesz"
- ogólny brak ogarnięcia - kojarzyć kto z kim i za ile ( ͡º ͜ʖ͡º) to ogólnie o testerach
  • Odpowiedz
@LittleBallofFur: mnie zawsze irytowało że nie potrafili rozróżnić czy to błąd backendowy czy frontowy, nie działa mu - to na front, c--j że 500 idzie albo nulle z backendu lecą, jak jasno ustalone że ma być pusty array ehh, tak samo kwestie accessibility, raz buga dostałem bo button zmieniał kolor po wbiciu mu focusu tabem XD
  • Odpowiedz
@LittleBallofFur: Jak mają taska na test nowego formularza, ale testują całą ścieżkę użytkownika i zgłaszają jakies randomowe elementy niezwiązane z zadaniem na które zarówno to zadanie jak i zrobieone zmiany nie mają wpływu xD
  • Odpowiedz
@LittleBallofFur: na szczęście od długiego czasu mam przyjemność pracować w organizacjach które doceniają rolę testerów zatrudniając ludzi z doświadczeniem (głównie automatyzujący) oraz są oni integralną częścią zespołu wspólnie pracując i w razie czego szybko ucząc się wzajemnie efektywnej współpracy.

Z rzeczy które mnie denerwują u testerów:

- brak ścieżki odtworzenia błędu
- brak requestów, payloudów
  • Odpowiedz
@LittleBallofFur:

- Niejasne opisy gdzie coś złego się wydarzyło (jaki serwer - mamy wiele, jakie konto) i niejasny opis.
- Wklejanie jakichś mało znaczących szczegółów w momencie, w którym jest masa ważnych rzeczy do roboty (co i tak wyląduje na liście to-do-never)

Ale da się ich wychować z
  • Odpowiedz
via Wykop Mobilny (Android)
  • 0
@LittleBallofFur: pamietam jeden z moich pierwszych taskow po przejsciu ze stazu na pelny etat to bylo naprawienie czegos tam, a ja przez kilka dni nie potrafilem odpalic wgl funkcjonalnosci aby potwierdzić buga i zaczalem czytac dokumentacje dla uzytkownika i tam bylo opissne dokladnie takie zachowanie jak bylo bugiem xD ale ogolnie to tylko testerzy wiedza jak te apki na prawdę dzialaja i nie zdziwię sie gdyby to było zrobione tak
  • Odpowiedz
via Wykop Mobilny (Android)
  • 0
@LittleBallofFur: jeśli ów tester chce sabotować release bo znalazł jakiegoś buga. Powinien znać swoje miejsce w szeregu i dawać raporty. Decyzja czy idziemy dalej należy do pm
  • Odpowiedz
W moim zespole mieliśmy takie ustalenie, żeby nie było szybkich zwrotek od testerów, to dev wypełnia po skończeniu taska rubrykę „dev-test-completed”. Wpisuje tam co przetestowal i jaki był wynik tych testów. Jeśli przed testami trzeba ustawić jakieś skomplikowane środowisko to opisuje testerowi, co będzie potrzebne i jak poskładać to do kupy. Często problemem jest to, że dev obraca się w jednym obszarze, ma wrażenie, że wszystko jest Ok, po czym dostaje w
  • Odpowiedz