Wpis z mikrobloga

Pytanie do #programista15k ale też do testerów z #testowanieoprogramowania, co was najbardziej denerwuje we współpracy z testerami? Pytanie dotyczy ich stylu i sposobu pracy, umiejętności, komunikacji itd. Coś, po czym nabierasz wątpliwości czy dana osoba nadaje się do tej roli. Dużo się mówi o pożądanych cechach testerów, ale jakie są te niepożądane?
#pracait #pracbaza
  • 35
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

Coś, po czym nabierasz wątpliwości czy dana osoba nadaje się do

@LittleBallofFur: Brak minimalnej technicznej wiedzy przez co trzeba tłumaczyć jak np. odpalić coś z konsoli oraz testowanie na odwal się samych happy pathy ( na podstawie doświadczeń z mojego projektu xd)
  • Odpowiedz
@LittleBallofFur gdy programistom trzeba pokazać paluszkiem dokładne miejsce w dokumentacji jak dany moduł powinien działać mimo, że w zgłoszonym błędzie dotyczącym danej funkcjonalności jej opis w aplikacji oraz późniejszy komunikat ostrzeżenia jest jasny i klarowny. "u mnie działa" i już, można odpalać CSa
  • Odpowiedz
@LittleBallofFur: lakoniczny opis buga. Mają tendencję do wrzucania opisu w stylu: "Zły tekst na ekrnnie X".
A opis powinien być taki, ze nawet osoba nie znająca jakoś specjalnie aplikacji używając scenariusza powinna być w stanie błąd odtworzyć. Powinna być informacja, jaki jest oczekwiany rezulatat. Do tego oczywiście logi albo info na jakim urządzeniu było testowane, w jakiej wersji, jaka wersja aplikacji itp. itd.

Tego chyba nigdzie nie uczą, bo dołączając
  • Odpowiedz
@Alnimak:

Jak u kogoś w firmie panuje przekonanie, że ktoś jest gorszy od kogoś innego, albo że współpraca z jakimś zespołem w-----a, to niezłe s----------e tam macie xD

Z mojego doświadczenia to kiedy zespół testerski jest częścią twojego zespołu albo jest w tej samej firmie to zazwyczaj nie ma problemu i współpraca jest
  • Odpowiedz
Ale zazwyczaj klient też ma swoich testerów i z nimi już się dużo ciężej dogadać. Albo bywają jeszcze gorsze sytuacje - np. zespół testerski jest w Indiach

@dzana: No ale to czyja wtedy jest wina? Pracowników? Otóż nie, wina jest pracodawcy, że współpracuje z gamoniami, którzy nie potrafią wykonać swojej pracy, albo nie potrafi wymagać standardów. Jeśli na jakimś etapie projektu ktoś uważa, że inny zespół jest gorszy i przez
  • Odpowiedz
sporo testerów to ludzie "z ulicy"

@sikalafou: To jest właśnie to s----------e o którym napisałem wyżej.
Jeśli firma zatrudnia ludzi z ulicy do testów, to kogo zatrudnia na inne stanowiska? ( ͡° ͜ʖ ͡°) Bo wiesz.. To wszystko jest powiązane ze sobą, jakość każdego zespołu jest wprostproporcjonalna do jakości firmy i osób zarządzających. Jeśli uważasz że masz w firmie ludzi z ulicy to o czym to świadczy?
  • Odpowiedz
@LittleBallofFur: największy problem to brak wdrożenia. Obojetnie czy miałby nas wdrażać senior tester czy inna osoba. Niestety mam takie doświadczenia, później przez miesiąc błądzę po apce bądź po pliku excel, który ktoś stworzył oznaczając kolorkami bez legendy. Spotkałam się tez z kłamstwami, ze dana osoba czegoś nie wie, a nie chce odpowiedzieć, bo boi się, ze ktoś się czegoś nauczy.
  • Odpowiedz