Wpis z mikrobloga

• 829
Poczta to jest k---a żart xD

Wyjechałem i pech chciał, że paczka która miała być 5 dni przed moim wyjazdem przyjechała 3 dni po nim - ot poczta.

Ale teraz zaczynamy typowo Polskie schody: awizo przyszło, moja siostra tymczasowo mieszka u mnie i chce odebrać paczkę, pani nie wydaje.

Oficjalnie zamieszkuje mój adres, wg. Prawa pocztowego oczywiście może odebrać moja paczkę ale w dowodzie przecież nie ma miejsca zamieszkania i Pani nie ma jak tego potwierdzić więc paczki nie wyda. Na dowodzie to samo nazwisko, ale c--j, rozumiem.

Na odległość piszę upoważnienie, wszystkie moje dane, podpis jest jej dane są.

Paczki nie wydadzą, upoważnienie musi być zrobione na poczcie, cena za jednorazowe 2zł, 21zł jeśli ma być stale upoważnienie na wszystkie paczki.

Czyli realnie moja rodzina za moją zgodą nie może odebrać mojej własnej paczki a jako, że wyjazd dłuższy to wróci do nadawcy xD

Więc dzisiaj będę dzwonić i bardzo milutko żeby tylko nie w------ć pani na poczcie spróbuję jakoś to załatwić - albo żeby mi przetrzymali dłużej paczkę, albo nie wiem co
bkwas - Poczta to jest k---a żart xD

Wyjechałem i pech chciał, że paczka która miała...

źródło: comment_1658725242XhWX3EIOjoOkt2ODLHrz6H.jpg

Pobierz
  • 128
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@bkwas: ciekawe, jeszcze nie tak dawno, bo mogło to być z 5 lat temu, odbierałem paczkę dla mojego współlokatora, bo go nie było w kraju. Poprosił mnie, bo na zły adres wysłali mu PIT z pracy. Sam sobie napisałem upoważnienie na kartce wyrwanej z zeszytu, podpisałem się za niego i pani na poczcie bez problemu mi wydała. Nie zgadzało się ani nazwisko, ani adres, bo dowód miałem z miasta zameldowania.
  • Odpowiedz
@bkwas: co rozumiesz przez oficjalne? Notarialne? Poświadczone przez notariusza bądź przez pracownika poczty?
Jeżeli tak to lecą w kulki, ale jeżeli napisałeś na parapecie, gdzie pracownik nie stwierdził zgodności danych osobowych oraz nie poświadczy że własnoręcznie podpisałeś to nikt tego nie uzna.
Tzn może, ale to zawsze ktoś bierze na swoją dupe.
Z tego co się orientuję to upoważnienie możesz złożyć w każdym urzędzie, ale mają wymówkę ze będzie działać po 3 dniach roboczych (bo oryginał musi dotrzeć do placówki właściwej). Może tak spróbuj?
@echelon_: bo pewnie tak jak imoj robi. Sprawdza po nazwisku. Za list zwykły czy za kartę z bankomatu to mu nikt d--y nie urwie, ale jeżeli przychodzi list z sądu. O to panie. Sąd nigdy się nie myli, a w przepisach jest jasny adres napisany. A może tylko zbierz ość nazwisk? A wytycznymi jest to jak jest opisany blok/posesja.
A urzędnik też na wyjebce, bo albo mu nic nie zrobią, albo ma gdzieś taki adres podany
  • Odpowiedz
@bkwas: mam rozwiązanie - skoro siostra mieszka pod Twoim adresem, to może niech PP łaskawie tak, uwaga, D O S T A R C Z Y paczkę pod wskazany adres?
  • Odpowiedz
@bkwas: Dużo też zależy od placówki pocztowej. Za gówniaka placówka Poczty obok mojego domu NIGDY nie wydała mi paczki dla matki, nawet przy udowodnieniu, że jestem jej dzieckiem i upoważnieniem od matki. Matka nawet szła robić awanture praktycznie za każdym razem więc dobrze wiedzieli, że jesteśmy rodziną. Panie na poczcie po prostu się uparły 'nie bo nie' i tyle.

Natomiast obecna placówka pocztowa nie ma problemu z wydaniem paczki dla
  • Odpowiedz
@bkwas:
poczty na siłę wciskają te pełnomocnictwa pocztowe, kiedyś zrobiłem z tego dym w jakimś dziale "utrzymania jakości" i dostałem odpowiedź, że pełnomocnictwo może być w formie pisemnej, nawet o treści "upoważniam do odbioru wszelkich listów przez x kierowanych do y", a pełnomocnictwo pocztowe jest nieobowiązkowe. "Naczelniczka" poczty została przeszkolona z obowiązującego prawa przez kogoś wyżej i już wydawała listy bez żadnych problemów.
  • Odpowiedz
@bkwas A ja dla odmiany pochwalę pocztę po raz pierwszy - podobna sytuacja do Twojej, paczka przyszła kilka dni po moim wyjeździe na długi urlop, czas na odbiór w placówce wygasał w dniu, którym miałem wrócić (ale pobyt mógł się przedłużyć). Zadzwoniłem do placówki pocztowej i o dziwo pani powiedziała, że przetrzymają dla mnie paczkę 5 dni dłużej, więc może spróbuj tej drogi.
  • Odpowiedz
ale rozumiesz, że problem jest taki że ja napisałem oficjalne upoważnienie które wg. Polskiego prawa normalnie jest respektowane we wszystkich urzędach i nie ma z tym problemu ale na poczcie nie, bo muszę tam być osobiście żeby podpisać ICH upoważnienie xD

@bkwas: Dokładnie xD Jest to chore. A jeszcze bardziej chore jest to, ze jak przychodzi listonosz do Twojego domu, to wydałby te paczkę losowej osobie, która otworzy. Jeszcze lepiej
  • Odpowiedz
@localoca na pocztę może wejść kazdy a do domu nie wpuszcza sie nieupoważnionych przecież to oczywiste. Jezeli na poczcie wydadzą komuś bez weryfikacji to jest problem poczty, a jak ty wpuszczasz do domu kogo popadnie to jest twoj problem i poczta dostarczyła list pod wskazany adres więc jest czysta
  • Odpowiedz
@bkwas: jakaś niedouczona baba tam pracuje, jak ważna sprawa to pójść jeszcze raz,

jak ma się awizu w ręce to powinni widać każdemu kto te awizo ma i sobie z dowodu spisać dane,
każdy może wyciągnąć ze skrzynki takie awizo? no to tak samo może wyciągać listy a jakoś tego nie robi się powszechnie

co do upoważnienia to masz rację, durna sytuacja jeżeli go
  • Odpowiedz
  • 1
@Ziutek_Grabaz
Z upoważnieniem od notariusza też nie odbierzesz paczki bez upoważnienia o którym mówił OP. Mało tego, te upoważnienie za 21 PLN dotyczy tylko jednej placówki. Czyli jeżeli przeprowadzisz się kilka ulic dalej gdzie będzie inny urząd pocztowy to musisz te upoważnienie robić jeszcze raz w nowej placówce.
  • Odpowiedz
via Wykop Mobilny (Android)
  • 0
@bkwas: mi niedawno wysłali awizo na maila ( ͡° ͜ʖ ͡°) list czy rentę zawsze dostarczają bez problemu ale paczka jakiegokolwiek rozmiaru to dla s-------i zbyt ciężkie zadanie
  • Odpowiedz
@Rycu i słusznie bo tylko osobiście złożone upoważnienie powinno być przyjęte. Jaki problem wydrukować sobie druk z pieczatka i danymi jakiegokolwiek notariusza i odbierać dowolne paczki? Opłaty nie dotyczą rodzin.
  • Odpowiedz
@SpalaczBenzyny zmiany w księgach wieczystych można robić na upoważnienie napisane 5 minut wcześniej na kolanie, to samo z np. złomowaniem samochodu i inne takie urzędowe sprawy,

:D nie można. Moze masz na mysli pełnomocnictwo które i tak sie sklada osobiście wraz z opłatą, ale to nie ma nic wspolnego z upowaznieniem pisanym na kolanie. Gdyby bylo jak twierdzisz kazdy by sobie mogl takie upowaznienie wypisać i dowolnie zmieniać dowolne księgi.
  • Odpowiedz
wszystkich urzędach i nie ma z tym problemu ale na poczcie nie, bo muszę tam być osobiście żeby podpisać ICH upoważnienie xD

@bkwas: poczekaj mirek, aż odkryjesz ze nie dotyczy to przesyłek sądowych XDDD
  • Odpowiedz