Wpis z mikrobloga

IPv4 skończyło się w 2019 roku gdy została zrobiona ostatnia alokacja /22 w RIPE.
Teraz RIPE przydziela adresy z odzysku zgodnie z nową polityką. Obecnie każdy LIR może otrzymać /24 z odzysku, pod warunkiem, że nigdy jeszcze nie dostał adresacji od RIPE.
Czas oczekiwania na adresy to 190 dni (stan na 2021-07-21) https://www.ripe.net/manage-ips-and-asns/ipv4/ipv4-waiting-list

Oczywiście adresy można "kupić" na giełdach, stosować protezy (CGNAT, NAT), próbować uwalniać adresy z puli 127/8, ale to wszystko
  • Odpowiedz
@TypowyXD: @dziubsterpl: Tak tak nikomu nie jest potrzebne dlatego wszystko jest rozwalane przez nat, cgnat, jakies cuda na kiju z kontenerami, vpnami. Widac, ze nie macie pojecia o IPV6 bo adres tez mozna skracac a sieci da sie ukladac duzo bardziej logicznie czy to wizualnie czy ilosciowo.
  • Odpowiedz
via Wykop Mobilny (Android)
  • 0
@dziubsterpl: nawet jak nie pamiętam ip to sobie go odnajdę ( ͡° ͜ʖ ͡°). Po prostu wytnę swoje urzadzenia i kompy ktore będą ipv6 na świecie. Po prostu nie będziemy uznawać tej patologii ( ͡° ͜ʖ ͡°)
  • Odpowiedz
  • 2
@Showroute_pl: Jak korzystać z adresu, który jest jednym wielkim p-----------m z dwukropkami i literami xD
To nigdy nie wejdzie do powszechnego użycia- już prędzej będą tłumaczyć w locie adresy domen na wartości ascii i z tego składać jakieś IPv2137, niż komukolwiek będzie się chciało zapamietywać 0000:ffff::ddd
  • Odpowiedz
  • 2
@Showroute_pl: i co to zmienia w kwestii czytelności, że sobie zzipujesz kilka zer do dwukropków?

For example, the following addresses:

1080:0:0:0:8:800:200C:417A

may be represented as:

1080::8:800:200C:417A

Nooo nie no, teraz to w opór czytelnie, poczekaj wpiszę sobie w konfigurację, gdzie do tej pory były max. 4 pola do uzupełnienia a teraz jest jeden nieczytelny ciąg znaków
  • Odpowiedz
@tellet: mnie w ipv6 właśnie to najbardziej denerwuje, dlaczego te zera nagle trzeba zwijać? to tak jakby w ipv4 notować 127..1
super oszczędność czasu, pół sekundy w zamian za kompletny brak czytelności

to nawet przez te manewry nie wygląda jak adres ( ͡° ʖ̯ ͡°)
  • Odpowiedz
@ks2m: same here. Jak chciałem mieć więcej niż 2 urządzenia bez cgnat, to musieli sobie MACi do whitelisty dodać. Chyba z tydzień im tłumaczyłem, że w dupie mam ich natowanie i ma być po mojemu
  • Odpowiedz
@TypowyXD: Co to za glupie pytanie? Idac takim tokiem myslenia w ogole nie potrzebujemy jakichkolwiek prywatnych adresow po stronie uzytkownika, bedziesz mial 3 czy cztery, piec natow skoro i tak uzywasz zewnetrzna usluge w stylu gmaila, zooma czy vpn zewnetrznego dostawcy lub operatora.
  • Odpowiedz
@krzywy_kanister: pytanie jest bardzo proste pytam co złego w cgnacie dla zwykłych domowych użytkowników z łączem konsumenckim? Co ci to robi i w czym jest problem ze według ciebie każdy powinien mieć publiczne IP
  • Odpowiedz
Poznaj IPv6 i wdróż w swojej sieci, za nim będzie za późno.

#ipv6 #siecikomputerowe #cgnat trochę #heheszki

@Showroute_pl: wiem że trupa odkopuję, ale ipv6 jest psu na budę potrzebne.

Stare dobre ipv4 i wszechobecne NATy wystarczają w miażdżącej przewadze zastosowań, a brak używania ipv6 w różnych IoT które są dziurawe jak sito wręcz jest zbawieniem, bo inaczej te dziury by były otwarte
  • Odpowiedz