Aktywne Wpisy

Lolenson1888 +214
Niesamowite jest to jak ostry, wyraźny, bez strefy przejściowej jest ten podział gdzie się mówi „wychodzę na dwór”, a gdzie się mówi „wychodzę na pole”. Niemal równo z granicami województw małopolskiego i podkarpackiego, co jest przecież nietypowe jak na Polskę. Niby rysuje się granica Galicji, ale nie do końca, bo są wyjątki (Kazimierza Wielka, Miechów, Proszowice). Jedziesz na zakupy z Sandomierza do Tarnobrzega i już jesteś w zupełnie innej strefie językowej xD
źródło: 035645EB-B0C2-4590-9E2E-1FA2D7CE8200
Pobierz
Selina_ +16

#ipv6 #siecikomputerowe #cgnat trochę #heheszki
źródło: comment_1658385697YSWGlNgEo63Bq36R3MZfza.jpg
PobierzTeraz RIPE przydziela adresy z odzysku zgodnie z nową polityką. Obecnie każdy LIR może otrzymać /24 z odzysku, pod warunkiem, że nigdy jeszcze nie dostał adresacji od RIPE.
Czas oczekiwania na adresy to 190 dni (stan na 2021-07-21) https://www.ripe.net/manage-ips-and-asns/ipv4/ipv4-waiting-list
Oczywiście adresy można "kupić" na giełdach, stosować protezy (CGNAT, NAT), próbować uwalniać adresy z puli 127/8, ale to wszystko
@TypowyXD
Ipv6 nie jest nikomu potrzebne( ͡º ͜ʖ͡º) i zapamiętaj sobie adres ipv6 - powodzenia.i Nie, nie wyjeżdżajcie mi z dnsami, bo ipv4 pamiętam i klepie z pamięci.
To nigdy nie wejdzie do powszechnego użycia- już prędzej będą tłumaczyć w locie adresy domen na wartości ascii i z tego składać jakieś IPv2137, niż komukolwiek będzie się chciało zapamietywać 0000:ffff::ddd
Nooo nie no, teraz to w opór czytelnie, poczekaj wpiszę sobie w konfigurację, gdzie do tej pory były max. 4 pola do uzupełnienia a teraz jest jeden nieczytelny ciąg znaków
super oszczędność czasu, pół sekundy w zamian za kompletny brak czytelności
to nawet przez te manewry nie wygląda jak adres ( ͡° ʖ̯ ͡°)
@Cesarz_Polski: u mnie żeby w vectrze dostać swój IPv4 i nie być w------m w CGNAT trzeba przejść 4 poziomy infolinii i zmierzyć się z final bossem
źródło: comment_1658400750yIzOJoIfyisTNAWGOI0WAJ.jpg
Pobierz@Showroute_pl: wiem że trupa odkopuję, ale ipv6 jest psu na budę potrzebne.
Stare dobre ipv4 i wszechobecne NATy wystarczają w miażdżącej przewadze zastosowań, a brak używania ipv6 w różnych IoT które są dziurawe jak sito wręcz jest zbawieniem, bo inaczej te dziury by były otwarte