Wpis z mikrobloga

#pracbaza #pytanie #finanse
Mirasy, trochę lipa jest, potrzebuję porady. Otóż pracuję u prywaciarza i oczywiście na konto wpływa najniższa a reszta pod stołem w kopercie. Zawsze wpłacałem całość koperty na konto we wpłatomacie i wszystko było git przez 5 lat, aż do dzisiaj, kiedy otrzymałem list od mojego banku, że muszę się zgłosić celem wyjaśnienia nieuzasadnionych wpływów na konto. Ktoś ma jakiś pomysł, jakiego sensownego uzasadnienia mogę im udzielić?
  • 197
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

Ta, przypadkowo co miesiąc jakiś typ podchodził do wpłatomatu i wpłacał na jedno i to samo konto stałą kwotę pieniędzy przez 5 lat, a posiadacz konta pierwszy raz słyszy o tym i przez 5 lat nie był ciekawy skąd owe środki pochodzą. Nosz ja prdl...

@Shellthorn: Jakbys zamiast pierolic sie zainteresowal to bys wiedzial ze pewna ustawa weszla relatywnie niedawno.
Na pewno nie 5 lat temu.

Dopiero US może się przeczepić, jeśli
  • Odpowiedz
co muszą dokładnie raportować i pilnować :D ? Na pewno nie janusza który wpłaca drobne do bitomatu co miesiąc

@Zacollinho: Poczytaj ustawe bo mi sie nie chce :P

Ale To nie jest istotne czy to janusz wplacajacy 5k miesiecznie czy spolka wplacajaca 50k
  • Odpowiedz
chodzi mi o to, że do banku można zełgać cokolwiek. Dopiero skarbówka ma narzędzia żeby sprawdzić stan faktyczny.

@MostlyRenegade: Niby tak. Tylko ze bank nie robi tego bo ma taki kaprys a dlatego ze musi.

I jak bank otrzyma odpowiedz "wygrywam co miesiac w totka" to ja przesle do US. I wtedy lipa.
  • Odpowiedz
@gorzki99: każda odpowiedź to lipa, bo trzeba udowodnić. Pytanie, czy faktycznie tak to się odbywa - tzn. czy bank od razu przekazuje odpowiedź dalej, czy może analizuje we własnym zakresie i uznaje, że wszystko ok.
Na pewno do GIIF przekazywane są z automatu dane o transakcjach powyżej 15k EUR.
  • Odpowiedz
tzn. czy bank od razu przekazuje odpowiedź dalej, czy może analizuje we własnym zakresie i uznaje, że wszystko ok.

@MostlyRenegade: Chyba zapomniales gdzie zyjemy :P

Myslisz ze bank bralby na siebie odpowiedzialnosc? W tym
  • Odpowiedz
@gorzki99: ale to właśnie na bankach spoczywa odpowiedzialność za analizę i rozpoznanie podejrzanych transakcji. Jeśli mają podejrzenie, że pierzesz pieniądze lub finansujesz terroryzm, zawiadamiają odpowiednie instytucje.
  • Odpowiedz
ale to właśnie na bankach spoczywa odpowiedzialność za analizę i rozpoznanie podejrzanych transakcji. Jeśli mają podejrzenie, że pierzesz pieniądze lub finansujesz terroryzm, zawiadamiają odpowiednie instytucje.

@MostlyRenegade: Nie zrozumielismy sie do konca.

Jakis czas temu weszla ta ustawa. I teraz banki maja sie tym zajmowac. No i spoko (nie dla
  • Odpowiedz
Nie wierze ze bank wezmie to na sievie i nie przekaze dalej. Nie w tym kraju

@gorzki99: ale wiesz to na pewno, bo tak pokazuje praktyka, czy tylko sobie spekulujesz? Bo jeśli to drugie, to ja nie mam się jak do tego odnieść.
  • Odpowiedz
ale wiesz to na pewno, bo tak pokazuje praktyka, czy tylko sobie spekulujesz? Bo jeśli to drugie, to ja nie mam się jak do tego odnieść.

@MostlyRenegade: Ja akurat nie zarabiam pod stolem. Moj pracodawca to nie janusz i wsio jes ok.
Wiec nie do konca moge powiedziec ze taka jest praktyka.

Natomiast "troche" juz w tym kraju zyje i wiem jak o siebie zadbac. Za cholere bedac bankiem nie bralbym na siebie
  • Odpowiedz
czyli nie wiesz, a jedynie spekulujesz.

@MostlyRenegade: spekulowac to moge akcjami. Zakladam ze kazdy ma conajmniej minimalny instynkt samozachowawczy. I nikt nie dziala na swoja szkode. A przynajmniej ja nie dzialam.
  • Odpowiedz