Próbowałem znaleźć drugi taki przypadek w historii ekonomii, tj. kraju który przy galopującej inflacji i na cyklu podwyżek stopy referencyjnej, przy 99% kredytach na zmiennej stopie, wprowadził coś takiego jak wakacje kredytowe.
No i nie znalazłem. XD To jest nasz wsobny eksperyment ekonomiczny i dopiero zobaczymy jak to się uda.
Stawiam, że większość pieniędzy z wakacji zostanie zwyczajnie przejedzona, co jeszcze mocniej napędzi inflację. Zamiast ograniczać dochód rozporządzalny (co jest zasadniczo celem podwyżki stopy referencyjnej)... ten dochód więc wystrzeli i to znacznie.
Chodzi o to, że w tym momencie nosacze spłacają dwa razy większą ratę, ale spłacają. No a co się stanie jak nie będą musieli spłacać? Wszyscy zarzekają się, że nadpłacą kredyty. XD Jasne. Znam mój naród doskonale i stawiam, że te pinionżki które spadły z nieba zostaną przewalone na głupoty.
W efekcie trzeba będzie podwyższać stopy dużo mocniej.
No i teraz pytanie czy będzie można zrobić potem wakacje bis. Krótki rachunek ekonomiczny i wychodzi, że nie. Banków już nie do końca stać na ten rządowy prezent.
Może się to więc skończyć tak, że ludzie obudzą się w rzeczywistości, gdzie rata kredytu nie będzie 2 razy większa, ale np. 4 albo 5 razy.
Zastrzegam, że w sztabie WKP Investements (w piwnicy) wciąż trwają analizy tego precedensu. XD Ocena może się zmienić.
Jedno jest pewne: Mati prawdopodobnie zrobi deal życia pakując całą kasę w obligi indeksowane inflacją.
odsunięte w czasie raty opłaci z potencjalnie większym oprocentowaniem
@krzysiek_jot: Nie, przy tych wakacjach oprocentowanie nie rośnie dla dalszej części kredytu. Po prostu przesuwasz cały harmonogram spłat o 8 miesięcy, bez naliczania żadnych dodatkowych odsetek.
@mickpl: IMO te wakacje są właśnie po to aby dać kredyciarzom szansę spłacić trochę kapitału żeby móc dalej #!$%@?ć st00pkami i nie zmieść ich wszystkich z planszy a jedynie większość xD Być może chcą mieć trochę miejsca na ruszanie stopami żeby reagować na FED czy EBC.
@mickpl: już tłumaczę ludzie zamożni, tj. programiści, lekarze i ludzie ogarnięci będą nadpłacać kredyt i dostaną średnio po 15-20k darmowej kasy, a typowe Januszem przepultają hajs na gofry nad morzem po 20zł a potem kwik i PiS ratuj mam chory kredyt
@mickpl: To jest piękne, bo to praktycznie odpowiednik znanej historii o tym, co by się stało, gdyby p0lactwu wypłacać pensję brutto, a potem żeby sami się rozliczali xD 1 miesiąc super, drugi "ale jak to wezwanie", trzeci p0lactwo licytowane do gaci, czwarty rząd odpala program pomocy zlicytowanemu p0lactwu xD
@mickpl: To jest całkowicie błędna analiza! Być może nie znasz życia! Ludzie nie "przejebią kasy" tylko zapłacą kredyty mieszkaniowe, bo mieszkanie jest ich największym aktywem! Kredyty mieszkaniowe są najlepiej spłacanymi kredytami! I to się nie zmieni.
@mickpl: alez było coś podobnego w imperium rzymskim, kiedy któryś senator żeby odciązyć ludzi sporzedał zboże po taniości - i tu zero zdziwienia - które na pniu wykupili oligarchowie i nic ludziom sie nie dostało
najszanowniejszy kolega mógłby postarać sie porównac i zawołać które decyzje ekonomiczne starożytnego rzymu z 3-4 wieku pasowałyby do obecnej sytuacji? chciałbym wiedziec w jakim etapie upadku rzymu w skali ogólnoświatowej jesteśmy a mamy godzine 23:03 a
@mickpl: jest kilka ratunków: - część kredyciarzy mogła wziąć już wakacje, te oprocentowane, bo myśleli że skoro Sejm przyjął to klepnięte - inni będą uważać, że tu musi być jakiś kruczek bo przecież jak to państwo/bank coś daje??? na pewno oszukujo - niektórzy to ignoranci którzy żyją pod głazem i zwyczajnie nie wiedzą o tych wakacjach, a banki nie będą jakoś szczególnie informować o tejże opcji
@Blackmore: Najlepsze, że wakacje kredytowe może i są niekonstytucyjne ale jakby banki chciały się temu sprzeciwstawić i wystąpiły o odszkodowania to a) po drodze będą miały sądy obsadzone przez PiSowców b) wiedzą, że PiS zacznie się mścić i je gnębić przez nadzór bankowy i nowe podatki.
mój obecny facet pod każdym względem w rankingu wypada gorzej od moich byłych, ale za to traktuje mnie gorzej i ma #!$%@? ego w kosmos bardziej niż oni wszyscy razem łącznie. skąd się biorą tacy ludzie XD #zwiazki #depresja
No i nie znalazłem. XD To jest nasz wsobny eksperyment ekonomiczny i dopiero zobaczymy jak to się uda.
Stawiam, że większość pieniędzy z wakacji zostanie zwyczajnie przejedzona, co jeszcze mocniej napędzi inflację. Zamiast ograniczać dochód rozporządzalny (co jest zasadniczo celem podwyżki stopy referencyjnej)... ten dochód więc wystrzeli i to znacznie.
Chodzi o to, że w tym momencie nosacze spłacają dwa razy większą ratę, ale spłacają. No a co się stanie jak nie będą musieli spłacać? Wszyscy zarzekają się, że nadpłacą kredyty. XD Jasne. Znam mój naród doskonale i stawiam, że te pinionżki które spadły z nieba zostaną przewalone na głupoty.
W efekcie trzeba będzie podwyższać stopy dużo mocniej.
No i teraz pytanie czy będzie można zrobić potem wakacje bis. Krótki rachunek ekonomiczny i wychodzi, że nie. Banków już nie do końca stać na ten rządowy prezent.
Może się to więc skończyć tak, że ludzie obudzą się w rzeczywistości, gdzie rata kredytu nie będzie 2 razy większa, ale np. 4 albo 5 razy.
Zastrzegam, że w sztabie WKP Investements (w piwnicy) wciąż trwają analizy tego precedensu. XD Ocena może się zmienić.
Jedno jest pewne: Mati prawdopodobnie zrobi deal życia pakując całą kasę w obligi indeksowane inflacją.
#nieruchomosci #gielda #kredythipoteczny #wakacjekredytowe #wkpinvestments
@krzysiek_jot: Nie, przy tych wakacjach oprocentowanie nie rośnie dla dalszej części kredytu. Po prostu przesuwasz cały harmonogram spłat o 8 miesięcy, bez naliczania żadnych dodatkowych odsetek.
@mickpl: informacje z instytutu danych z dupy
https://www.bankier.pl/wiadomosc/Do-maja-2022-r-sektor-bankowy-mial-12-9-mld-zl-zysku-netto-wzrost-121-proc-rdr-8367302.html
No nie wiem jak banki sobie poradzą, może prezesi będą musieli ocierać łezki banknotami pięćsetzłotowymi
@Blackmore: W sumie to nigdzie nie widziałem żadnego prawnika który by zwracał na to uwagę. Aby na pewno jest to niekonstytucyjne?
@Blackmore: Podnoszenie najniższej krajowej? ¯\_(ツ)_/¯ Długo by wymieniać.
Ciekawe czy przejdzie ci tak szybko jak tym co w dniu inwazji chcieli płacić więcej za paliwo byleby dowalić Rosji xDDDD
@Khaine: nie, to tylko wykopki #!$%@?ą jak zawsze
@mickpl: o trafiłem w końcu na twoje prognozy. Bank nawet jeżeli nie będzie stać to się zadłuży u NBP. Glapa zgarnie prowizje i tyle.
@mickpl: obstawiam to samo ( ͡° ͜ʖ ͡°)
1 miesiąc super, drugi "ale jak to wezwanie", trzeci p0lactwo licytowane do gaci, czwarty rząd odpala program pomocy zlicytowanemu p0lactwu xD
najszanowniejszy kolega mógłby postarać sie porównac i zawołać które decyzje ekonomiczne starożytnego rzymu z 3-4 wieku pasowałyby do obecnej sytuacji? chciałbym wiedziec w jakim etapie upadku rzymu w skali ogólnoświatowej jesteśmy a mamy godzine 23:03 a
- część kredyciarzy mogła wziąć już wakacje, te oprocentowane, bo myśleli że skoro Sejm przyjął to klepnięte
- inni będą uważać, że tu musi być jakiś kruczek bo przecież jak to państwo/bank coś daje??? na pewno oszukujo
- niektórzy to ignoranci którzy żyją pod głazem i zwyczajnie nie wiedzą o tych wakacjach, a banki nie będą jakoś szczególnie informować o tejże opcji
pytanie który wewnętrzny Janusz wygra
Wolny rynek i państwo prawa jak cholera.