Wpis z mikrobloga

@Jabby przed prokuratorem pyta jakim cudem prokurator pozyskał informację jeżeli dostęp do danych miał tylko upoważniony lekarz? Nielegalnie pozyskany dowód nie jest dowodem SZACH I MAT ( ͡° ͜ʖ ͡°)
@czarnyinaczej:

rze- pis art. 109 KK stanowi, że ustawę karną polską stosuje się do obywatela polskiego, który popełnił przestępstwo za granicą. Warunkiem odpowiedzialności obywatela polskiego za czyn popełniony za granicą jest zaistnienie podwójnej przestępności czynu (art. 111 § 1 KK).

To ze to nie ma sensu to inne sprawa, czyli kolega wyżej miał racje musi być podwójna przystępność czynu
mam ambiwalentny stosunek do aborcji, bo z jednej strony zabijanie płodów i ograniczenie rozmnażania spoko, ale z drugiej strony brak konsekwencji za głupotę

@Noniusz: Ale jaka głupotę? Ty nigdy nie uprawiałeś seksu? Przypominam, ze żadna antykoncepcja nie daje 100% skuteczności. Poza tym karanie kogoś ciąża i wychowywaniem dziecka za "głupotę" chyba tez jest słabe?
@Jabby: no i super :)

jestem za RÓWNOŚCIĄ

wprowadzić aborcję na życzenie? spoko nie ma sprawy... ALE aborcja prawna dla mężczyzn w tym samym okresie w którym legalna zostanie aborcja fizyczna

zakazać aborcji całkowicie i wprowadzić rejestr ciąż? też spoko, facet nie ma możliwości uciec od odpowiedzialności a to kobiety mają więcej możliwości na uniknięcie niechcianej ciąży oraz mogą śmiało i bez konsekwencji manipulować w kwestii przyjmowania antykoncepcji
@Noniusz: Ale jaka głupotę? Ty nigdy nie uprawiałeś seksu? Przypominam, ze żadna antykoncepcja nie daje 100% skuteczności.

@localoca: przy wazektomii mam ryzyko wpadki 1 do kilku tysięcy (zależnie od publikacji). Poza tym ile rzeczywiście jest ciąż przy poprawnym stosowaniu jakiejkolwiek formy antykoncepcji? Pewnie znikomy odsetek, a reszta to głupota ludzi.

Poza tym karanie kogoś ciąża i wychowywaniem dziecka za "głupotę" chyba tez jest słabe?

Zależy jak na to spojrzeć (
@Jabby: Jest jeszcze taki jeden mały szczególik. Kobiety, które nie chcą być w ciąży i z góry wiedzą że nie zdecydują się urodzić, nie maszerują sobie radośnie do ginekologa żeby potwierdzić ciążę. Za to kupują w Rossmanie test ciążowy a potem zamawiają tabletki poronne albo odczekują kilka tyg, robią kolejny test i jadą na Słowację czy tam do Czech. Więc żeby wprowadzić jakiś ciążowy rejestr, który faktycznie rejestruje WSZYSTKIE ciąże, musieliby
@Jabby: chory kraj, chcialabym miec dziecko, a po prostu teraz chcąc muszę się zastanawiać czy nie lepiej znalezc ginekologa w niemczech i tam prowadzic ciaze wydajac multum kasy, bo strach jak sie okaze, ze dziecko chore, a jednak nie chce z warzywem spedzic reszte zycia

kolejna sprawa zapewnienie mieszkania, pomimo dobrej pracy przeraza mnie kredyt i dziecko na stanie, bedac na wlasnej dzialalnosci dostaje sie gowno na macierzynskim wiec spoko chce
Ale dokonanie aborcji w kraju, w którym jest ona legalna, nie jest przestępstwem. Musi wystąpić tzw. podwójna karalność, czyli uznanie w obu państwach, że dany czyn jest przestępstwem. Pielgrzymki za granicę będą, tylko częściej.

@sztafet: Co więcej dokonanie aborcji w Polsce też nie jest karalne dla matki. Konsekwencje prawne ponosi lekarz i osoba, która namawiała do aborcji.
przy wazektomii mam ryzyko wpadki 1 do kilku tysięcy (zależnie od publikacji). Poza tym ile rzeczywiście jest ciąż przy poprawnym stosowaniu jakiejkolwiek formy antykoncepcji? Pewnie znikomy odsetek, a reszta to głupota ludzi.

@Noniusz: Ale w Polsce kobieta nie może dokonać damskiej wersji wazektomii. To, ile jest, to możesz sobie ze statystyka sprawdzić ;) Aborcja tez się nie kończy 90% ciąż.
@rudyba: Są mężczyźni, którzy chcą mieć dzieci, a są tacy którzy nie chcą. Nie jest to zero jedynkowe. Jeśli natomiast chodzi o statystyki, o których mówisz, zapewne jest to podyktowane tym, że to kobiety są w ciąży, a w przypadku nielegalnej aborcji to one poniosą największą karę. Mój wcześniejszy komentarz jednak tyczył się zupełnie czegoś innego i nie miał na celu umniejszaniu mężczyznom w roli rodzica
@Natna213: Mnie w ogóle nie chodziło o to, ze umniejszasz komuś coś :) tak ogólnie się zastanawiam nad tym, ze cała „odpowiedzialność” za dzietność jest w takich statystykach, opracowaniach, badaniach „zrzucana” na kobiety. I nie twierdze, ze mężczyźni nie chcą dzieci, tylko donosiłam się do komentarza czyjegoś, w którym padło zdanie, se kobiety nie chcą rodzic.
@rudyba: Zapewne dlatego ze to kobiety są w ciąży, jak jakaś baba wpadnie na dyskotece to tatuś nawet nie wie, że ma bombla, częściej się mówi też o samotnych matkach (chociaż to poniekąd wina kiepskiego podziału opieki nad dzieckiem). Zapewne dlatego ciężko jest podawać realne statystyki.
@Noniusz: Ale w Polsce kobieta nie może dokonać damskiej wersji wazektomii. To, ile jest, to możesz sobie ze statystyka sprawdzić ;) Aborcja tez się nie kończy 90% ciąż.

@localoca: nawet jeśli nie ma kochającego stałego partnera, to i tak ma parę innych skutecznych opcji
@Jabby: Nie, powinno się ludzi uświadamiać o głupovie i antykoncepcji. 2 . Lepiej jest zniszczyć jedno życie niż 2 bądź 3 naraz. 3 antykoncepcja powinna być tańsza i bez wyśmiewania, tutaj akurat moja historia kiedy nie sprzedano mi prezerwatyw kiedy miałem 17 lat i zostałem wysłany do domu z przykazaniem od żartownej pani aptekarki żebym sie lepiej pobawił samochodzikami. Chcemy czy nie chcemy czasy się zmieniają a ludzie przed 18 uprawiają