Wpis z mikrobloga

• 250
@Zgrywajac_twardziela no tak, bo dostęp do broni nie ma to zupełnie znaczenia XD W polskich szkołach masz lepiej? U nas gnojenie jest wręcz usankcjonowane, nauczyciele mają wywalone na to, szkolny psycholog co najwyżej karze podać sobie ręce i nie ważne kto zaczął. Ewentualnie sprawa trafi do dyrektora i oczywiście anonimowość ofiary będzie trwała 10 sekund, więc zaraz po nic nie zmieniającej pogadance gnębiony dzieciak dostanie kolejny wpieprz. Gdyby w PL byłby
  • Odpowiedz
@NoJakNieJakTak:
Widzisz, znowu wracasz do tematu wyjściowego który narzuciły Ci media, nie chcesz zwalczać przyczyny tylko niwelować skutek. Przypadków dźgnięcia kogoś nożem jest wcale nie mało, tylko, po pierwsze, ich skutki nie są tak spektakularne bo przed "kosą" łatwiej jest uciec, i raczej ciężko w krótkim czasie wymordować wiele osób, a po drugie jak widać nie jest to narzędzie do walki politycznej więc takie wieści przechodzą zupełnie bez echa. Słyszałeś
  • Odpowiedz
znowu wracasz do tematu wyjściowego który narzuciły Ci media

@Zgrywajac_twardziela: dziękuje że zacząłeś wypowiedź od tego zdania, dzięki temu wiem że nie ma potrzeby dalszego czytania i mogę na spokojnie wrócić do picia kawki i przeglądania memów.
  • Odpowiedz
@NoJakNieJakTak: Rób co chcesz, mój post tylko miał nakłonić do refleksji jak łatwo jest dać się zahipnotyzować mediom i kompletnie pomijać czegoś przyczynę, i zamiast tego skupiać się na nieniwelowaniu skutków. Zupełnie jak podnoszenie stópek przez Glapę zamiast uciąć rozdawnictwo ( ͡° ͜ʖ ͡°) No jest inflacja, nie zastanawiajmy się dlaczego jest, tylko walczmy z nią, co może pójść nie tak.
  • Odpowiedz
@Zgrywajac_twardziela: nastolatki w USA jakoś znacząco nie różnią się od nastolatków w innych krajach. Trzeba więc poszukać czegoś, co ich wyróżnia - a jest to łatwy dostęp do broni. Zresztą o tym problemach które wymieniłeś również mówi się w mediach.
  • Odpowiedz
Czy tylko podałem realną przyczynę masakr w szkole

@Zgrywajac_twardziela: Przyczyny jest zazwyczaj wiele. Ty dopuszczasz tylko taką, którą uznajesz za prawdziwą i koniec. Jakikolwiek inny argument rozprawiasz tekstem, że OOO MEDIA CIE ZMANUPULOWAŁY!. By dokonac masakry z bronią w szkole musisz:
- chcieć jej dokonać
- mieć narzędzia by jej dokonać ;)
I widzisz, padają tutaj argumenty, że jednak istnieją mechanizmy, które dosyć skutecznie są w stanie sprawić, że osoba,
  • Odpowiedz
@Zgrywajac_twardziela: troche p---------e, w polsce tez sa gnojone dzieciaki w szkolach, a jednak nie slyszy sie o masowych szarpaninach z uzyciem noza przez odrzutka xd bron palna daje wieksza pewnosc, bo jeden strzal moze zalatwic czlowieka, albo przynajmniej go unieszkodliwic. to, ze dzieci sa zle wychowywane albo ze spotykaja sie z agresja jest prawda i faktycznie problemem, ale mowienie, ze jak ktos nie znajdzie pistoletu to zadzga cala szkole nozem
  • Odpowiedz
Wystarczy choćby większa kontrola patologicznych rodzin, znacznie większe wsparcie choćby psychologa w szkole

@Zgrywajac_twardziela: nie wiem po co ci odpisuje w sumie bo i tak cie nie przekonam, obejrzyj i poczytaj materiały chociazby o najpopularniejszych z columbine, nawet ich koledzy nie wiedzieli ze typy beda biegac z klamkami po szkole, a ty myslisz ze psycholog w szkole wybada jakis psychopatów jak ma pod soba setki dzieciaków, mozesz sobie obejrzec chociazby
  • Odpowiedz
@dioxyna:

nastolatki w USA jakoś znacząco nie różnią się od nastolatków w innych krajach.

Oczywiście, że się różnią, w stanach jest zupełnie inna kultura, podejście do rodzicielstwa, system prawny, czy nawet zgoła inny system szkolnictwa. Pisanie, że nastolatki z USA nie różnią się od innych to straszne uproszczenie. Ludzie w każdym kraju czy nawet mieście nieco się od siebie różnią, a tutaj mówimy o innym kontynencie i kraju który urządzony
  • Odpowiedz