Wpis z mikrobloga

@kamil-wasniewski:

Przykladowo sieć XRPL

Czyli sieć projektu, który zanim postanowił być "kryptowalutą", był brandem Open Coin i aspirował do stworzenia PayPala v2. Możemy w ogóle uznać XRP za krypto?
  • Odpowiedz
@rysiekryszard: Dlatego zapytałem. Jego stare konto jest unbanned i mnie to dziwi. Może zapomniał passów, a fuhrer jest zbanowany? xD W każdym razie nowy numer kosztuje 5 PLN, więc dziwne. Chociaż jeżeli znudził go wykop i tutejszy napływ gówna to może nie ma się czemu dziwić.
  • Odpowiedz
@kamil-wasniewski: W sensie ja się z Ciebie nie śmieję, czy coś. Nie gryzę każdego jak Cyber, bo napisze coś o altach. Po prostu nawet, jeżeli możemy oficjalnie zatwierdzić network Ripple jako zdecentralizowany, to dystrybucja tokenów nigdy nie była zdecentralizowana... Ripple nadal ma ogromne ilości własnej monety.

Uważam, że to tania zagrywka ze strony ludzi odpowiedzialnych za rozwój firmy. United States Securities and Exchange zatwierdza decentralizację sieci, ale nie jest tajemnicą,
  • Odpowiedz
@sxldsxxl: Wiem, że posiadają oni znaczne ilości XRP i może to stanowić problem dla wielu osób, jak również wartości tokenu w przyszłości, jeśli Ripple zmieniłoby swoje nastawienie co do sprzedaży swoich zasobów.
W tej chwili tokeny znajdują się w escrow i co miesiąc uwalniana jest kwota do ich dyspozycji. Niewykorzystane XRP są z powrotem zablokowane.

Wiele osób ma również obiekcje dotyczące centralizacji i mogę je zrozumieć, ale konsensus XRP i
  • Odpowiedz
@decentralizacja: A kopiesz btc na telefonie?

@kamil-wasniewski: nie, ale chcę mieć opcję aby odpalić tam fullnode.
Jeżeli nie odróżniasz wymogów technicznych małych/dużych do bycia minerem PoW, a do weryfikowania (sprawdzania) poprawności bloku, to chyba nic nie rozumiesz ( ͡° ʖ̯ ͡°). Chyba że coś innego miałeś na myśli (faktycznie minerzy akurat też powinni mieć fullnode, ale ogólnie chodzi o używanie fullnode, nie o kopanie)
  • Odpowiedz
@decentralizacja: Ty chyba nie rozumiesz jak działa sieć Xrpl, skoro chciałbyś mieć validatora na telefonie.
Te sieci funkcjonują zupełnie inaczej, więc wiele z rzeczy, które są konieczne na Bitcoinie ze względubezpieczeństwa, w Xrpl pozbawione są jakiegokolwiek sensu.
  • Odpowiedz