Myślałem żeby pojechać ze #szczecin do #bielskobiala a że ceny paliwa miażdżą jajka to myślałem żeby kogoś wziąć do auta. Zarejestrowałem się na tym #blablacar ale cena jaką za taki przejazd sugeruje mi blablacar to 7x zł.
Mam kombi które na autostradzie spala ~6l ropy na 100km. Złożyłbym tylną kanapę bo będę tam wiózł rower więc zabrać mogę tylko jedną osobę. To się kompletnie nie opłaca. Jak mam brać do auta jakiegoś randoma za te 70-80zł to już wolę jechać sam.
Z drugiej strony patrząc: ze Szczecina do Bielska nie ma bezpośredniego pociągu: są albo z jedną albo z dwiema przesiadkami. Taki pociąg jedzie nawet 11 godzin a bilety w sumie kosztują ponad 120zł. W tej sytuacji nie będę nikogo woził 700km po autostradzie (w tym odcinki płatne) za pieniądze jakie sugeruje mi blablacar.
Pytanie do osób które jeżdżą na BlaBlaCar i biorą pasażerów do auta. Bierzecie takie kwoty jak sugeruje blablacar czy na priv dogadujecie się na wyższą kwotę?
problemem jest to że ja się dopasowuje, odczuwam dyskomfort wioząc obcą osobę w aucie, a ktoś inny jedzie przez cały kraj szybciej i wygodniej niż pociagiem, a taniej niż pociągiem.
@Harry_Callahan: No na tym polega Bla Bla Car. Ty masz taniej podróż za cenę tego, że bierzesz randoma. Generalnie im więcej osób bierzesz tym masz taniej i przy 3-4 osobach masz praktycznie taniej niż pociąg a jesteś często szybciej.
@buysy: So true ale polaki cebulaki liczą na to, że obcy gość sfinansuje im podróż i jeszcze zapłaci jak za taksówkę a on przy okazji jeszcze se zabierze rowery xD. Coś takiego jak gość postuluje to działa w krajach 3 świata jak afryka gdzie nie ma transportu publicznego. Bla Bla Car jest tylko i wyłącznie po to by taniej cię wyszła podróż jak godzisz się wziąć randoma a nie po
@takelbery: Jak nie podoba ci się idea car sharingu z różnych pobudek to nie bierzesz w nim udziału a nie narzekasz, że za mało dali. Bla bla car od początków miał nie służyć zarabianiu tylko co najwyżej zwróceniu pewnej kwoty za paliwo. Ja wolę jeździć sam i wolę nie brać ludzi z bla bla za marne 50 złotych ale do głowy mi nie przyszło, żeby oceniać ten projekt jako głupi
@droid43210: Zazwyczaj wyjeżdżałem koło 17-18, choć nierzadko też normalnie za dnia, tak a1. 120-130km/h. Zwężki były za Częstochowa ale już jest znacznie lepiej no i raz nie odbilem z a1 na Malbork tylko stwierdziłem że pojadę na Gdańsk i stamtąd do Elbląga to przy bramkach w Gdańsku faktycznie był trochę korek.
Mam kombi które na autostradzie spala ~6l ropy na 100km. Złożyłbym tylną kanapę bo będę tam wiózł rower więc zabrać mogę tylko jedną osobę. To się kompletnie nie opłaca. Jak mam brać do auta jakiegoś randoma za te 70-80zł to już wolę jechać sam.
Z drugiej strony patrząc: ze Szczecina do Bielska nie ma bezpośredniego pociągu: są albo z jedną albo z dwiema przesiadkami. Taki pociąg jedzie nawet 11 godzin a bilety w sumie kosztują ponad 120zł. W tej sytuacji nie będę nikogo woził 700km po autostradzie (w tym odcinki płatne) za pieniądze jakie sugeruje mi blablacar.
Pytanie do osób które jeżdżą na BlaBlaCar i biorą pasażerów do auta. Bierzecie takie kwoty jak sugeruje blablacar czy na priv dogadujecie się na wyższą kwotę?
@Harry_Callahan: No na tym polega Bla Bla Car. Ty masz taniej podróż za cenę tego, że bierzesz randoma. Generalnie im więcej osób bierzesz tym masz taniej i przy 3-4 osobach masz praktycznie taniej niż pociąg a jesteś często szybciej.
No
Komentarz usunięty przez autora
@plu2: ridesharing. Mniejsza o to.