Aktywne Wpisy
Linnior88 +132
Tęsknię za serialem "moda na sukces " zawsze to ogladalam z babcią jak zyła
drobazdy +14
Tak patrzyłem kilka wpisów na tagu nieruchomości i wkurvia mnie niesamowicie jedna rzecz:
Pisanie że mieszkanie 30-50m2 to kurnik xDDD kvrwa ja całe życie wychowałem się w mieszkaniu 28m2 gdzie mój pokój to bylo około 3mx2.5m i nie narzekałem. Miejsce na 4 szafy, kompa, lóżko i biurko było i jeszcze bylo okolo 1.5m2 na przemieszczanie się wokół. To ze jesteście bucami, słońmi w sklepie z porcelaną, grubasami i typowymi facecikami to już wiem. Ale żeby takiemu ignorantowi takie coś przeszkadzało?
Mój wujek ma dom 120m2 a i tak mieszkają w nim 2 duze rodziny i miejsca jest aż nadto, aż zamierza jeszcze 2 rodziny sprowadzić bo w sumie to mu pusto, nie chce marnować przestrzeni a i mniejsze koszta będą.
80% moich znajomych mieszka z rodzicami w podobnych warunkach
10% mieszka w kawalerce 1mx2m i nie narzeka, 10% mieszka w śmietnikach czy innych ławkach 40cmx80cm i też nie narzekają
Pisanie że mieszkanie 30-50m2 to kurnik xDDD kvrwa ja całe życie wychowałem się w mieszkaniu 28m2 gdzie mój pokój to bylo około 3mx2.5m i nie narzekałem. Miejsce na 4 szafy, kompa, lóżko i biurko było i jeszcze bylo okolo 1.5m2 na przemieszczanie się wokół. To ze jesteście bucami, słońmi w sklepie z porcelaną, grubasami i typowymi facecikami to już wiem. Ale żeby takiemu ignorantowi takie coś przeszkadzało?
Mój wujek ma dom 120m2 a i tak mieszkają w nim 2 duze rodziny i miejsca jest aż nadto, aż zamierza jeszcze 2 rodziny sprowadzić bo w sumie to mu pusto, nie chce marnować przestrzeni a i mniejsze koszta będą.
80% moich znajomych mieszka z rodzicami w podobnych warunkach
10% mieszka w kawalerce 1mx2m i nie narzeka, 10% mieszka w śmietnikach czy innych ławkach 40cmx80cm i też nie narzekają
Dzienna zalecana dawka magnezu dla kobiet wynosi 310-320 mg, a dla mężczyzn 400-420 mg. W sytuacji nasilonego stresu, intensywnego wysiłku, w ciąży lub podczas stosowania niektórych leków (np. IPP, diuretyków pętlowych i tiazydowych) zapotrzebowanie na magnez wzrasta.
Objawy niedoboru magnezu to m.in. zmęczenie, drętwienie kończyn, mrowienia, zaburzenia pracy serca, wypadanie włosów, sucha skóra i łamliwość paznokci.
Za najlepiej przyswajalne związki magnezu uznawane są sole organiczne, takie jak cytrynian, mleczan, asparaginian, glukonian. Gorszym wyborem są sole nieorganiczne (chlorek, węglan), natomiast najgorzej wchłaniany jest tlenek magnezu. Wchłanianie magnezu zależy również od dawki – lepiej stosować kilka mniejszych dawek niż jedną dużą. Dobrym źródłem magnezu są wody wysokozmineralizowane, ale pamiętajcie, że taka woda nie nadaje się za bardzo do popijania leków.
Magnez może zmniejszać wchłanianie niektórych leków. Nie powinno się go łączyć z żelazem (spójrzcie na tzw. multiwitaminy), fluorochinolonami (np. ciprofloksacyna, lewofloksacyna) i tetracyklinami (np. doksycyklina, tetracyklina). Wymagane jest zachowanie odstępu czasowego – min. 2 godziny.
Nie od dziś wiadomo, że kawa nie powoduje niedoborów magnezu. Ten mit powstał ze względu na działanie moczopędne kawy. Natomiast utrata magnezu z moczem jest niewielka, a sama kawa jest jego źródłem.
Zapamiętajcie, że mniejsza ilość tabletek w zalecanym dawkowaniu nie świadczy o tym, że produkt jest lepszy!
Jaki magnez wybrać? Po pierwsze taki lek, który będziecie w stanie przyjmować. Dlatego właśnie lek z cytrynianem, to nienajlepszy wybór dla mnie, bo nie potrafię połknąć takich dużych tabletek :P
Poproście farmaceutę i wspólnie wybierzcie dobry dla siebie preparat.
Suplementujecie magnez? Jeśli tak, to w jakiej formie?
Więcej ciekawostek na: https://www.instagram.com/dwa__fartuchy/
#medycyna #lekarz #ciekawostki #zdrowie #apteka #leki #farmacja #suplementy #dwafartuchywaptece
@dwa__fartuchy
O proszę, nawet nie wiedziałem.
Zdarzyło mi się przedawkować magnez z 3x i objawiało się to arytmią i kołataniem serca.
I to jeszcze kardiolog kazał mi brać magnez, jak już się zaczęło, to objawy przechodziły dopiero po około 48h ( ͡° ʖ̯ ͡°)
Po prostu nie napisałam, wspomniałam o wodzie.
Co sądzisz o leku aspargin. Dobry na uzupełnienie magnezu?.
Co byś poleciła dla osoby która b.duzo pracuje, zmęczenie, prowadzenie samochodu. Wstawanie o 4 rano. Co byś poleciła??
Lenistwo?
@dwa__fartuchy: czemu?