Wpis z mikrobloga

Jakieś tipy jak podejść do tematu, by inwestowanie nie zamieniło się w day trading? Od kiedy założyłem konto brokerskie jestem uzależniony od gapienia się w zmieniające się cyferki. Zaczynam się wycofywać z własnych inwestycji z niewielka stratą (chociaż niekiedy słusznie), ale też sprzedawać po znikomych zyskach.

#gielda
  • 12
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

Jakieś tipy jak podejść do tematu, by inwestowanie nie zamieniło się w day trading?

@wpoldokomina: Jak do jasnej cholery jedno może przechodzić w drugie, osobiście uprawiam oba i raczej nieczęsto się zdarzają sytuacje, że w danym momencie na danym walorze ma sens robić DT i longterm.

Longterm - walor albo będzie dawał kupon/dywidendę, albo ma perspektywy na powolne acz długie i sumarycznie wysokie wzrosty, albo walor jest "pozbawiony" ryzyka i robi
  • Odpowiedz
@wpoldokomina: granie bez lewara. Wiara w swoją spółkę jako inwestycję a nie w zarobioną stówkę. Długi horyzont, powiedzmy 5 lat. Dywersyfikacjia portfela, także geograficzna. Etf albo przynajmniej 5-10 walorow.
Powinno pomóc. Mi pomogło.
  • Odpowiedz
@wpoldokomina: dość ciężko, szczególnie na początku. Musiałbyś mieć spore samozaparcie w założonych celach. W długim terminie orientujesz się o co w tym chodzi. Giełda jest dość mocno losowa w krótkim terminie i grając day-trading to jest walka z ludźmi którzy z tego żyją + przez prowizje musisz mieć rację częściej niż 55% czasu żeby zarabiać.

Najlepiej mieć podejście, że po prostu zbierasz sobie akcje, tak jak ludzie zbierają monety, tak
  • Odpowiedz
  • 0
@DubKidz: ciekawa metafora z monetami swoją drogą. Skoro własna psychika jest tutaj przeciwnikiem w value investing to może trzeba odinstalować te śmieszne kreski i robić zakupy tylko przez API… wiem brzmi absurdalnie, ale może kupowanie prawdziwych papierków nie było takie bezsensowne jakby się wydawało
  • Odpowiedz
@wpoldokomina: tak jak wyżej 99% inwestuj, 1% graj na cfd
jak już ci się znudzi to zrób sobie listę zasad bo później to wróci
no i polecam value investing, i nie musi to być oparte o wskaźniki techniczne, ale nie wybieraj też bankrutów
Ki3mon - @wpoldokomina: tak jak wyżej 99% inwestuj, 1% graj na cfd
jak już ci się zn...
  • Odpowiedz