Wpis z mikrobloga

#pracait #testowanieoprogramowania #programowanie #pytaniedoeksperta #pytanie #pracbaza

Wlasnie mnie odrzucila firma (na ktorej mi zalezalo) na etapie weryfikacji CV bo nie mam expa pisania testow w Javie pomimo ze pisalem juz testy w pythonie, javascripcie i wykorzystywalem biblioteke Selenium w pythonie. Kurde to jest normalne? Czy moze ja podchodze dziwnie bo zmieniam co 3 lata technologie?

Sa firmy ktorym to lotto a sa firmy co maja bzika i wpisuja w wymagania doswiadczenie minimum 2 letnie, ale ta akurat nie miala wiec zaskoczony jestem ze jednak odrzucili. Exp mam jedynie akademicki jesli chodzi o jave ale chce zmienic.

Jak to u was ze zmianami technologii bylo?
  • 9
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@ArrayIndexOutOfBounds: Różnie. Ja generalnie przez lata pracowałem w pythonie i trochę JSa. Odpowiadałem więc już wielokrotnie na propozycję jako senior w testach pisanych w JSie albo Javie (wiadomo, Java i Java w wersji Script są podobne).
Część firm nie widziała w tym żadnego problemu. Część widziała.
Mam wrażenie że jak miałem 3-4 lata doświadczenia to łatwiej było innym firmom zaakceptować taką zmianę. Parę lat później już coraz rzadziej to czuję.
  • Odpowiedz
@venomik: To jednak moze haczyk jest w kasie... Ja mam 6 lat expa w testach automatycznych ale bardzo zaluje ze 3 lata temu jak mnie jedna firma przyjela do testow w javie to odmowilem bo wybralem inna oferte pracy. Teraz rzeczywiscie przejsc na javowca z dobra kasa to bedzie mi ciezko ;/ Albo znajde albo bede musial zejsc ze stawki.
  • Odpowiedz
polecam szukac na zahcodnich stronach bo w PL szybko idzie dobic do ~25k+vat a wyzej coraz ciezej niestety

@kimikini: dokładnie tak jest :/ jakie zachodnie strony polecasz?

@ArrayIndexOutOfBounds: jak masz 6 lat doświadczenia to chyba nie masz problemu z pracą? stawki są pewnie też dobre w pythonie i js
  • Odpowiedz
@yatech01: zalezy jakiej pracy szukasz, jak jakiegos SH to mozesz przejrzec sobie liste tyuch z najlepszymi oceami z dowolnego kraju na clutch i sie poodzywac bo czesto maja zakladke careers.
dodatkowo stacoverflow jobs, indeed, na ycombinator news co miesiac firmy wrzucaja (na poczatku miesiaca) w zbiorcze ogloszenie (mozesz historyczne znalezc na githubie)
  • Odpowiedz