Wpis z mikrobloga

#programowanie #c++ #cpp

Będę musiał napisać program symulujący bankomat w C++, obiektowo. W sumie to go napisałem, wszystko działa tak jak powinno wg. założeń z zadania, ale zaliczający stwierdził, że mój program jest za bardzo "proceduralny"... Nie wiem, tak umiem programować i nie bardzo widzę jak to napisać wyłącznie obiektowo. W Mainie nie mogę nawet żadnego Menu zrobić, nic a nic. Stąd pytanie - czy ktoś z Was ma pomysł jak znaleźć jakiś tutorial podobny do tego tutaj: http://www.math-cs.gordon.edu/courses/cs320/ATM_Example/indexOld.html tyle, że w C++? Niezbyt swobodnie czuję się w programowaniu obiektowym i do momentu oddania nie rozeznam się w tym na tyle, żeby to napisać samemu. Ja cholera mechanikiem jestem, a nie programistą... :(.

Ktoś coś?
  • 31
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@Lysy_z_Oporowa: zrób to w taki sposób:

Utwórz obiekt typu Bank, który będzie przetrzymywać pieniądze oraz uwierzytelniać użytkownika i obiekt typu Bankomat. Obiekt typu Bankomat będzie spełniać żądania. Zatem trzeba utworzyć klasę abstrakcyjną Żądanie. Gdy utworzymy, to zróbmy poszczególne operacje:

- klasę
  • Odpowiedz
@Cilthal: No właśnie poszukuję drogi na skróty, bo mam na to niewiele czasu, a i tak się będę tego musiał nauczyć, bo mnie z roboty w--------o. Ale chyba zabieram dupę w troki w takim razie i się tego po prostu uczę... No dobra - jeszcze chwilę poszukam w internecie jakiegoś tutka :D
  • Odpowiedz
akurat w Symfonii tego nie znajdziesz, ale możesz sobie poczytać o metodach wirtualnych i dziedziczeniu.

.

ale wzorców projektowych nie znajdziesz :>, jedynie co może być to elementy języka.

@
  • Odpowiedz
@asdasty: źle zrozumiałeś kontekst mojego zdania. Powiedziałem, że nie znajdzie wzorców, ale może sobie poczytać o dziedziczeniu i metodach właśnie w Symfonii.
  • Odpowiedz
@Lysy_z_Oporowa:

Stworzyłem szybki szkic Twojego programu w wersji obiektowej. Domyślam się, że jest to aplikacja konsolowa i nie pobiera danych ani z bazy danych ani z pliku. Szkic jest w Javie bo już dawno nic nie pisałem w c++ i nie mam za bardzo czasu na sprawdzanie czy dobrze zapisałem składnie. To podobne języki więc sobie poradzisz.

public class Main
  • Odpowiedz