Aktywne Wpisy

rysiekryszard +10
Jak świętowaliście swoje osiemnaste urodziny? U mnie babcia chyba kupiła tort i najbliższa rodzina odśpiewała sto lat. Nie było żadnej większej imprezy, nie było żadnych kolegów itd. Nigdy w życiu też nie zostałem zaproszony do kogoś na 18-stkę. Trochę głupio może, ale cóż. Ja się przyzwyczaiłem i w sumie lubię każde urodziny spędzać na wykopie. Najwyżej sobie kupię jakąś pizzę czy coś w tym stylu, a czasami to prawie zapominam, że mam
Zawiera treści 18+
Ta treść została oznaczona jako materiał kontrowersyjny lub dla dorosłych.

Będę musiał napisać program symulujący bankomat w C++, obiektowo. W sumie to go napisałem, wszystko działa tak jak powinno wg. założeń z zadania, ale zaliczający stwierdził, że mój program jest za bardzo "proceduralny"... Nie wiem, tak umiem programować i nie bardzo widzę jak to napisać wyłącznie obiektowo. W Mainie nie mogę nawet żadnego Menu zrobić, nic a nic. Stąd pytanie - czy ktoś z Was ma pomysł jak znaleźć jakiś tutorial podobny do tego tutaj: http://www.math-cs.gordon.edu/courses/cs320/ATM_Example/indexOld.html tyle, że w C++? Niezbyt swobodnie czuję się w programowaniu obiektowym i do momentu oddania nie rozeznam się w tym na tyle, żeby to napisać samemu. Ja cholera mechanikiem jestem, a nie programistą... :(.
Ktoś coś?
plik nagłówkowy zaczynaj tak:
#ifndef NAZWA_PLIKU_H
#define NAZWA_PLIKU_H
// deklaracja przykładowej klasy
class Klasa
{
void funk();
public:
int drugaFunkcja(int arg);
virtual void wirtualna();
};
#endif
a w pliku źródłowym:
#include "nazwa_tamtego_pliku_nagl.h"
void Klasa::funk()
{
//...
}
int Klasa::drugaFunkcja(int arg)
{
//
}
void Klasa::wirtualna() // BRAK VIRTUALa!!!
{
}
Takie coś dotyczące klasy klient może pozostać w nagłówku, prawda? Czy też takie zwracanie traktować jako funkcję?
string pobierzImie() const { return imie; }
string pobierzNazwisko() const { return nazwisko; }
double pobierzStanKonta() const { return stan; }