Wpis z mikrobloga

@konserwix: może odpowie i się czegoś dowiemy, jestem ciekaw, co tu jest chochołem, skoro co jakiś czas pojawiają się rosyjskie groźby, Ukraina na to odpowiada, USA na to odpowiada i toczy się tam publiczna debata na ten temat.

Ostatnio nawet były sekretarz DoD Christopher Miller rozpuszcza plotki o polskich przygotowaniach do zachowania ciągłości rządu w przypadku ataku nuklearnego:

https://www.politico.com/newsletters/national-security-daily/2022/04/15/on-the-moskva-think-like-helen-mirren-00025585

Temat jest ważny i obecny.
  • Odpowiedz
to nie plotki ale informacja o standardowej procedurze, jaką kraj musi mieć, w razie ataku nuklearnego.

@drzewnyzwierz: oczywiście, że taką procedurę musimy mieć.

Pisząc, "rozpuszcza plotki" nie miałem na myśli tego, że takich procedur i przygotowań nie ma, tylko, że takie półoficjalne wypowiedzi byłego urzędnika USA tej rangi nie są przypadkowe, tylko są elementem gry.
  • Odpowiedz
@drzewnyzwierz: myślę, że w naszym przypadku nie.

Obawiam się, że jeśli Ukraina zacznie wygrywać w wojnie konwencjonalnej i wkroczy na tereny Krymu, lub głęboko na tereny DNR i ŁNR kontrolowane przez Rosję przed wybuchem wojny (bardziej prawdopodobne w przypadku Krymu), to wtedy może dojść do użycia taktycznego ładunku nuklearnego przez Rosję (niekoniecznie na Kijów, być może nawet w strefie przybrzeżnej, w celu sygnalizacji).

Pytanie, jak na to odpowie USA, ja
  • Odpowiedz
via Wykop Mobilny (Android)
  • 1
@selflessness: nie wiem czy USA odpowie na atak nuklearny na Ukrainę. Tak naprawdę mogą zmuszać dwie strony do rozmów. Zwłaszcza, że pewnie nawet Chiny się wtedy odwrócą od Rosji. Nie wiem, jak wierzę w odpowiedź nuklearną za atak nuklearny na teren NATO to na Ukrainę nie jestem pewien.
  • Odpowiedz
via Wykop Mobilny (Android)
  • 0
@selflessness: obejrzał kilka nagrań Bartosiaka i Wolskiego oraz dość dokładnie obejrzałem ich Twittera. Tak naprawdę czuję, że panowie kuźwa teraz nadepnęli sobie na odcisk. A zwłaszcza Wolski i reszta ekipy negatywnie oceniła tą armię nowego wzoru.
I elo nie dogadają się. Wcale nie ogarniają, że mogli by stworzyć fajny zespół wojenno-polityczny.
  • Odpowiedz
A zwłaszcza Wolski i reszta ekipy negatywnie oceniła tą armię nowego wzoru.

@rezydenttomek: niechęć z ich strony miała miejsce na długo przed ANW, jak JB i S&F wypowiadali się może raz w roku w sprawach wojskowych. Nie wiem do końca, skąd to się wzięło.

Wcale nie ogarniają, że mogli by stworzyć fajny zespół wojenno-polityczny.

@rezydenttomek: tak, mogliby się uzupełniać, niestety poszło to w złą stronę.
  • Odpowiedz
@rezydenttomek: bartosiak to bardziej geopolityka i wszedł na podwórko wolskiego. Ten ma więcej wiedzy ale lubi flame. Bartosiak też lubi się naparzać. Niestety dla bartosiak i jego ekipy ich niedostatki w kwestii wiedzy o broni wychodzą m.in ostatnia kompromitacja budzisza której on sam przeżyć nie mógł i poleciał pisać artykuły w wprost z bzdurami.
  • Odpowiedz