Wpis z mikrobloga

via Wykop Mobilny (Android)
  • 1
@walk_on_gilded_splinters Czego się spodziewałeś kupując lokum przy kościele (bo zakładam, że Kościół był pierwszy)?

Amalogiczn sytuacja do ludzi na wsi, którym rolnik przeszkadza.

@Halbr: amalogiczna sytuacja kurde kościół przecież puszcza fajerwerki od 2000 lat człowieku, co nie? ( ͡º ͜ʖ͡º)
  • Odpowiedz
  • 5
@Yirmeyahu nie no, istniał taki zwyczaj kiedyś (z tego też powodu Wielkanoc to jeden z 3 dni w Polsce kiedy można sobie legalnie strzelać). Ale obecnie to zostało jako żywy zwyczaj w nielicznych miejscach kraju, a w pozostałych jest martwy od dekad.
Aczkolwiek też zwyczajowo te strzelanie było po mszy rezurekcyjnej, nie wiem o której ona się musiała zacząć skoro strzelali o 6 rano

@RozowaWkolorachTeczy mógłbym Cię zapytać czy urodziłaś
  • Odpowiedz
@Halbr: no to kolatki byly tradycja a nie petardy. a i nie OP znalazl sobie powod wylewania swojej frustracji na kosciol tylko czyjas wolnosc konczy sie tam gdzie zaczyna sie moja. A n-----------e petardami o 6 rano w sobote narusza moja wolnosc. Niech sobie strzelaja w srodku.
  • Odpowiedz
  • 0
@Yirmeyahu jest to stara tradycja z okolic czasu zaborów, umierała i odzywała w różnych momentach, w czasach powojennych była bardzo popularna, teraz jest praktycznie martwa w skali kraju, ale są miejsca gdzie jest kultywowana. Jaśniej nie umiem
  • Odpowiedz
  • 0
@Yirmeyahu no w moich rejonach nigdy się z tym nie spotkałem, ale czytałem o tym i przewijało się to w jakichś dziełach kultury.
Pierwszy raz natknąłem się na to chyba oglądając film Sami Swoi gdzie matka Pawlaka po usłyszeniu wybuchów powiedziała "Pewnie na Wielkanoc strzelają z kaniflorkow".

Jest to tradycją, ma ponad 200 lat, ale w wielu rejonach Polski już wygasła. Nie znaczy to, że nie ma jej nigdzie albo nigdy
  • Odpowiedz
@walk_on_gilded_splinters wszystkiego zakazać, zero sspontaniczności bo tragedia się stanie jak anon z wykopu raz się nie wyspi, zabawa bee, świętowanie bee, wszytko bee, a potem się dziwimy dlaczego ludzie popadają w depreche, bo na każde odchylenie codziennej rutyny reagują agresją i wyparciem. I tu nawet nie chodzi o te święta wielkanocne, ale myślę że to temat na inny wpis
  • Odpowiedz