Wpis z mikrobloga

• 1
ale wiesz, że w mieście każde mieszkanie jest przy kościele, bo kościoły są na każdym kroku?

@Pierorzek Mieszkałem w 5 różnych mieszkaniach w miastach i nigdy nie słyszałem dzwonów.

Widziały gały co brały.
  • Odpowiedz
  • 1
@KupujacKarmeDlaKotaNieMajacKota Taka tradycja. Starsza niż kodeksy, ja nie odpalam, bo nie praktykuję, ale w Polsce normalna rzecz. To jak denerwować się na nawołujących muezzinów w Kairze i chyba każdy o zdrowym rozumie powinien się tego spodziewać mieszkając przy kościele. Lokalny sznyt panie legalisto i służbisto xd
To jakbym kupił mieszkanie na starówce i się denerwował, że turyści hałasują xd
  • Odpowiedz
@Halbr: ja nie kupilam przy kosciele, kosciol wybudowano wiele lat po blokach - w sumie calkiem zbedny bo parafian co raz mniej, ale dzialeczke zawsze chetnie przygarna. Takze mam n-----------e dzwonow bez zadnej zgody lokalnej spolecznosci.
  • Odpowiedz
  • 2
ja nie kupilam przy kosciele, kosciol wybudowano wiele lat po blokach - w sumie calkiem zbedny bo parafian co raz mniej, ale dzialeczke zawsze chetnie przygarna. Takze mam n-----------e dzwonow bez zadnej zgody lokalnej spolecznosci.

@little_muffin No to Twój gniew jest zrozumiały. Przecież o tym piszę od początku. Ważne kto był pierwszy.

czy kościelną normą są fajerwerki o 6 rano w Wielkanoc? XD

@Piesa Nie wiem czy o 6 konkretnie,
  • Odpowiedz
via Wykop Mobilny (Android)
  • 14
@walk_on_gilded_splinters: Po co z nimi dyskutujesz. Nigdy nigdzie nie widziałem, żeby odpalano fajerwerki przed kościołem, tym bardziej o 6 rano. W pełni cię rozumiem. W ogóle ingerowanie w życie całej społeczności w taki sposób powinno być nielegalne. Jakieś hymny z wieży kościoła grane codziennie o 21, czy takie petardy o 6 rano. Argumenty, że na zachodzie z meczetów wzywają do modlitwy pomine, bo to jakiś umysłowy dramat
  • Odpowiedz
Ważne kto był pierwszy

@Halbr: jeśli sąsiad się wybuduje po mnie, to dalej będę wylewał mu szambo na podwórko, mimo jego sprzeciwów. Ważne kto był pierwszy.
  • Odpowiedz
@Halbr: ale co ty gadasz o brakach w kulturze polskiej i ze to starsze niz kodeksy. Spedzalem wielkanoc w wielu miastach i nigdzie nie syszalem petard z kosciola. A na pewno nie slyszeli ich 300 czy dziesiatki lat temu. Jakis wymysl od ciebie z podlasia i zakladasz ze to ogolnokrajowa norma (ewentualnie daj jakies zrodlo ze w 1900 n----------i w kosciele petardami)
  • Odpowiedz