Wpis z mikrobloga

Pewne sprawy się "wysrały" i muszę jutro jechać po szwagra do Niemiec. Niby blisko, bo do Meerane, ale w życiu nie byłem za granicą dalej jak kilka km od Polski. Niemieckiego nie znam w żadnym stopniu, angielski strasznie kaleczę, ale w razie czego jest translator od google.
Pytania:
1. Co trzeba/warto mieć w samochodzie jadąc do DE? Wiem że 1 kamizelka odblaskowa, trójkąt ostrzegawczy i apteczka. Z tego co czytałem nie robią też problemu z DVR o ile nie udostępnia się wizerunku, więc ściągać go nie muszę.
2. Jak z covidem? Jestem po trzeciej dawce i "paszport" covidowy mam ważny.
4. Jadę oczywiście na biedapaliwie LPG - są jakieś stacje z "naszymi" wtykami?
5. W razie W - mandaty można zapłacić kartą czy trzeba mieć euro przy sobie?
6. Samochód jest na moją mamę, potrzebuję jakieś oświadczenie od niej czy w razie kontroli nie będą robić problemu? Mam też dowód tymczasowy, nie będzie to problem?
7. Nie ma punktu 3
8. Ogólne porady poproszę

Dzięki za info :)

#motoryzacja #podroze #podrozujzwykopem #niemcy
  • 21
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

via Wykop Mobilny (Android)
  • 3
@Gandezz: nie sraj żarem, to co masz, to Ci wystarczy. Kup sobie na biegu końcówkę na Niemcy, zwróci Ci się przy pierwszym tankowaniu. Pamiętaj, że nie wszystkie stacje benzynowe mają w ofercie LPG. Poszukaj sobie w internecie takich stacji. I nie jeździj lewym pasem, proszę. Lewy służy do wyprzedzania.
  • Odpowiedz
@Gandezz: 1. Obowiązkowe wyposażenie w państwie, w którym masz samochód zajerestrowany
2. Srak, kontroli nie było i nie ma
4. Nie. Kup przejściówkę na allegro
5. Nie wiem
6. Nie musisz nic spisywać
7. Wiem
8. Nakazy i zakazy nie resetują się za skrzyżowaniem jak u nas jak coś.
  • Odpowiedz
@Gandezz: Szansa kontroli auta jest taka sama jak w PL- jak nie zapieprzasz w zabudowanym to się nie wyróżnisz i nie będzie przypału. Mandaty za granicą chyba wszystkie trzeba opłacać gotówką na miejscu. Traktuj to jako zwykły wyjazd, pilnuj GPS i nie martw się. Stacje z gazem też są- trochę rzadziej, ale nie jest to nic niezwykłego.
  • Odpowiedz
@Gandezz: Wsiadaj w auto i jedź, za bardzo dramatyzujesz, patrz na znaki a nie zapłacisz żadnego mandatu, wyposażenie takie jak w PL. co do covida nie wiem ale w samochodzie żadne zaświadczenie nie jest ci potrzebne.
  • Odpowiedz
@ZlyPanRoman: Co do 4 to nie zdąży przyjść, może będzie na stacji paliw w PL. Dzięki za info :)
@T3sla: może będzie na stacji w PL, lewym nie będę raczej jechał, bo jeżdżę tylko jak wyprzedzam ;) Dzięki za info
@emissary: to problem, mam tylko na PL, może uda mi się coś przez neta ogarnąć jeszcze dziś.
@stayplation: @dzieju41: dzięki za info
  • Odpowiedz
  • 1
@Gandezz: 1. To co w Polsce musisz mieć. interesuje cię taki zestaw, w jakim kraju jest auto zarejestrowane
2. Nic
4. Mało stacji ma LPG, a jak już to mają adaptery, bez strachu
5. Mandaty dostajesz listem nikt nie kasuje bezpośrednio na miejscu
6. Obojetnie na kogo, dowód tymczasowy może być problematyczny jak ktoś się d--------i
8. Jedz i nie p-----l ( ͡° ͜ʖ ͡°)
  • Odpowiedz
  • 2
@ZlyPanRoman: bzdury, kazda normlana stacja ma przejściówki, dosłownie każda. To kraj tranzytowy gdzie codziennie przebija się wiele milionów pojazdow i myślisz że szkoda im 30€ na przejściówkę? Dobrze wiedzą że każdy kraj ma inne standardy.
  • Odpowiedz
@bruhh:
Bzdury. Nie pamiętam na jakich stacjach próbowałem zatankować gaz bez przejściówki przy autostradzie na trasie Poznań - Berlin ale próby były dwie a przejściówki żadnej.
Nie pamiętam bo to dwa lata temu było.
  • Odpowiedz
@Gandezz: co do lpg, ja jadąc autostradą na Belgię co kawałek widziałem znaczek, że gaz jest. pytanie na ile były te tabliczki prawdziwe ( ͡° ͜ʖ ͡°) co do końcówki, pistolety na jednej ze stacji shell miały takie samo "wejście" jak u nas, nie wiem jak to wygląda gdziekolwiek indziej. jak chcesz po taniości przejściówkę i nie chcesz przepłacać, to obdzwoń zakłady robiące lpg w okolicy.
  • Odpowiedz
@bruhh:
Tym bardziej, że ja pisałem, że przejściówki w Polsce na stacjach paliw nie dostanie. Chodziło mu o kupno. Sam też pamiętam że pytałem przed granica to nie mają takich rzeczy w asortymencie.
  • Odpowiedz
  • 0
@ZlyPanRoman: na sprzedaż nie mają bo nie mogą takiego czegoś sprzedawać, ale na wypożyczenie tak. Na trasie z granicy do Berlina jest tylko jedna stacja xd
@brh77603: Dziwisz się?
  • Odpowiedz
@ZlyPanRoman:

uż więcej jak dwa lata jeżdżę, miałem dwie kontrole i stłuczkę a o kamizelkę nikt nie pytał

Bo nie pytali. Jakby ci samochód nawalil to pierwsze co to dostałbyś mandat za brak kamizelki( ͡° ͜ʖ ͡°)
Prostowalem tylko te legendy. Kamizelka wynika z kodeksu ruchu drogowego a nie wymagań technicznych samochodów.

Swoją drogą oszczędzić 5zl w ten sposób jest slabe
  • Odpowiedz