Aktywne Wpisy
Zawiera treści NSFW
Ta treść została oznaczona jako materiał kontrowersyjny lub dla dorosłych.
Trelik +59
Niby opozycja chce by było jak na zachodzie, ale z tymi otwartymi sklepami bliżej nam do wschodu :)
#neuropa #niedzielahandlowa #gospodarka #bekazlewactwa
#neuropa #niedzielahandlowa #gospodarka #bekazlewactwa
- praca za 6500 zł netto (9200 zł brutto) w Warszawie, z mieszkaniem za które nie płacę (oskarek deweloperski here)
- praca za 2650 € netto (~12 300 zł netto, 4,2k€ brutto) w Berlinie, bez mieszkania
Praca w PL u lidera e-commerce (ten największy na A.), praca w DE w mniejszej firmie e-commerce (niestety firma nie przynosi jeszcze zysków, skaluje biznes). W obu praca z pogranicza account managementu i category managementu. Mam niecały rok doświadczenia.
Podoba mi się w Berlinie, chciałbym tam mieszkać, nawet po odjęciu hajsu na zakwaterowanie zostawałoby jakieś 2k€. Natomiast nie podoba mi się w Warszawie, ale kasa jest ok, lider branży i nie płacę za mieszkanie. Mógłbym się chyba bardziej rozwinąć i lepszy wpis do CV.
Nie potrafię się zdecydować.
Plus jest taki, że nie robiąc zupełnie nic przez ostatnie 2 miesiące zwiększyłem potencjalne zarobki 40%-300%. Z poziomu ~6500 zł brutto jakie zaoferowali mi w Big 4 (xD) do 9200 zł brutto albo 4200 € brutto. No i minęło ledwie 3 tygodnie od kiedy napisałem post na wykopie, czy można pracować w Niemczech bez znajomości niemieckiego, no i okazuje się że można. I zajmuje to 3 tygodnie :) Jak ktoś się zastanawia, to próbujcie swoich sił. Teraz to nic nie kosztuje, cała rekrutacja zdalna
#zarobki #big4 #berlin #niemcy #praca #pracbaza #warszawa #kariera #sgh
Podróże kształcą.
Ale jedź na rok max 2 lata.
@Sl_w_k_1: no ja bym chciał zostać na dłużej jak już. Nawet jakbym został w Waw, to chciałbym znowu próbować gdzieś zagranicę
a w PL potencjał wzrostu jest dość ograniczony
ale jak patrzę na ceny z Aldi i Lidlu w Berlinie, to różnica jest może 10%, może 15% maksymalnie, więc też nie ma co się szarpać
Ja byłem dwa lata za granicą.
I wolę w Polsce.
@Radek41:
te drugie są mi niestety znane
@Radek41: no chyba nie do konca sa Ci znane, skoro jeszcze sie zastanawiasz. Wez sobie wybierz jakis normalny region w niemczech
Jedź do Berlina. To nie koniec świata, zawsze można wrócić. Mówie to z perspektywy osoby która sama niedługo tam wyjeżdża.
@SmutnoMi: trzeba patrzeć na daty artykułów, chyba w 2021-22 nikt już tak nie pisał, dużo zmienili też Ukraińcy uciekający przed wojną
przeszedłem już drogę od
@SmutnoMi: masakra, ale właśnie takich cen się spodziewam.... a niektórzy wynajmują 70m2 za 600€. Szok dla mnie.
@SmutnoMi: to akurat prawda xD o ile zniesiesz zazdrosne miny, tych co zostali i ch*ja awansowali mimo wypruwania sobie żył
Komentarz usunięty przez autora