Wpis z mikrobloga

Co byście wybrali?
- praca za 6500 zł netto (9200 zł brutto) w Warszawie, z mieszkaniem za które nie płacę (oskarek deweloperski here)
- praca za 2650 € netto (~12 300 zł netto, 4,2k€ brutto) w Berlinie, bez mieszkania

Praca w PL u lidera e-commerce (ten największy na A.), praca w DE w mniejszej firmie e-commerce (niestety firma nie przynosi jeszcze zysków, skaluje biznes). W obu praca z pogranicza account managementu i category managementu. Mam niecały rok doświadczenia.

Podoba mi się w Berlinie, chciałbym tam mieszkać, nawet po odjęciu hajsu na zakwaterowanie zostawałoby jakieś 2k€. Natomiast nie podoba mi się w Warszawie, ale kasa jest ok, lider branży i nie płacę za mieszkanie. Mógłbym się chyba bardziej rozwinąć i lepszy wpis do CV.

Nie potrafię się zdecydować.

Plus jest taki, że nie robiąc zupełnie nic przez ostatnie 2 miesiące zwiększyłem potencjalne zarobki 40%-300%. Z poziomu ~6500 zł brutto jakie zaoferowali mi w Big 4 (xD) do 9200 zł brutto albo 4200 € brutto. No i minęło ledwie 3 tygodnie od kiedy napisałem post na wykopie, czy można pracować w Niemczech bez znajomości niemieckiego, no i okazuje się że można. I zajmuje to 3 tygodnie :) Jak ktoś się zastanawia, to próbujcie swoich sił. Teraz to nic nie kosztuje, cała rekrutacja zdalna

#zarobki #big4 #berlin #niemcy #praca #pracbaza #warszawa #kariera #sgh
Radek41 - Co byście wybrali?
- praca za 6500 zł netto (9200 zł brutto) w Warszawie, ...

źródło: comment_1648647748A03el7dBvHiJVSSDCaDvJm.jpg

Pobierz
  • 22
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@Radek41: początkowe koszty mieszkaniowe na pewno będą wyższe, bo nie jesteś "legitny" w Niemczech - brak schufy, prawdopodobnie 3 miesięczny okres próbny w pracy itp. Wynajmiesz coś na krótki termin, 3-4 miesiące i w tym czasie możesz już szukać czegoś na dłuższy termin, podbijać do spółdzielni mieszkaniowych, opcji jest dużo.

Skoro i tak prędzej czy później myślisz na wyjazdem zagranicę, to czemu nie. Berlin jest fajnym miastem, w większości miejsc
  • Odpowiedz