Wpis z mikrobloga

Cześć! Odbijałem się jak od ściany z tym Flaskiem, ale nareszcie zaczynam coś pojmować. W sensie są to kompletne podstawy, takie jak tworzenie podstron, html do nich, umieszczanie jakiś danych, czy prosta jinja. Ponadto znalazłem super materiały: link. Wszystko od totalnych podstaw z dobrym wytłumaczeniem. Nie wiem, ale poprzednie kursy z Youtuba były dla mnie strasznie chaotyczne pod takim względem, że autor kazał kopiować jakieś templatki nie tłumacząc w ogóle co w nich się dzieje i dlaczego umieszamy je w konkretnych miejsach. Tutaj autor porusza wszystkie te kwestie, pokazuje przykłady, zmienia dane, żeby każdy załapał co jest przypisywane do czego. Sam przyznam, że nie wiedziałem czy w rendertemplate gdy deklarujemy jakąś zmienną, która będzie występowała w html np. return rendertemplate('index.html, name=name)- to która zmienna name odnosi się do pliku app.py, a która do html. Na szczęście to już się wyjaśniło. Także jestem dosyć zadowolony z opanowanego dotąd materiału (jest go mało, ale zawsze coś), mam nadzieję, że nie wyłoże się na FLASK-WTF, bo tam mogą zacząć się lekkie schodki ( ͡º ͜ʖ͡º)

#109dni #python #naukaprogramowania
  • 3
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach