@Fearaneruial: Fobia to nie tylko strach, ale też wstręt - było to już kilka razy omawiane, termin pod kątem znaczeniowym jest odpowiedni. Ale to tak na marginesie.
@PanMaglev: tak to jest - kiedyś mnie na fejsie zablokowała bo napisałem, że nie jest zabawna. Ogólnie polski stand up to dramat - bluzgi ruchanie stanie itp. Najgorsze, że babeczki próbują do tego równać i wychodzi im podobnie jak w piłce nożnej czyli wygląda to jak paraolimpiada...
Jeszcze jestem w stanie zrozumieć, że kogoś brzydzi dwóch facetów, bo tak został wychowany i ciężko mu się przebić przez taki mentalny sufit, że dwie osoby tej samej płci mogą być spełnione i szczęśliwe. Dopisywanie do tego natomiast jakichś politycznych manipulacji, jakoby jakaś grupa sterowała dyskursem, żeby ośmieszyć ten osławiony konserwatyzm, to już brednie i nonsens. I mówię to jako gej.
źródło: comment_1647940950axg88tubM7t7L0zEeAFVCc.jpg
PobierzFobia - nieuzasadniony strach
homo-fobia strach przed homoseksuaistami
niechęć to nie jest fobia
źródło: comment_1647944424mf3Ibs1LB61ko2zzQGlt7G.jpg
PobierzKomentarz usunięty przez autora
ostatni człon wyrazów złożonych oznaczających nieuzasadniony lęk przed czymś lub przed kimś albo wstręt do czegoś lub kogoś
Zatem słowo "homofobia" jest prawidłowe.
Ogólnie polski stand up to dramat - bluzgi ruchanie stanie itp. Najgorsze, że babeczki próbują do tego równać i wychodzi im podobnie jak w piłce nożnej czyli wygląda to jak paraolimpiada...
źródło: comment_1647945405ej5u1zndZn3vdgv5U2qmZR.gif
PobierzKomentarz usunięty przez autora
Jeszcze jestem w stanie zrozumieć, że kogoś brzydzi dwóch facetów, bo tak został wychowany i ciężko mu się przebić przez taki mentalny sufit, że dwie osoby tej samej płci mogą być spełnione i szczęśliwe. Dopisywanie do tego natomiast jakichś politycznych manipulacji, jakoby jakaś grupa sterowała dyskursem, żeby ośmieszyć ten osławiony konserwatyzm, to już brednie i nonsens. I mówię to jako gej.
@PanMaglev: cholera masz rację, pomieszałem
nieuzasadniony strach to lek a fobia ma szersze znaczenie i łapie się też odraza i wstręt
aczkolwiek nadal bym się kłócił czy postawy nieprzychylne gejom można definiować jako fobię, nazywanie wszystkiego fobią dewaluuje to słowo