Wpis z mikrobloga

@Distroir: Źródłosłowie jest takie jak podałeś, natomiast obecnie ten człon oznacza również wstręt, odnotowuje to również słownik:

ostatni człon wyrazów złożonych oznaczających nieuzasadniony lęk przed czymś lub przed kimś albo wstręt do czegoś lub kogoś

Zatem słowo "homofobia" jest prawidłowe.
  • Odpowiedz
@PanMaglev: tak to jest - kiedyś mnie na fejsie zablokowała bo napisałem, że nie jest zabawna.
Ogólnie polski stand up to dramat - bluzgi ruchanie stanie itp. Najgorsze, że babeczki próbują do tego równać i wychodzi im podobnie jak w piłce nożnej czyli wygląda to jak paraolimpiada...
  • Odpowiedz
@Distroir: Niezłe fikoły.

Jeszcze jestem w stanie zrozumieć, że kogoś brzydzi dwóch facetów, bo tak został wychowany i ciężko mu się przebić przez taki mentalny sufit, że dwie osoby tej samej płci mogą być spełnione i szczęśliwe. Dopisywanie do tego natomiast jakichś politycznych manipulacji, jakoby jakaś grupa sterowała dyskursem, żeby ośmieszyć ten osławiony konserwatyzm, to już brednie i nonsens. I mówię to jako gej.
  • Odpowiedz
Fobia to nie tylko strach, ale też wstręt

@PanMaglev: cholera masz rację, pomieszałem
nieuzasadniony strach to lek a fobia ma szersze znaczenie i łapie się też odraza i wstręt

aczkolwiek nadal bym się kłócił czy postawy nieprzychylne gejom można definiować jako fobię, nazywanie wszystkiego fobią dewaluuje to słowo
  • Odpowiedz