Aktywne Wpisy

MonazoPL +54
Startujemy z nowym #rozdajo – wygraj kartę podarunkową do Allegro o wartości 100 zł!
Aby wziąć udział w konkursie, zaplusuj ten wpis oraz w komentarzu krótko odpowiedz na pytanie konkursowe: W jakim banku masz główne konto i dlaczego właśnie w tym? ( ͡€ ͜ʖ ͡
Aby wziąć udział w konkursie, zaplusuj ten wpis oraz w komentarzu krótko odpowiedz na pytanie konkursowe: W jakim banku masz główne konto i dlaczego właśnie w tym? ( ͡€ ͜ʖ ͡
źródło: rozdajo monazo
PobierzCzy dziwnie będzie wyglądało jak w środku wakacji będę kupował kurtkę na zimę?
W jednym sklepie outdoorowym w mieście jest przeceniona puchówka TNF. Z neta już teraz bym nie zamawiał ale tutaj jest na miejscu więc mógłbym sobie przymierzyć. Tylko trochę głupio kupować puchówke w lato.
#kiciochpyta #modameska i trochę #outdoor
W jednym sklepie outdoorowym w mieście jest przeceniona puchówka TNF. Z neta już teraz bym nie zamawiał ale tutaj jest na miejscu więc mógłbym sobie przymierzyć. Tylko trochę głupio kupować puchówke w lato.
#kiciochpyta #modameska i trochę #outdoor

Przed aktualizacją systemu zrobiłem kopię z Timeshift.
Chciałem sprawdzić czy kopia dobrze działa, więc po zrobieniu jej zmodyfikowałem drobną rzecz w systemie (przestawienie ikonki w pasku zadań) i przywróciłem kopię Timeshiftem.
Podczas przywracania, zgodziłem się na przywrócenie GRUBa.
Po restarcie systemu, grub się popsuł, jest taki komunikat:
grub_is_lockdown not foundgrub rescue
Nie mam jak zainstalować gruba na nowo, teraz piszę z Windowsa.
Co zrobić?
@Gremek: nie mam :DDD
insmod searchi przy:
insmod loopbackTeraz na nim jestem.
Ja wczesniej ustawialem efi z konsoli z instalatora windowsa i mam ta instrukcje
@bruuh:
fdisk -lDisk /dev/nvme0n1: 232.89 GiB, 250059350016 bytes, 488397168 sectorsDisk model: KINGSTON SA2000M8250G
Units: sectors of 1 * 512 =
/dev/nvme0n1 - nvme z linuxem, tu masz /boot/efi na /dev/nvme0n1p1 z grubem i on ogarnia wszystkie linuxy
/dev/sda - tu masz windowsa + jakiegoś linuxa? w każdym razie tu masz efi od windowsa na /dev/sda2 i linuxa BEZ żadnego bootloadera, jego znajdzie ten grub z /dev/nvme0n1p1 lub ewentualnie mu pomożesz jest taka komenda której nie pamiętam teraz
natomiast co sie dzieje na /dev/sda4 i sda5
"/dev/sda - tu masz windowsa + jakiegoś linuxa?"
Tak, Linux Mint stary, awaryjnie (chociaz ostatnio nie odpalal i tak).
Nie wychodzi mi ten chroot z poziomu Manjaro Live. pelno jakichs bledow, nie
cała magia przy instalowaniu gruba na archu mając btrfs to w odpowiednie miejsce zamontować subvolume root, partycje efi (/boot/efi) i zrobić chroot na miejsce
arch-chroot nie dziala na Manjaro Live. Jest manjaro-chroot ale tam mam problemy z montowaniem /dev /proc /sys, ze jak zamontuje to pisze ze juz jest uzyty albo inne bledy. nie wiem jak to zrobic z Manjaro Live. Z instalatora Arch Linux potrafie a tutaj nie. A nie mam instalatora Arch na pendrvie i nie chce sobie pendrive popsuc wiec zostaje z pendrive tylko Manjaro
@bruuh: Na Manjaro Live
command not found: arch-chroot.Chcialem dopisac ze to zainstalowalem, ale sie zacinalo i wyslalem co juz zdarzylem napisac. xD
Sorry.
To nie btrfs, to ext4.
Ja robie tak jak przy instalacji Archa, z instalatora Archa z pendrive. Nie znam innej metody.
Instalcja z Manjaro Live pendrive, to dla mnie nowosc,
sudo mkdir /mnt/arch && sudo mount /dev/nvme0n1p2 /mnt/arch
cd /mnt/arch; arch-chroot /mnt/arch
sudo mkdir -p /boot/efi
sudo mount /dev/nvme0n1p1 /boot/efi
zakłądam że roota masz na /dev/nvme0n1p2 bo masz jeszcze /dev/nvme0n1p3 ale to już sam musisz wiedzieć jakie sobie partycje porobiłeś