Wpis z mikrobloga

#linux #archlinux
Przed aktualizacją systemu zrobiłem kopię z Timeshift.
Chciałem sprawdzić czy kopia dobrze działa, więc po zrobieniu jej zmodyfikowałem drobną rzecz w systemie (przestawienie ikonki w pasku zadań) i przywróciłem kopię Timeshiftem.
Podczas przywracania, zgodziłem się na przywrócenie GRUBa.

Po restarcie systemu, grub się popsuł, jest taki komunikat:

grub_is_lockdown not found
grub rescue

Nie mam jak zainstalować gruba na nowo, teraz piszę z Windowsa.
Co zrobić?
  • 26
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

• Doceń
@look997: musisz odpalić livecd, luksopen jeśli masz zaszyfrowane, zamontować subvolume w jakimś folderze np. mount -o subvol=root /dev/sda3 /mnt/ zrobić arch-chroot, zamontować partycje /boot/efi na swoje miejsce i instalujesz gruba normalnie
  • Odpowiedz
a ja nie wiem bo nie wiemy nawet jak twoje partycje wyglądają

@bruuh: fdisk -l
Disk /dev/nvme0n1: 232.89 GiB, 250059350016 bytes, 488397168 sectors
Disk model: KINGSTON SA2000M8250G
Units: sectors of 1 * 512 =
  • Odpowiedz
@bruuh: generalnie to rozumiem tak
/dev/nvme0n1 - nvme z linuxem, tu masz /boot/efi na /dev/nvme0n1p1 z grubem i on ogarnia wszystkie linuxy
/dev/sda - tu masz windowsa + jakiegoś linuxa? w każdym razie tu masz efi od windowsa na /dev/sda2 i linuxa BEZ żadnego bootloadera, jego znajdzie ten grub z /dev/nvme0n1p1 lub ewentualnie mu pomożesz jest taka komenda której nie pamiętam teraz
natomiast co sie dzieje na /dev/sda4 i sda5
  • Odpowiedz
@bruuh: EFI to jest czarna magia, robilem metoda prob i bledow kiedys i ta metoda opisana z instalatowa windowsa sie udala, ale pelno smieci zostalo ale ich nie ruszalem zeby sie nie popsulo.

"/dev/sda - tu masz windowsa + jakiegoś linuxa?"
Tak, Linux Mint stary, awaryjnie (chociaz ostatnio nie odpalal i tak).

Nie wychodzi mi ten chroot z poziomu Manjaro Live. pelno jakichs bledow, nie
  • Odpowiedz
@look997: efi to po prostu partycja z której płyta główna czyta liste dostepnych bootloaderów, windows tworzy swój bootloader, linux swój, generalnie mógłbyś usunąć te partycje i zrobić je od nowa, jak masz paczke os-prober to grub-install sam powinien wykryć wszystkie systemy (nie wiem czy windowsa też)

cała magia przy instalowaniu gruba na archu mając btrfs to w odpowiednie miejsce zamontować subvolume root, partycje efi (/boot/efi) i zrobić chroot na miejsce
  • Odpowiedz
@bruuh: Ale najpierw musi chroot odpalic.
arch-chroot nie dziala na Manjaro Live. Jest manjaro-chroot ale tam mam problemy z montowaniem /dev /proc /sys, ze jak zamontuje to pisze ze juz jest uzyty albo inne bledy. nie wiem jak to zrobic z Manjaro Live. Z instalatora Arch Linux potrafie a tutaj nie. A nie mam instalatora Arch na pendrvie i nie chce sobie pendrive popsuc wiec zostaje z pendrive tylko Manjaro
  • Odpowiedz
@bruuh: Czekaj, zrobiem to wtedy ale mi sie zacial ten Manjaro Live. On tak robi po jakims czasie.
Chcialem dopisac ze to zainstalowalem, ale sie zacinalo i wyslalem co juz zdarzylem napisac. xD
Sorry.
  • Odpowiedz
@look997: oj gruba afera, poczytaj jak sie montuje subvolume na btrfs (zakładając że masz btrfs) bo tutaj to próbujesz zamontować ściezke ze wszystkim urzadzeniami ( ͡° ͜ʖ ͡°)
  • Odpowiedz
@bruuh: Znowu sie zacial. Mnie to nie bawi ani troche.

To nie btrfs, to ext4.

Ja robie tak jak przy instalacji Archa, z instalatora Archa z pendrive. Nie znam innej metody.
Instalcja z Manjaro Live pendrive, to dla mnie nowosc,
  • Odpowiedz
@look997: nie, po prostu źle montujesz partycje
sudo mkdir /mnt/arch && sudo mount /dev/nvme0n1p2 /mnt/arch
cd /mnt/arch; arch-chroot /mnt/arch
sudo mkdir -p /boot/efi
sudo mount /dev/nvme0n1p1 /boot/efi

zakłądam że roota masz na /dev/nvme0n1p2 bo masz jeszcze /dev/nvme0n1p3 ale to już sam musisz wiedzieć jakie sobie partycje porobiłeś
  • Odpowiedz