Wpis z mikrobloga

#programowanie #angular
W poniedziałek prowadzę swoją pierwszą rekrutację na FE deva (poziom regular) i nie chciałbym za bardzo typa niszczyć pytaniami teoretycznymi, przygotowałem ich tylko kilka żeby się dowiedzieć czy ma jakiekolwiek pojęcie w temacie. Wolałbym podejść do takiej rozmowy nieco bardziej praktycznie ale też nie chcę żebyśmy kod wspólnie pisali albo żeby mi mówił co pokaże console.log.. Może macie jakieś rady jak się przygotować do takiej rozmowy?
  • 7
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@Dominias: Myślę że jakieś proste zadanie do zakodowania też jest dobrze zamieścić. Rekrutacja jest na poziom regular, co nie oznacza że kandydat jest regularem. Warto zawsze zobaczyć czy ktoś nie nazywa zmiennych po polsku, czy nazwa funkcji odpowiada temu co ona robi, czy zaczął od unit testu, czy w ogóle potrafiłby go napisać itp. Zadanie może być prawie trywialne, żeby nie zajmować więcej niż kilka minut, a wiadomo że nikt
  • Odpowiedz
via Wykop Mobilny (Android)
  • 1
@Calka_internowana: i to jest właśnie problematyczne, bo kiedy jestem na rozmowie i wiem, że mam ograniczony czas (jako kandydat) to skupiam się bardziej na rozwiązaniu konkretnego problemu, a nie na tym żeby użyć odpowiedniej abstrakcji. Może na FE jest trochę inaczej, ale i tak jako kandydat bardziej bym się skupił żeby stworzyć komponent który wygląda jak powinien i robi to co w założeniach, a nie na tym czy jest podzielony
  • Odpowiedz
@kornfan: Właśnie to otwiera pole do dyskusji, bo wiadomo że jeśli masz postawione zadanie, to skupiasz się na tym żeby je rozwiązać, tak jak opisałeś jako kandydat. Najprawdopodobniej sporo możnaby poprawić w takim kodzie napisanym na szybko, więc jest to dobra okazja żeby przepytać kandydata jakie problemy widzi w takim kodzie, co możnaby zrefactorować, jaki pattern zastosować gdyby miał umieścić ten feature w większym produkcie itd. Nie chodzi mi o
  • Odpowiedz
  • 0
@cppguy gościu ogarnięty, ale zero expa jeśli chodzi o Angulara więc na regulara za mało wiedział + dałem mu godzinę na napisanie tej apki i nie dał rady, dopiero bliżej wieczora mi podesłał zrobioną. Do swojego projektu go nie wziąłem bo musimy mieć kogoś ogarniającego na już, ale poleciłem żeby go zatrudnili gdzieś gdzie będą mogli go jako wziąć juniora aspirującego na regulara i nie ma presji żeby od pierwszego dnia
  • Odpowiedz