Wpis z mikrobloga

Dostałem wycenę na budowę samego fundamentu, dom 108m2, bez podpiwniczenia. Nie wiem czy mam się śmiać czy płakać . Spodziewałem się całkowitego kosztu około 40 tys zł. A o to wycena
Pustak szalunkowy - 720szt
Drut zbrojeniowy:
12mm - 60szt
6mm - 40szt
Drut do wiązania zbrojenia 10kg
Beton B20 - 55m3
Dysperbit - 10szt 20kg
Papa podkładowa - 4 rolki
Deski szalunkowe - 0.5m3
Folia kubełkowa - 45mb
Rury kanalizacyjne
Folia budowlana - 100m2
Siatka zbrojeniowa - 50szt
Piasek żółty - 5t
Zaprawa murarska
Styrodur - 45m2
Materiał zasypowy - 60-80m3
Paliki do tyczenia
Całość za materiały 39,5 tys. zł
Robocizna 23 tys. zł
Co o tym sądzicie ?
#budowadomu #fundament #ceny
  • 16
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@Volish Siatka zbrojeniowa - po co, pustak szalunkowy napewno chcesz nie lepiej monolit. Betonu duzo jaka powierzchnia, parterowka po styrodurze raczej pietrowka. Wg mnie drogo I betonu za duzo.
  • Odpowiedz
@Nskostek @inko-gnito @Bad_Wolf Jest tam delikatny spad na działce, szczerze powiedziawszy to nie siedzę w temacie i posiłkuje się radami mądrzejszych kolegów w tym fachu. Dom piętrowy, mogę wrzucić rzut ławy fundamentowej, może coś więcej wywnioskujecie
  • Odpowiedz
@Volish: u mnie wycena na dom 2 piętra + parter 64k netto więc mnie już nic nie zdziwi. Tyle że u mnie stalowy kloc i ponad 4k za stal do fundamentów krzyknęli. Narazie się wstrzymałem lekko.
  • Odpowiedz
@Volish: robisz ławy schodkowe? Odważnie.

a co do liczenia masz 13,5mx6m (w przybliżeniu) domu.
czyli w ~40mb fundamentu.
Albo ślepy jestem i nie widzę albo nie ma wymiarów ławy, ale załóżmy standard 40x60cm, czyli w ławę poszło ~10m3 betonu. Gdzie pozostałe
  • Odpowiedz
@Bad_Wolf No dobra ale ja jestem zielony z tego tematu i nawet gdybym chciał na upartego zrobić to metoda chałupnicza to nie mam na to czasu (praca, obowiązki w domu). Chce żeby jedna ekipa mi wybudowała dom od a do z. Liczę się z tym że koszty idą w górę. Napisałem tu ten post z nadzieją że ktoś właśnie taki jak ty znajdzie odrobinę czasu i coś podpowie. Dlatego proszę o
  • Odpowiedz
@Bad_Wolf @Volishvolish co do bloczków szalunkowych ja zro iłem ten błąd robisz dobrze ekipie bo to ani tańsze ani lepsze do monolitu wyjdzie więcej drewna ale to i tak będziesz potrzebował. Dopytaj też po co ta siatka U mnie robocizna za fundamenty 15. Wymiary podobne 9x11
  • Odpowiedz
upartego zrobić to metoda chałupnicza to nie mam na to czasu (praca, obowiązki w domu).

@Volish: nigdy nie budowałem domu. Fundament ogarnąłem z ojcem, teściem w 4 weekendy wspomagając się tylko koparką w zakresie wykopu.

Zmartwię Cię ale jak nie masz pojęcia to cię zrobią, zapłacisz za dużo a i tak będzie źle¯\_(ツ)_/¯
  • Odpowiedz
Tanio nie jest, ale tragiczne chyba też nie(mamy 2022r.) 98k-25k za dach=75k. Domek malutki 108m wiec szukałbym jeszcze innych wycen.
  • Odpowiedz