Wpis z mikrobloga

#programowanie #it #programista15k

Jakie macie sposoby na wynoszenie informacji z technicznych książek kobył tak, żeby faktycznie wiedza została w głowie? ( ͡° ͜ʖ ͡°) albo inaczej, w jaki sposób czytacie typowo techniczne książki - rozdział i jakieś zadania? Robienie notatek?
  • 8
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@Need: Notatki i przeglądanie ich przez jakiś czas. Potem staram się znaleźć jakieś zastosowanie nowej wiedzy. A jak jest przerwa rok lub dłuższa, to notatki błyskawicznie przypominają, o co w temacie/książce chodzilo
  • Odpowiedz
@Need: nie mamy, albo czegoś faktycznie używa się na codzień albo przynajmniej to widuje albo jedyne co można zapamiętać to buzzwordy, do których materiałów będziesz szukał na nowo.

Dlatego dla mnie czytanie książek mocno technicznych bez contextu jest trochę bezcelowe. Co innego jak pracujemy w danej technologii albo szukamy rozwiązań dla konkretnych problemów.
  • Odpowiedz
@Need: staram się zapamiętać tytuł, autora i ogólnie o czym jest mowa w książce, tyle. Jak potrzebuje więcej to wracam do książki, dlatego niezbędne jest aby wiedzieć w której książce to było:)
  • Odpowiedz
@ciachostko: oczywiście, że ma. Nim jesteś bardziej doświadczony tym szybciej sam owy kontekst dopasujesz w myślach. Ja książki koncepcyjne o mixroservicach, wszelkie pozycje Folwera, Beck'a czy Martina lubie czytać kilka razy co 2-3 lata i zawsze coś innego z nich wynoszę.
  • Odpowiedz
@Need: czytam powolutku, do kazdego buzzworda zadaje sobie pytania: gdzie mogłem tego użyć w moich dotychczasowych projektach, czy i jakie konsekwencje to rozwiązanie niesie ze sobą. Wymyślam przykladowe usecasy, no i zapisuje sobie to w bardzo krotkich notatkach.
  • Odpowiedz