Wpis z mikrobloga

Cześć,

Wydaje mi się, że mam problem ze zbyt dużym tętnem. Wagę dla swojego wzrostu mam odpowiednią, regularnie uprawiam sport. Obserwowałem swój organizm przy ustawkach na #zwift i zauważyłem, że ludzie, którzy według parametrów podanych w zwiftpower (zakładam, że nie ściemniają) mają często sporą nadwagę, ale dużo niższe średnie tętno - nawet o 20-30 uderzeń. Ponadto zauważyłem, że mam problem z głębokim oddechem, takie wrażenie, że powietrze nie "rozpływa się" po płucach i coś blokowało by jego dopływ do płuc, chociaż raz na ~15 oddechów uda się wziąć ten dobry, ciężko to opisać. Próbując usilnie łapać głęboki oddech sprawia to dyskomfort, ale tętno lekko spada - chociaż znowu taka walka o oddech przeszkadza w jeździe.

Co ciekawe w tym wszystkim jadąc trening typu "The Gorby" 5x (5 min 50% FTP, 5 min 110% FTP) w trakcie tych 110% FTP nogi radzą sobie z tym bez problemu i czuję, że mógłbym spokojnie wycisnąć więcej mocy, ale tętno wchodzi już na 180 i ciężko jest z oddechem.

Tutaj zasadnicze pytanie - jestem hipochondyrkiem i muszę więcej trenować czy udać się na jakieś badania, żeby dojść do sedna sprawy? Jeśli tak to od jakich badań zacząć? Spirometria, badania serca?

#rower #szosa #zdrowie
  • 12
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@PurpleHaze: Mam pas HR - Polar H9. Porównywałem z nadgarstkowym Garminem i faktycznie różnice są, jednak problemem dla mnie jest sam brak wydolności. Według Garmina tętno spoczynkowe mam w okolicy ~55. Spróbuję porobić takie pomiary z pasem.
  • Odpowiedz
@Parseval: Jak koledzy wyżej piszą - tętno to sprawa mocno indywidualna, chociaż wpływa na nie wiele czynników. Jeżeli mówimy o trenażerze to możesz się na przykład przegrzewać, zwiększony przepływ krwi pozwala w takim przypadku lepiej schłodzić organizm. Tego typu czynników jest bardzo dużo.

Poza tym tętno jako jedyna dana nie mówi kompletnie nic. Dopiero po zestawieniu z własnymi odczuciami i mocą jest sens je głębiej analizować. Jeżeli czujesz się dobrze,
  • Odpowiedz
@G0lomp: Właśnie z tą mocą jest problem. Czuję, że nogi bez problemu mogłyby dać więcej mocy, ale wydolnościowo jest dętka. Od około 3 miesięcy robiłem już trening z interwałami po 110% FTP, które się nie zmieniło, a efektów brak. Oczywiście w międzyczasie były inne treningi + spokojne przejażdżki.

Ta wydolność zaczęła mnie martwić, bo jadąc nawet w grupach D Coffe Ride'y mam odcinkę.
  • Odpowiedz
Ta wydolność zaczęła mnie martwić, bo jadąc nawet w grupach D Coffe Ride'y mam odcinkę.

@Parseval: No to może przetrenowanie? Tym bardziej jak nie masz progresu.
Jakie masz CTL/ATL? Ile takich treningów robisz w tygodniu i jak czasowo/procentowo rozkładasz strefy? Jakiś plan realizujesz? Jak z odpoczynkami? Ile masz stażu? Jak z dietą? :p
  • Odpowiedz
@G0lomp: Przetrenowanie raczej nie, jeżdżę ~5h w tygodniu na trenażerze. Staram się robić 2-3 treningi po 1h, a w weekend 2-3h spokojnej jazdy. Planu nie realizuję. Dieta zdrowa, ale kalorii nie liczę :) Słodyczy nie jadam, jem regularnie, staram się dbać o witaminy i makroskładniki. Staż na szosie jest niewielki, bo nawet nie ma jeszcze roku, ale wcześniej jeździłem na MTB.

Zapisałem się na bike fitting, może zła pozycja też
  • Odpowiedz
@Parseval: wydaje mi się że genetyka
ja jestem od dziecka związany ze sportem - piłka nożna, siatkówka, koszykówka, rower, bieganie i zawsze miałem wysoki puls i mi to nie przeszkadzało, na wfie dzieciaki z suchymi głowami, a ja cały mokry dekiel. trener mnie kiedyś ściągnął z boiska, bo myślał, że jestem zmęczony, bo cała głowa mokra i tak głęboko oddycham, a na kolejnym meczu już wiedział, że to u mnie
  • Odpowiedz