Wpis z mikrobloga

Jest jakiś wzór/poradnik na to czy warto w danym pomieszczeniu instalować klimatyzację? Zastanawiam się nad klimatyzacją w salonie w nowym mieszkaniu, ale według projektantki nie będzie ona potrzebna. Z jednej strony mniejsze koszty i brak kłopotu z instalacją, ale z drugiej strony boję się, że później będę żałować. Okna mają ekspozycję idealnie na południowy wschód, pomieszczenie ma 7m długości, 3,5m szerokości, okna balkonowe na krótszej ścianie, koło 2,3m. Z góry dzięki za opinie i pomoc.

#budownictwo #budowlanka #deweloperka #mieszkanie #mieszkaniedeweloperskie #remont
  • 38
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

via Wykop Mobilny (Android)
  • 2
@BajerOp: mieszkasz pewnie w starym bloku z prl i nawet nie byłeś w nowym dobrze izolowanym.

@r102: to chyba pora odebrać Nobla z fizyki skoro w nowym budynku, gdzie masz normy jak często całe powietrze w pomieszczeniach musi ulec wymianie przez wentylację, masz w środku chłodno gdy na zewnątrz jest 30+ przez kilka dni. Po prostu jesteś ciepłolubny i tobie akurat nie przeszkadza.
  • Odpowiedz
  • 8
Ja mam w salonie okna na wschód i zadaszony balkon, mieszkanie dwustronne, środkowe piętro, łatwo zrobić przeciąg. I wiesz co? I montaż klimatyzacji to obok robota odkurzacza był najlepszy zakup bo nawet jeżeli włączę ją 15 razy w roku to siedzę w totalnym komforcie, a nie spocony jak świnia wyglądając wieczornego chłodu. Nie daj sobie wmówić że jest zbędna, kiedyś ludzie to samo mówili o klimatyzacji w aucie, rzecz jasna Ci co
  • Odpowiedz
i nawet nie byłeś w nowym dobrze izolowanym

@r102: oho, to brzmi jak nowobogacka rodzinka w nowym dobrze, podkreślam DOBRZE ZAIZOLOWANYM NOWYM BUDOWNICTWIE, która otwiera okna raz w roku, jak je myje przed przyjazdem rodzinki z wioski na święta, "bo pambuk zaglonda w okienki czy umyte xD", a tak to się kiszą we własnych smrodach i przemielonym powietrzu.
Do tego teraz często nie ma już tak, że
  • Odpowiedz
@BajerOp: Ja mam mieszkanie na 4 piętrze szczytowe i na samym rogu na południowy zachód, w lato dobijało w mieszkaniu do 30 stopni i nie dało się funkcjonować, wydałem te 3k na klimę to od razu inne życie i komfort na lata
  • Odpowiedz
ale według projektantki nie będzie ona potrzebna

@mow_mi_kierowniku: twoja projektantka jest p----------a. klima musi być. bardzo łatwo idzie p-------ć w lutym, że klimatyzacja nie jest potrzebna, a potem przychodzi lato i pojawia się problem.
  • Odpowiedz
  • 0
@mow_mi_kierowniku ja zrobiłem na balkonie do wiadra z Castoramy. Przy dużym upale u mnie to max 5l. na dobę. Zewnętrzna jednostka wisi akurat na tyle nad podłogą, że pod nią stoją dwa wiadra których nie widać. A woda jest do kwiatków :p

Ja bym Ci radził w salonie bo tam spędzasz pewnie w ciągu dnia więcej czasu niż w sypialni. Ja mam akurat na wprost jednostki wejście do przedpokoju a dalej
  • Odpowiedz