Wpis z mikrobloga

via Wykop Mobilny (Android)
  • 1
Pytanie do policjantów:

Mamy taką sytuację: https://faktykielce24.pl/news/na-sygnale/policja/radiowoz-policja-wyprzedza-na-pasach-kielce-sandomierska/

Po tym, jak kierowca radiwozu popełnił wykroczenie, to włączył światła i pojechał dalej - czyli był świadomy, co zrobił. Zakładając, że nie pojechali na interwencję, tylko się kapnął ze odwalił i chciał jakoś z tego wyjść i będzie szukał usprawiedliwienia, to mam pytanie.

Zakładamy że tym radiowozem kieruje sierżant Andrzej, a obok jako pasażer siedzi sierżant Michał.

Andrzej ominął pieszego na przejściu, włączył sygnały. A na to Michał krzyczy "debilu, popełniłeś wykroczenie, natychmiast się zatrzymaj!". I Michałek bierze na od Andrzeja dowód osobisty, opisuje całą sprawę dyżurnemu, sprawdza w bazie, robi dokumenty czy co to siebie tam dokładnie robi i w ogóle robi wszystko jak przy każdej innej kontroli drogowej. I na sam koniec Michałek daje Andrzejkowi pouczenie.

Mijają dwa dni, wypływa film i sprawa z artykułu. Czy Andrzej może mimo to dostać mandat? Czy skoro już oficjalnie został pouczony przez Michała od razu po zdarzeniu, to już nie może? Na studiach mnie uczyli, że pouczenie to forma ukarania i nie można być dwa razy karanym za to samo, ale mnie prawa jeszcze za Gierka uczyli.

Jak to jest?

A jeśli ja jako obywatel popełnię jakieś wykroczenie, po chwili na zatrzyma mnie drogówka i pouczy, a potem się okaże że ktoś mnie nagrałem na tym samym i wyślę do nich film? Będę miał sprawę, czy pouczenie od drogówki powoduje że już nie będę miał?

#policja #prawo #pytaniedoeksperta
ryhu - Pytanie do policjantów:

Mamy taką sytuację: https://faktykielce24.pl/news/n...

źródło: comment_1644394625UN43EUsxO2kPQE5vwQxq8V.jpg

Pobierz
  • 11
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

Nie, policjant z boku nie może go za to rozliczyć. Przecież w tym samym dniu Policjant, który kierował został ukarany mandatem 1500 zł i 10 pkt karnych więc w czym problem? Popełnił wykroczenie i został ukarany jak każdy inny człowiek.

@BonerBogdan: dlaczego policjant z boku nie może go rozliczyć? Co mu zabrania?

Może ten mandat dostał właśnie dlatego, że Michałek nie wpadł na to, żeby Andrzejka pouczyć?
  • Odpowiedz
  • 0
@BonerBogdan: nie znam tych wytycznych, czy jakkolwiek to nazwać, o których mówisz i nie za bardzo mam jak to sprawdzić, więc wierzę na słowo.

Ale z punktu widzenia prawa powszechnie obowiązującego, teoretycznie jest możliwa sytuacja o której mówię, tak?

I ryzykują teoretycznym postępowaniem dyscyplinarnym - którego równie dobrze może nie być? Może warto spróbować, za 1500?( ͡° ͜ʖ ͡°)
  • Odpowiedz
  • 0
Przy takim kombinowaniu, że policjant obok go pouczy i nikogo o tym nie poinformują mogą mieć zrobione niedopełnienie obowiązków, a za to mogą być już wydaleni że służby
@BonerBogdan: ja to pisałem też pod znaleziskiem , więc może już mylę gdzie i co, ale pisałem żeby to zrobić oficjalnie - zgłosić dyżurnemu itp, nie ukradkiem.
  • Odpowiedz
@BonerBogdan: ale temat jest moim zdaniem ciekawy, mam kumpla co się doczłapał jakiegoś tam kierownika w policji, zapytam i jak mi ustali co i jak to będę wołał.

Ale widze go od święta więc pewnie trochę to potrwa, i niczego nie obiecuje bo orłem to on w studenckich czasach nie był.

Ps pozdrawiam jeśli to kiedyś przeczytasz, gamoniu( ͡° ͜ʖ ͡°)
  • Odpowiedz