Wpis z mikrobloga

Głos klasy robotniczej. Zanim ktoś napisze że jak mu nie pasuje to niech założy firmę albo umiera z głodu - ktoś i tak zajmie jego miejsce i będzie tak samo cierpiał. Postawmy wreszcie na człowieka, nie na pieniądz. #antykapitalizm #pracbaza #praca
Gwendeith - Głos klasy robotniczej. Zanim ktoś napisze że jak mu nie pasuje to niech ...
  • 74
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

Jasne, tyle że Tobie podobni są pierwszymi konsumentami świata

@Halbr: Pierwszymi konsumentami świata są Bezosowie, Kulczykowie, arabskie szejki, brytyjcy burżuje i rosyjscy oligarchowie. Nie on i jego telefon. On z tego co wiem to jest sprzedawcą w sklepie.

Nie chcecie robić, a chcecie mieć

@Halbr: Tak chcą kapitaliści.
  • Odpowiedz
  • 2
@Gwendeith Są firmy i firmy, dobra i dobra. Część z nich zbędnych. Możesz sobie uzasadniać wygodnictwo, ale dla mnie kupowanie dóbr od symbola konsumpcjonizmu, oskarżanego o pracownicze nadużycia, będąc antykapitalistą to hipokryzja.
  • Odpowiedz
@Halbr: to ze kolega szuka nowego to jest powod by ustawowo ustanawiać 5 dni roboczych?
To powinien byc problem tego co chce wiecej - jak nie ma w pobliskim sklepie (ktorych jest od z-------a) to niech szuka dalej, albo znajdzie sobie pasjonatow co lubia produkowac rzeczy 7 dni w tygodniu
  • Odpowiedz
  • 0
@paul772 Czekaj, bo chyba się zgubiliśmy. Kolega wyżej proponuje regulacje. Jak dla mnie to powinna być wolność i niech ludzie pracują jak chcą i za ile chcą.
  • Odpowiedz
  • 1
popieram, jak chcą pracować 7 godzin dziennie, to tyle powinni robić

@rzwirq2032 Pewnie, że tak. Tyle, że nie regulować tego ustawowo. Dogadasz się z pracodawcą to tak pracuj.
  • Odpowiedz
wszyscy powinni pracować krócej żeby mieć czas dla siebie.

@Gwendeith: Tylko w samej Polsce miliony ludzi pracuje krócej niż 8 godzin. To na prawdę nie jest zabronione. Są ludzie, któzy w ogóle nie pracują bo nie mają zbyt dużych potrzeb bo jedzenie i dach nad głową zapewnia państwo czy tam inne fundacje. Nigdy wcześniej nie bylo to możliwe.
  • Odpowiedz
@Halbr: a teraz tak nie ma? Ustawowo jest 40h, ale pracowac mozna ile sie chce.
Tyle ze te ustawowe 40h wyznacza pewna norme, pewien punkt odniesienia, ktory sprawia ze wszyscy z----------y duzo.
Jakby bylo 32h to bysmy po prostu wszyscy srednio zwolnili, ale jak ktos chce z---------c 2 etaty to moze
  • Odpowiedz
@Gwendeith: Myśle, że ja za to mogę się wypowiedzieć, bo jestem typowym robolem, wprawdzie na zachodzie, więc nieźle zarabiam, ale pieniądze nie zrobią z robola soyboya.
Nie ma żadnego zmiękczania, kto chce z---------ć ten z--------a, wielu musi żeby utrzymać rodziny, nie potrafią się rozwinąć, nikt nikogo nie zmusza do pracy, wielu ludzi ucieka w niej od problemów i zdziwiłbyś się jak wielu ludzi ich proste prace cieszą. Każdy, nawet z
  • Odpowiedz
  • 0
akurat regulacje określające maksymalny czas pracy są konieczne, bo inaczej wrócimy do robotniczej gehenny i będzie powtórka z 1886 r. Chicago.

@Gwendeith Wrócimy? Przecież ludzie pracują ponad 8 godzin na Twoje towary. Tylko w innych krajach i tego nie widzisz. Ty je kupujesz i wspierasz ten system. Mnie on nie wadzi, ale czytając Twoje postulaty dla mnie trącisz hipokryzją. Możecie sobie to uzasadniać, że inaczej się nie da. Ale nawet nie
  • Odpowiedz
@azurro: to smutne, że mają taką postawę. Na ile to jest ich faktyczna radość z tej pracy i "wolności" a ile wyparcie i udawanie że tak ma być i cieszenie się z tej iluzji?
  • Odpowiedz